CORESPONDENŢĂ DE LA PARIS In vino... "penuria"

MIREL SCHERER
Ziarul BURSA #Frăţia Vinului / 25 noiembrie 2013

In vino... "penuria"

O veste nu prea îmbucurătoare pentru amatorii de vin: producţia acestei licori riscă să nu mai fie suficientă pentru a acoperi consumul. Aceasta este concluzia unui raport al băncii Morgan Stanley care constată că piaţa vinului începe să fie din ce în ce mai tensionată, în special, din cauza creşterii consumului în China şi în Statele Unite. Este deci momentul propice pentru a vă face o mică rezervă înainte ca situaţia să devină critică. În ultimii zece ani, evoluţia pieţei vinului înregistrează o scădere accentuată. În anul 2004, producţia de vin era încă la nivelul cel mai înalt. Raportul Morgan Stanley notează pentru acest an un excedent de 600 de milioane de sticle de vin. Situaţia acestui sector economic important pentru unele ţări s-a schimbat la 180 grade.

Producţia de vin mondială a înregistrat, în anul 2012, nivelul cel mai scăzut din ultimii 40 de ani. Desigur că motivul principal trebuie căutat în amploarea crizei economice care a provocat o scădere cu 10% a capacităţii de producţie în Europa în raport cu anul 2005. Toţi marii producători europeni au fost afectaţi de această situaţie: Franţa, care este primul producător de vin mondial, dar şi Italia şi Spania. Crizei economice i s-a adăugat din nefericire situaţia meteorologică catastrofală din 2012.

Consumul însă nu cunoaşte nici o scădere. Dimpotrivă. Morgan Stanley indică astfel că cererea de vin a depăşit anul trecut oferta cu 300 de milioane de sticle. Cererea continuă să crească dopată fiind de noile pieţe de desfacere, şi în special China şi Statele Unite. Americanii, obişnuiţi să bea în general Coca-Cola şi alte băuturi dulci, sunt acum pe locul doi al celor mai mari consumatori de vin din lume, după francezi. Statele Unite, China şi Marea Britanie consumă astăzi 60% din cele 600 de milioane de sticle de vin care sunt comercializate în afara Europei continentale. În total, mai mult de un miliard de sticle de vin sunt exportate în lume pe o piaţă mondială a cărei valoare este de 30 de miliarde de dolari.

Totuşi specialiştii nu se alarmează. Va fi poate o penurie, dar, cu excepţia unui cataclism mondial, nu în anii care vor veni. Noile ţări producătoare de vin, Australia, Chile, Argentina, dar chiar şi România, cunosc o creştere semnificativă a producţiei. Aportul lor la exportul mondial a făcut un salt considerabil, de la 3% în anii 1980 la 30% în 2012. China (care cumpără numeroase vii reputate în Franţa) şi Statele Unite continuă de asemenea, să mărească producţia lor de vin; o producţie care este consumată în cea mai mare parte în interiorul acestor ţări. China ocupă al cincilea loc în clasamentul producţiei mondiale de vin, Statele Unite sunt pe locul patru, după cele trei principale ţări producătoare de vin din Europa (Franţa, Italia şi Spania).

"In vino veritas" va rămâne deci şi în anii următori un proverb infailibil...

Notă:

Redactor şef al jurnalului web de noutăţi tehnologice şi industriale Fabrication Mécanique (http://fabricationmecanique.wordpress.com), Mirel Scherer este absolvent al Institutului Politehnic din Bucureşti. Ziarist din 1981 în presa tehnică din Franţa, el a fost redactor şef adjunct al revistei Industrie et Technologies şi "grand Reporter" la importantul săptămânal economic şi industrial L'Usine Nouvelle. Specialist în informatica industrială, automatisme industriale şi echipamente de producţie, el a fost distins de mai multe ori cu Trofeul celui mai bun jurnalist, acordat de Clubul presei informatice din Franţa.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb