Piaţa de capital poloneză a avut de suferit, în urma reformei fondurilor de pensii private, însă rezultatele nu au fost atât de rele, pe cât se aşteptau investitorii, apreciază Filip Paszke, şeful diviziei de brokeraj a PKO Securities.
În decembrie 2013, Parlamentul polonez a adoptat reforma sectorului fondurilor de pensii private, care a presupus ca acestea să transfere 51,5% din activele lor, în special titluri de stat şi certificate de trezorerie (aproximativ 30,5 miliarde de euro) la instituţia de stat ZUS. Pasul următor era transferul automat al contribuţiilor pentru pensii la ZUS, în loc de fondurile private, dacă participanţii nu optau, printr-o declaraţie, pentru Pilonul II.
"Reforma fondurilor de pensii a avut un efect negativ asupra Bursei", ne-a spus domnul Paszke, adăugând: "Timp de 14 ani am avut fluxuri stabile pe piaţă, deoarece fondurile de pensii erau obligate să cumpere acţiuni locale, ceea ce a ajutat la crearea pieţei de capital locale, alături de programul de privatizări. Este similar cu ce se încearcă acum în România. Programul vostru de privatizări este destul de ambiţios. Cred că România va reapărea pe harta investitorilor internaţionali, având în vedere tranzacţiile care au avut loc deja - Romgaz, Electrica".
Totuşi, şeful diviziei de brokeraj de la PKO Securities consideră că rezultatul reformei fondurilor de pensii este ceva mai bun decât se aştepta în urmă cu 6-12 luni: "După ce am lăsat în urmă reforma pensiilor, cred că ne vom întoarce la normal, ne vom uita la evaluări, care sunt în linie cu trendul pe termen lung. Piaţa poloneză a subperformat faţă de pieţele europene şi globale din cauza reformei fondurilor de pensii. Recent, când pieţele globale au fost mai slabe, Varşovia a fost destul de puternică, aşa că într-un fel ne-am întors în joc.
Vedem că fondurile de pensii sunt mai interesate de acţiuni. Sigur că vor fi nişte schimbări în portofolii, dar nu cred că vor exista efecte negative asupra interesului investitorilor internaţionali".
Faptul că fondurile de pensii au fost mai puţin active pe piaţa de capital a afectat şi brokerii. Filip Paszke ne-a explicat: "Condiţiile poate că s-au schimbat, jocul a devenit mai dificil. Pentru că fondurile de pensii au fost mai puţin active, investitorii internaţionali au căpătat o pondere mai mare. Băncile care au aceşti investitori drept clienţi merg mai bine decât brokerii locali, care se concentrează mai mult pe companii mici şi mijlocii".
• "Integrarea platformelor de tranzacţionare de la Varşovia şi Viena ar fi dificilă"
Domnul Paszke apreciază că o fuziune între Bursele din Varşovia şi Viena poate fi o idee bună, în contextul consolidării pieţelor de capital, la nivel global. Scopul consolidării burselor este reducerea costului tranzacţiilor şi realizarea de economii de scară, spune şeful brokerajului de la PKO: "Pe de altă parte, în Germania, există încă unele burse regionale. Este loc pentru ambele tipuri. Varşovia a devenit un jucător important in regiune, pe fondul reformelor economice. Fuziunea cu Viena ar putea fi o idee bună. Insă, Viena a cumpărat nişte burse din regiune şi încă nu a reuşit să le integreze. Teoretic, este o idee interesantă, dar în practică, diavolul este în detalii, iar cel mai dificil lucru este integrarea platformelor de tranzacţionare".
Bursele din Viena şi Varşovia au anunţat anul trecut că se gândesc la o posibilă fuziune, însă, recent, Warsaw Stock Exchange a renunţat la acest plan, conducerea Bursei spunând că se concentrează pe creştere organică.