Pe finalul primului turneu de Grand Slam al anului, când totul părea predictibil, s-a produs minunea: Angelique Kerber a detronat-o pe Serena Williams, ajutând astfel casele de pariuri să dea o lovitură. Cred că nici măcar nemţoaica, în visele ei cele mai frumoase, nu a bugetat pentru 1,7 milioane de dolari, miza uriaşă a finalei Australian Open.
În termeni economici discutând, Kerber şi-a dus bugetul în surplus, pe când liderul mondial i-a produs o pierdere substanţială antrenorului său Muratoglu, care a ratat comisionul cuvenit celui ce pregăteşte câştigătorul. E de menţionat, însă, că la aceste sume (unii le numesc obscene) nu poţi să pleci din ţara cangurului până nu treci pe la fisc, unde ţi se deduce impozitul de aproximativ 40%.
• Retragere cu... cântec
Printre evenimentele ultimelor zile s-a aflat şi retragerea fostului număr unu mondial, australianul Layton Hewitt. Acesta s-a retras aşa cum a intrat în tenis. De la început, el a devenit cunoscut ca un jucător agresiv şi arogant. Cu timpul s-a mai schimbat şi publicul local l-a apreciat pentru serviciile aduse echipei de Davis Cup, nerefuzând vreodată să joace pentru Australia. Dar iată că, în meciul care s-a dovedit a fi ultimul în carieră, Hewitt nu s-a putut abţine să nu-l insulte pe arbitrul de scaun, căruia i-a spus, printre altele, că în vestiar este cunoscut ca un ignorant îngâmfat ... Ceea ce nu l-a împiedicat să fie numit căpitanul nejucător al echipei de Davis Cup, postură în care va debuta pe iarba celebei arene de la Kooyong, împotriva Statelor Unite.
Spre deosebire de acum fostul jucător, Serena Williams si Maria Sharapova au încercat să ignore schimburile de... lături pe care şi le-au aruncat în trecut, pe teme sentimentale. Doar că în meciul direct, la schimbul de teren dintre ghemuri, rusoaica nu se scula de pe scaun până nu vedea pe unde o lua americanca, pentru a evita să treacă pe lângă ea.
• Marele Laver nu vrea singur în club
Organizatorii marelui turneu nu şi-au văzut capul de treburi, dar nici cei care sunt responsabili cu marketingul nu au stat pe loc. Au inventat o nouă competiţie mondială, Laver Cup (în onoarea marelui campion Rod Laver). Se va juca odată pe an, timp de trei zile, şi se vor înfrunta Europa cu... restul lumii. Bineînţeles, se va televiza la nivel global şi vor exista premii în bani, pentru a atrage crema din clasamentul ATP. Cum în primii 10, momentan, figurează un singur jucător din afara Europei (Kei Nishikori, din Japonia), marketingul va fi dificil.
Competiţia va lua startul în 2017, schimbări mai sunt posibile.
Un ziarist a întrebat dacă, atunci când noua competiţie se va disputa în Australia, organizatorii speră ca presa mondială să o susţină, ţinând cont de distanţă, de diferenţele de fus orar, de oboseala care îi va face pe mulţi să nu fie dispuşi să facă o asemenea deplasare pentru numai trei zile.
Răspunsul: "De ce, nu? Există mijloace de transport moderne".
Cel ce l-a dat sigur nu ştie ce înseamnă să zbori 20 de ore la clasa economy.
La conferinţa de presă unde s-a făcut anunţul de lansare a fost prezent însuşi Rod Laver. Întrebat dacă crede că va reuşi cineva, în viitorul apropiat, repetarea performanţei sale de cucerire a marelui şlem, acesta a replicat: "Sper, fiindcă nu doresc să fiu, în continuare, singurul membru al acestui club".
Pe Federer l-a frustrat Nadal, învingându-l totdeauna la Roland Garos. Astăzi, Djokovic are cea mai mare şansă la pătrunderea în "club".
În ce priveşte longevitatea (referire şi la Federer), Rod şi-a amintit că în ultimul lui meci de Davis Cup avea 37 de ani, iar coechipierii Rosewall -38 şi Newcombe - 35. De altfel, au fost porecliţi echipa Geritol (de la geriatric). Dar au jucat, la Cleveland, cu Statele Unite şi au câştigat. Şi astăzi sunt jucători ce mai reţin atenţia şi trecuţi fiind de prima tinereţe, cum ar fi indianul Leander Paes - la 41 de ani rămâne foarte competitiv în probele de dublu.
• Am dat nas în nas cu finaliştii!
Cu o zi înaintea meciului său cu Djokovic, pe coridorul care mergea spre vestiare l-am întâlnit pe Federer. Era însoţit de fetiţele lui gemene şi de preparatorul fizic. Pe pereţii coridorului sunt tablourile câştigătorilor de la Australian Open. Trecând pe dinaintea celui ai tatălui lor, gemenele au strigat "Papa!", cerând să fie luate în braţe pentru a ajunge să se întreacă la dat pupici tabloului lui Roger. Scena l-a induioşat şi pe Djokovic, care tocmai trecea pe acolo. În teren, însă, numai duioşie n-a arătat sârbul, care l-a învins pe "Papa" cu un joc caracterizat de presă drept brutal.
Finala de dublu mixt s-a jucat în faţa a câteva sute de spectatori, fapt ce dovedeşte totalul dezinteres pentru această probă, disputată numai de patru ori pe an, la concursurile de Grand Slam. Dacă ar putea, probabil că organizatorii ar renunţa la ea.
Tecău şi Vandeweghe au "dus steagul" până aproape de vârful piramidei, unde au capotat într-un final de ruletă rusească: la 1-1 la seturi, se dispută un fel de joc de departajare până la 11 puncte, iar cei doi au pierdut, la 5.
După meciul de dublu mixt, s-a umplut arena - doar urma finala la barbaţi. Avea să fie un meci disputat, dar Djokovic, zis şi Robotovici, a câştigat în trei seturi. Mi-am reamintit că, la una din conferinţele de presă, Federer s-a simţit insultat când un ziarist a sugerat că, momentan, clasamentul ar trebui să fie Djokovic şi restul lumii.
Iată că realitatea cam asta este...
Acum, că luminile s-au stins pe Rod Laver Arena, mă şi gândesc la următorul Australian Open, cu speranţa să pot oferi alte lucruri inedite cititorilor ziarului "BURSA".