Cu toate că bursa noastră nu face parte din categoria pieţelor emergente, echipa de la banca "Barclays" este atentă la ce se întâmplă la Bursa de Valori Bucureşti.
"Un membru al echipei noastre este din România, aşa că urmărim piaţa de capital de la Bucureşti şi ofertele de pe Bursă", ne-a declarat Julian Macedo, Head of Emerging Markets, Barclays, prezent, săptămâna trecută, la Warsaw Capital Market Summit 2014. Domnia sa spune că privatizările sunt sănătoase şi de ajutor, dar că ar vrea să vadă şi listări private în România.
Pieţele emergente se află într-o perioadă interesantă de tranziţie, consideră Julian Macedo. Domnia sa ne-a declarat: "Am asistat la şocuri puternice, pe anumite pieţe. De exemplu, situaţia politică din Rusia şi Ucraina reprezintă o îngrijorare pentru investitori. Totuşi, investitorii nu au părăsit pieţele emergente. Dacă ne uităm la trendul fluxurilor de pe pieţele emergente la nivel global, este pozitiv de aproximativ nouă luni. În 2013, în general au avut loc ieşiri de capitaluri de pe pieţele emergente, determinate în special de incertitudinile valutare. Dar, în 2014, au avut loc intrări masive pe acţiunile din pieţele emergente. Motivul este că investitorii sunt conştienţi de faptul ca ne aflăm într-un mediu cu randamente foarte mici, ca rezultat al programului de relaxare cantitativă, al dobânzilor reduse. În acest context, are loc o vânătoare pentru randamente înalte. Iar pieţele emergente au fost întotdeauna o ţintă pentru astfel de randamente".
În ciuda tensiunilor dintre Ucraina şi Rusia, investitorii nu au părăsit Rusia, potrivit lui Julian Macedo.
"Cred că investitorii se uită la pieţele mari, urmăresc indicii, iar Rusia face parte încă din indici", ne-a spus domnia sa, adăugând: "Investitorii aşteaptă ca randamentele să revină pe piaţa rusească. Aş spune că Rusia este interesantă, Turcia, Africa de Sud, Polonia şi apoi, America Latină, Asia. Toate au particularităţile lor. Nu pot spune că una este mai atractivă decât alta. Investitorii sunt isteţi şi vor merge acolo unde văd companii bune că vin pe piaţă".
Julian Macedo se aşteaptă ca rezultatele testelor de stres asupra băncilor să se reflecte în cotaţiile de pe pieţele de capital, în special în cazul băncilor care pică testele sau care sunt percepute ca fiind slabe. "Fiind primul test de stres al Băncii Centrale Europene, am anticipa să fie bine structurat şi să reflecte situaţia reală a bilanţurilor băncilor", ne-a spus domnul Macedo, adăugând că piaţa de capital vrea să vadă că băncile îşi revin şi că îşi curăţă bilanţurile. Domnia sa se aşteaptă să nu mai fie nevoie de alte teste de stres.