CORESPONDENŢĂ DE LA STRASBOURG 190 miliarde euro - o sumă prea mică pentru nevoile UE de anul viitor

George Marinescu
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 18 octombrie 2023

Sursa foto: facebook / Siegfried Mureşan

Sursa foto: facebook / Siegfried Mureşan

Siegfried Mureşan: "În propunerea înaintată de Comisie, patru capitole bugetare din cele şapte nu au niciun euro rezervă" Fondul de rezervă bugetară al UE pe anul 2024 este de 800 milioane euro Siegfried Mureşan: "Am decis ca din Fondul de rezervă să alocăm 598 milioane euro pentru suplimentarea finanţărilor în cinci direcţii: cercetare-inovare, transport, programul Erasmus, tineri fermieri şi Parchetul European"

Actualizare - Siegfried Mureşan: "Le mulţumesc tuturor grupurilor politice din Parlamentul European pentru votul acordat. Bugetul adoptat de noi este un buget adecvat în lumina provocărilor cu care ne confruntăm. Orice taiere bugetară încercată de Comisie sau Consiliu UE a fost respinsă. Comisia Europeană a propus un buget minimal în contextul în care nevoile fermierilor, ale companiilor şi ale cetăţenilor au crescut. Am respins toate tentativele de tăieri bugetare şi am propus creşteri suplimentare limitate. Pozitia adoptată astăzi respectă angajamentele asumate de Parlament în faţa cetăţenilor Uniunii Europene".

---

Actualizare - Roberta Metsola, preşedintele Parlamentului European: "Prin votul de astăzi pe bugetul UE, Parlamentul şi-a stabilit priorităţile pentru anul 2024. Lumea s-a schimbat în ultimii doi ani şi priorităţile noastre s-au schimbat. Bugetul european este întins la maximum şi datoria noastră este să reacţionăm. Trebuie să ne respectăm promisiunile făcute cetăţenilor noştri".

---

Actualizare - Siegfried Mureşan a anunţat că Plenul Parlamentului European a votat raportul său privind Bugetul Uniunii Europene pentru 2024. Rezultatul votului: 424 de voturi "pentru", 101 "împotrivă" şi 102 abţineri", a scris Mureşan, miercuri, pe pagina sa de Facebook.

Deputatul a ţinut să mulţumească colegilor din Parlamentul European care au adoptat, cu largă majoritate, acest raport şi au o poziţie unită privind Bugetul UE din 2024.

"În poziţia adoptată, noi, Parlamentul European, susţinem creşterea alocărilor către acele domenii care au nevoie de mai multă finanţare europeană, precum cercetarea, bursele de studiu "Erasmus+", tinerii fermieri, dar şi Republica Moldova, Ucraina şi Vecinătatea estică şi Vecinătatea sudică ale Uniunii Europene", a mai declarat Siegfried Mureşan.

---

Actualizare - Raportul întocmit de deputatul european Siegfried Mureşan a fost adoptat de Parlamentul European cu 424 de voturi pentru din cele 627 de voturi exprimate.

---

Deputaţii europeni urmează să voteze astăzi, la Strasbourg, poziţia de negociere a Parlamentului European în trialogul cu Comisia şi Consiliul UE cu privire la bugetul Uniunii pentru anul 2024, buget care se ridică la aproximativ 190 miliarde euro, potrivit europarlamentarului Siegfried Mureşan, raportor şi negociator şef al Parlamentului pe acest subiect cu celelalte instituţii europene.

Propunerea de buget formulată în luna iunie de Comisia Europeană conţine şi o cerere de revizuire a cadrului financiar multianual 2021-2027, revizuire cauzată de reducerea fondurilor iniţiale, fonduri ce au fost cheltuite pentru acordarea sprijinului financiar oferit societăţii civile şi companiilor din statele membre pentru a trece cu bine peste pandemia Covid 19 şi peste efectele războiului declanşat ilegal de Rusia în Ucraina.

În legătură cu aceste aspecte, în cadrul unei întrevederi cu reprezentanţii mass-media din ţara noastră ce a avut loc la Strasbourg, deputatul european Siegfried Mureşan a declarat:

"Bugetul stabilit pentru perioada 2021-2027 îşi atinge limitele iar acest lucru se vede în proiecţia bugetară pentru anul viitor. Patru capitole din cele şapte nu au niciun euro rezervă faţă de sumele alocate iniţial în 2020, când a fost votat cadrul financiar european multianual actual. Nu mai sunt sume de rezervă pentru politica de vecinătate a UE, pentru politica de coeziune, pentru migraţie, controlul frontierelor şi gestionarea fluxului de migranţi. De aceea, este nevoie de o revizuire a bugetului respectiv, iar Comisia a prezentat un proiect axat pe tei direcţii. Prima este constituirea unei facilităţi speciale pentru Ucraina, în valoare de 50 miliarde euro, bani ce vor fi alocaţi până în anul 2027 (n.red. - Regulamentul privind Facilitatea pentru Ucraina a trecut ieri de votul Parlamentului European). 1/3 reprezintă granturi şi 2/3 sunt credite rambursabile pe termen lung. A doua se referă la acordarea de fonduri pentru industrie în scopul păstrării competitivităţii, pentru industria de apărare, mobilitate militară şi gestionarea migraţiei. În al treilea rând, Comisia doreşte alimentarea fonduri de rezervă cu sume corespunzătoare care vor fi folosite pentru lucruri neprevăzute".

17 milioane euro pentru suplimentarea personalului Parchetului European cu 100 de angajaţi, inclusiv procurori

Domnia sa a precizat că Parlamentul European susţine propunerea de revizuire a bugetului multianual al UE, dar are amendamente cu privire la utilizarea rezervei de 800 milioane euro prevăzută pentru anul viitor, amendamente care au fost dezbătute în plenul de ieri.

Siegfried Mureşan a precizat: "Propunem utilizarea unei părţi din această rezervă pentru finanţarea unor linii bugetare unde cererea a fost mai mare decât în trecut. De aceea solicităm ca, din fondul de rezervă de 800 milioane euro din anul 2024, 598 milioane euro să fie alocaţi în plus pentru liniile respective faţă de propunerea Comisiei Europene. Suma respectivă va fi alocată în cinci direcţii importante. În primul rând vom avea o suplimentare de 100 milioane euro pentru cercetare-inovare, inclusiv pentru cercetarea medicală şi pentru cercetarea în domeniul combaterii schimbărilor climatice. A doua direcţie de alocare va fi infrastructura de transport, unde investiţiile vor fi finanţate suplimentar cu 100 milioane euro. Este vorba despre proiecte rezultate în urma războiului din Ucraina, care a dus la necesitatea creşterii transportului produselor şi cerealelor ucrainene prin ţările vecine, în special prin România, care poate beneficia de suplimentarea finanţării pentru a dezvolta proiecte in acest domeniu. În al treilea rând vom suplimenta cu 100 milioane euro suma alocată pentru acordarea burselor Erasmus pentru studenţi, deoarece cererea a fost foarte mare în ultimii ani, cu mult peste sumele disponibile. Considerăm că trebuie să beneficieze de aceste burse toţi aplicanţii din rândul studenţilor din statele membre UE. A patra direcţie o reprezintă tinerii fermieri, unde alocarea se va suplimenta cu 40 milioane euro. Ultima direcţie este o majorare de 17 milioane euro a bugetului Parchetului European, sumă care va fi folosită pentru angajarea a 100 noi colaboratori ai EPPO, printre care se vor număra şi procurori, precum şi procurori delegaţi, care vor investiga fraudele privind TVA şi fraudarea fondurilor europene".

Negociatorul şef pentru bugetul UE al Parlamentului European a mai arătat că, pe lângă sumele de mai sus vor fi alocate suplimentar 25 milioane euro pentru industriile creative care au înregistrat pierderi din cauza restricţiilor impuse în pandemia Covid 19 şi va mai fi o alocare suplimentară de 20 milioane euro pentru programul EU4Health.

Totodată, în baza propunerii de revizuire a cadrului european multianual înaintată de Comisia Europeană, Parlamentul European doreşte o alocare suplimentară de 110 milioane euro pentru migraţie şi azil şi un supliment de 450 milioane euro pentru politica de vecinătate estică a Uniunii Europene. În afară de aceste sume, se mai doreşte alocarea a 650 milioane euro pentru vecinătatea sudică, mare parte din această sumă urmând a fi folosită în noua zonă de conflict din Orientul Mijlociu. Totodată, fondul de rezervă al Comisiei Europene va fi stabilit la 5 miliarde euro, bani ce vor fi cheltuiţi doar pentru situaţiile neprevăzute.

Contribuţie mai mică din partea statelor membre la bugetul UE pentru anul 2024

Mai mult, în ceea ce priveşte Facilitatea pentru Ucraina, ţară ce va primi de la UE 50 miliarde euro în perioada 2024-2027, Siegfried Mureşan a formulat un amendament prin care solicită că alocarea iniţială de 500 milioane euro prevăzută în dreptul Ucrainei în cadrul financiar multianual 2021-2027 să fie transferată Republicii Moldova.

În ceea ce priveşte veniturile din care va proveni suplimentarea unor alocări, Siegfried Mureşan a precizat că toţi banii sunt din sursele proprii de venit ale UE, din taxele vamale, din noua taxă pe plasticul de unică folosinţă şi din transferul automat al unei cote de TVA colectată de statele membre.

Cu toate acestea, negociatorul şef al Parlamentului European pentru bugetul UE a menţionat că anul viitor contribuţia statelor membre la bugetul UE va fi redusă cu 22% comparativ cu anul 2023.

Legat de finanţarea Facilităţii pentru Ucraina în valoare de 50 miliarde euro, domnul Mureşan a spus că pentru cele ⅔ din alocare, ce reprezintă credite rambursabile, Comisia Europeană se va împrumuta pe termen lung, la dobânzi mici.

Siegfried Mureşan a indicat: "Nu va exista riscul intrării în incapacitate de plată al Ucrainei, deoarece regulamentul Facilităţii prevede un mecanism clar de control şi verificare din partea Comisiei Europene a sumelor alocate, verificare ce se va realiza inclusiv prin intermediul OLAF şi EPPO, instituţii europene cu care autorităţile de la Kiev şi-au arătat disponibilitatea să coopereze.

Domnul Mureşan a mai arătat că, spre deosebire de flexibilitatea Comisiei Europene, Consiliul de miniştri ai UE a avut o atitudine contabilă, tăind sume din toate capitolele bugetare, lucru cu care Parlamentul European nu este de acord.

După votul de astăzi din Parlamentul European, conform procedurii proiectul de buget al UE pentru anul viitor va fi trei săptămâni în trialog - PE, Comisia Europeană şi Consiliul UE - până pe 13 noiembrie. Dacă nu se va ajunge la un acord, Comisia va prezenta un nou proiect ce va fi discutat în procedură de urgenţă şi adoptat până la finalul anului în curs.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Hop că apar și nulitățile de la Bruxelles...și-au adus aminte de România

    2022 cheltuielile de înarmare ale țărilor europene au crescut cu 13%,

    ajungând la 345 miliarde dolari. Mai mult de jumătate din sumă  

    se scurge, an de an, în conturile firmelor americane de profil. 

    Ce mai ramane din banutii UE, trebuie trimise ca ajutoare umanitare, 

    in zonele de conflict militar din lumea intreaga

    "Nu va exista riscul intrării în incapacitate de plată al Ucrainei" ,pt ca vom printa bani la infinit pana vom ajunge(curand) la vorba lui LEnin: cel mai usor distrugi capitalismul prin devalorizqarea monedei.

    populatia nici nu-si va da seama cum saraceste pana nu va fi prea tarziu.

     

    1. Din pacate ai perfecta dreptate,

      fratele meu 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb