CORESPONDENŢĂ DIN FINLANDA Laponia - locul în care te întorci în copilărie

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Miscellanea #Turism / 11 decembrie 2023



Laponia - locul în care te întorci în copilărie

De câte ori am fost în situaţia să-mi aleg destinaţia unde-mi voi petrece vacanţa, nici macar o dată nu am luat în calcul Laponia. Era suficient să mă fi gândit cât de frig mi-ar fi acolo ca să îngheţe încă înainte de a se naşte orice idee despre vreo plecare în Laponia. Ultima săptămână mi-a schimbat total această perspectivă. Am fost invitată să merg cu familia cinci zile în ţara lui Moş Crăciun şi, deşi mi-a trecut prin cap inclusiv că aş putea ajunge din Finlanda direct la spital, pe jumătate îngheţată, am acceptat provocarea. A fost decizia perfectă, ba, mai mult, m-aş întoarce oricând acolo fără să stau pe gânduri. Pentru că m-aş întoarce din nou în copilărie, într-o lume de basm plină de magie, într-un vis frumos, în care nu reuşeşti să te hotărăşti dacă-ţi plac mai mult renii ce trag agale de sania în care stai relaxată desfătându-ţi auzul cu scârţâitul zăpezii pufoase şi încântându-ţi privirea cu strălucirea fulgilor de nea care cad necontenit ca o făină cernută fin sau dacă-ţi sunt mai simpatici căţeii husky de Alaska ce aleargă cu tine prin pădurea de argint, dacă iubeşti mai mult gustul de ciocolată caldă sau pe cel de bezele încălzite la foc sau dacă efectiv Moş Crăciun şi satul lui ţi-au acapart cu totul sufletul.

Laponia - locul în care te întorci în copilărie

Copil - aşa m-am simţit în cele cinci zile -, un copil răsfăţat în care am gustat din de toate, în care m-am bucurat de orice şi în care nici măcar o clipă nu mi-a fost frig...tot gerul exterior era topit permanent de căldura din inimă.

Laponia - locul în care te întorci în copilărie

Desigur, cuvintele nu sunt de ajuns, experienţa merită trăită, acolo, în Finlanda, în staţiunea Levi, în pădurea unde găsim căsuţa lui Moş Crăciun, în satul lui din Rovaniemi, unde sosesc scrisorile trimise Moşului de copiii din toată lumea şi pe unde trece Cercul Polar, pe lacul îngheţat unde aştepţi cu sufletul la gură ca Aurora Boreală să lumineze cerul.

Laponia se află în nordul Europei şi se întinde pe teritoriul a patru state - Norvegia, Suedia, Finlanda şi Rusia -, majoritatea teritoriului regăsindu-se la nord de Cercul Polar. Iernile din sudul Finlandei durează în general 100 de zile, iar zăpada acoperă pământul de la sfârşitul lui noiembrie până la jumătatea lunii aprilie. Temperatura în Finlanda scade şi până la minus 30 de grade Celsius, dar noi am avut parte de vreme bună, după cum ne-au spus localnicii, puţini la număr, beneficiind de temperaturi cuprinse între minus 5 şi minus 15 grade.

Laponia - locul în care te întorci în copilărie

Şi cei care organizează excursiile în Laponia, reprezentanţii agenţiei Christian Tour, spun că acesta este un program de suflet, construit sub umbrela "once in a life time". O vacanţă de 4 nopţi şi 5 zile în Finlanda prin Christian Tour costă de la 1395 de euro de persoană şi include biletele de avion, taxele de aeroport, bagajele de cală, transferurile, cazarea în Levi - cea mai mare staţiune montană finlandeză, aflată aproape de Cercul Polar -, mesele specificate în program, tururile, vizitele şi taxele de intrare la obiectivele turistice menţionate în program, asistenţă turistică şi ghizi vorbitori de limba română, precum şi îmbrăcămintea termoizolantă, pe care turiştii o primesc la check-in şi o predau la finalul vacanţei. Unul dintre atuurile acestei vacanţe este faptul că, din Bucureşti la Kittila - aeroport situat la 16 km de Levi -, se ajunge în cel mult patru ore, zborul fiind efectuat cu charter Animawings. Organizatorii s-au transpus ei înşişi în poveste, ghizii şi cei care fac transferurile dintr-un loc într-altul fiind costumaţi în elfi şi spiriduşi şi având pregătite diverse jocuri şi surprize pentru cei mici, întrucât vacanţa în Laponia este destinată în primul rând copiilor, dar şi celor care au încă, suflet de copil. De altfel, distracţia şi voia bună începe încă din aeroport, unde turiştii sunt întâmpinaţi de doi elfi şi un renişor, pe ritm de colinde, după care, în avion, Gaşca Zurli îi învită pe copii să cânte şi să danseze împreună.

De vorbă cu Moş Crăciun, chiar în căsuţa sa

Laponia - locul în care te întorci în copilărie

Odată ajunşi în aeroportul din Kittila, turiştii intră pe mâna spiriduşilor de la Christian Tour, care au grijă ca totul să se petreacă în conformitate cu programul, la timp, cu multă voie bună şi fără incidente, astfel ca, la întoarce, toată lumea să fie încântată şi fericită. În funcţie de opţiunea făcută de fiecare la achiziţionarea pachetului, cazarea se face în camere de 3, 4 sau 5 stele, la hotelul din centrul staţiunii Levi sau în cabane tardiţionale din mijlocul pădurii.

Prima surpriză a acestei vacanţe este fabuloasa întâlnire cu Moş Crăciun, chiar la căsuţa sa din pădure, drumul până acolo fiind plin de aventură - unul dintre elfii săi îi conduce pe turişti cu snow-mobilul peste lacul îngheţat din mijlocul pădurii situate în zona Sarkijarvi, dar nu înainte ca aceştia să fie ospătaţi cu sandvişuri tradiţionale finlandeze, cu gogoşi şi cu ciocolată caldă chiar în incinta unuia dintre magazinele cu jucării şi suveniruri din zonă. La locuinţa Moşului lucrează cu spor mai mulţi elfi şi zâne, Clopoţica, unul dintre ajutoarele sale de nădejde, întâmpinând oaspeţii, cu voie bună. Turiştii au ocazia să-i cunoască şi pe doi dintre renii Moşului, dar şi să viziteze modesta lui casă şi să vadă o parte dintre milioanele de jucării care aşteaptă să fie dăruite copiilor.

Cei mici, dar şi cei mari sunt uimiţi şi emoţionaţi de fiecare detaliu pe care Moşul îl spune despre cei care-i trec pragul casei, de blândeţea din glasul iubitului bătrânel, dar şi de poveţele pe care acesta le dă. La final, fiecare dintre copii primeşte daruri de la Moşul.

Nu aveam cum să ieşim din atmosfera magică de Crăciun, pe care doar în copilărie o trăieşti, pentru că a doua zi a vacanţei ne-a surprins cu vizita în Satul lui Moş Crăciun din Rovaniemi, acolo unde se află atât atelierele sale de jucării, cât şi Oficiul Poştal unde ajung toate scrisorile copiilor către Moş, dar şi de unde turiştii pot trimite vederi celor dragi. Prin Satul său trece chiar Cercul Polar, iar faptul că am reuşit să-l traversăm ne-a provocat noi emoţii.

Plimbare cu sania trasă de reni

Laponia - locul în care te întorci în copilărie

Dacă acasă la Moş Crăciun am avut minunata ocazie să hrănim doi dintre renii săi, în următoarea zi a vacanţei am avut bucuria să vedem şi să mângâiem trei superbi reni care ne-au plimbat prin pădurea înzăpezită. Cei trei reni cu blană extrem de pufoasă şi coarne impunătoare sunt conduşi de un localnic care aparţine comunităţii Sami, ce ne-a oferit detalii despre cum sunt antrenaţi renii, dar şi despre ce tipuri de reni trăiesc în Finlanda, despre numărul lor şi despre modul în care aceştia îşi petrec timpul liber: "În prima iarnă, renii sunt obişnuiţi cu traseul şi cu oamenii, fiind puşi să meargă fără să tragă nimic, în al doilea an ei trag doar o roată de cauciuc, urmând ca în a treia iarnă să tragă pe traseu o sanie goală, fiind marcaţi pe ureche, ceea ce demonstrează că au «absolvit» această şcoală. Abia în cel de-al patrulea an renii se antrenează trăgând şi persoane, iar la finalul iernii primesc o altă ştanţă care înseamnă că sunt antrenaţi complet".

Laponia - locul în care te întorci în copilărie

În Laponia există 200.000 de reni, fiecare dintre aceştia aparţinând unui fermier, care are grijă de ei iarna, în timpul verii fiind lăsaţi liberi în pădure. Renii trăiesc în turme, liderul fiecăreia dintre turme fiind urmărit cu ajutorul sistemului GPS. Ei sunt puşi să plimbe turişti circa 5-6 zile din săptămână, câte 3-4 ore pe zi. În Laponia, cei mai mulţi reni sunt de culoare maron, însă există şi reni albi, în special în munţi, după cum ne-a spus localnicul Sami.

Căţeii husky de Alaska - prietenoşi, dar rapizi şi puternici

Laponia - locul în care te întorci în copilărie

Deşi, iniţial, am crezut că plimbarea cu sania trasă de reni nu ar fi foarte diferită de cea în care câinii husky sunt protagoniştii, după cele două experienţe am constatat că realitatea este cu totul alta. Nimic nu seamănă la cele două plimbări - dacă renii merg agale şi te plimbă păşind tandru şi fără nicio grabă, oferindu-ţi timp să admiri semeţii brazi acoperiţi cu zăpadă, căţeii, extrem de agili şi puternici, opt înhămaţi la săniută, fiecare dintre ei având rolul său bine stabilit, aleargă prin zone mai puţin împădurite, dându-ţi impresia unei curse contra-cronometru.

Persoana care îi supraveghea ne-a spus că patrupedele care trag sania au între 5 şi 8 ani, însă ei pot alerga de la vârsta de 2 ani, până atunci fiind prea fragili. Între 9 si 11 ani îmbătrânesc şi sunt pensionaţi. "Când sunt căţei sunt puşi să urmeze un labirint, indicându-li-se direcţiile - stânga, dreapta -, pentru a vedea în ce măsură ascultă de comenzi astfel încât să iasă din labirint. Cei care ascultă mai bine sunt liderii grupului ce trag saniile, iar cei mai neascultători, dar mai puternici, sunt puşi în spatele coloanei, pentru a trage sania. Este nevoie de doi câini buni ascultători puşi în faţă, restul trag greutatea", ne-a spus sursa citată, explicându-ne: "Există husky de Siberia şi husky de Alaska. Cei de Siberia sunt cei mari şi blănoşi, pe care îi vedem şi în filme, aceştia de la noi fiind cei de Alaska. De fapt, ei sunt rezultatul încrucişării dintre siberieni cu alte rase de câini puternici şi rapizi. Alaskenii sunt mai rapizi decât siberienii, chiar dacă sunt mai mici. Ei aleargă câte 4-5 ore pe zi, dar avem şi câini de rezervă în caz că vreunul oboseşte. Căţeii husky de Alaska sunt foarte prietenoşi şi nu există riscul să fie agresivi cu turiştii. În fermă avem 203 câini şi unii sunt mai fricoşi, dar la fel de prietenoşi. Ei au un sistem de monitorizare pentru a vedea care cât a alergat, iar cei care au alergat mult primesc aşa numitul «red light», adică li se dă liber câteva zile, iar ceilalţi primesc un «green light» şi sunt puşi să alerge.

Laponia - locul în care te întorci în copilărie

De obicei, căţeii aleargă la sanie 2-3 zile pe săptămână. În comparaţie cu renii, ei aleargă şi vara, trăgând ori ATV-uri, ori un fel de sanie cu roţi, pentru a rămâne toţi în formă", ne-a mai spus reprezentantul crescătoriei de căţei. Potrivit domniei sale, cei mai mulţi turişti care merg în Finlanda sunt din Spania şi Franţa, alţii venind din alte ţări europene, ori din SUA şi din unele părţi ale Asiei. De asemenea, sunt şi turişti români, dar într-un procent mai mic.

Vânătoarea de Auroră Boreală încununează experinţa din Laponia

Laponia - locul în care te întorci în copilărie

Vacanţa în Laponia nu ar fi completă fără vânătoarea de Auroră Boreală - o experienţă inedită care nu trebuie ratată. După ce elfii Christian Tour conduc turiştii cu autocarul până la marginea pădurii, aceştia parcurg pădurea împreună, după care merg pe lacul îngheţat Muonio, să vâneze Aurora. Experienţa este unică, sentimentele care te străbat când pătrunzi tot mai adânc în mijlocul pădurii îngheţate, pe timp de noapte, fiind extrem de amestecate - de la entuziasm, la oarecare teamă, la uimire şi încântare, toate te fac să uiţi de gradele cu minus. Totul culminează cand te afli în mijlocul lacului acoperit cu zăpadă - un imens platou alb sub un cer instelat, atât pământul cât şi văzduhul fiind de o strălucire fantastică. După minute sau ore de aşteptare, în funcţie de norocul fiecăruia, Aurora Boreală, un fenomen natural unic ce nu se poate vedea oriunde, apare sub forma unor raze colorate în verde, roşu ori mov, mai slab sau mai puternic luminate, care acoperă parţial sau total bolta cerească. Evident, ca orice vânătoare, poate să se finalizeze şi fără vânat, dacă cerul este înnorat sau dacă ninge foarte dens, însă experienţa este de neratat. În orice caz, organizatorii au grijă să întreţină un foc la marginea lacului şi să pună la dispoziţia turiştilor ceai cald şi cârnăciori tradiţionali, pentru ca aşteptarea să fie mai caldă.

În ţara lui Moş Crăciun toţi turiştii - de la copii cu probleme la vedete din show bizz - sunt trataţi la fel

Într-o lume nedreaptă de cele mai multe ori, de remarcat este că, în vacanţele Christian Tour, toţi turiştii sunt trataţi la fel. Printre turiştii care au mers cu noi în Laponia s-au numărat o serie de vedete din show-bizz-ul românesc, dar şi câţiva copii cu dizabilităţi de la două şcoli speciale. De menţionat că, la fiecare dintre cele şase chartere ale Christian Tour în Laponia, în jur de opt locuri sunt destinate unor astfel de copii, cărora agenţia de turism le dă şansa ca, măcar câteva zile, să trăiască o poveste. Ei sunt cazaţi la una dintre cabane, beneficiind de toate condiţiile necesare, în acelaşi mod ca restul turiştilor.

Cosmina Cazan, director în cadrul Şcolii Gimnaziale Speciale pentru Deficienţi de Vedere, care a însoţit trei fetiţe de la această instituţie de învăţământ, ne-a spus: "Christian Tour s-a gândit să facă o faptă bună şi să-i aducă aici şi pe copiii care nu au posibilităţi, iar copiii s-au simţit minunat, au trăit fiecare experienţă, s-au bucurat, au trimis acasă poze colegilor de clasă, le-au cumpărat dulciuri şi le-au spus că speră să aibă şi ei posibilitatea să ajungă la anul. Mai suntem cu trei copii de la Şcoala Profesională Specială pentru Deficienţi de Auz "Sf. Maria". Cei de la Christian Tour nu sunt la prima faptă bună, în urma noastră vin şi alţi copii, tot de la şcoli speciale, deci povestea continuă. Ceea ce doresc să remarc este că am avut condiţie extraordinare, oamenii au fost excelenţi, totul a fost perfect, nu am simţit că am fi venit în alte condiţii decât ceilalţi, nu am fost trataţi altfel. Eu m-am simţit ca în copilărie, iar copiii trăiesc acum ceea ce am trăit noi când eram mici. De asemenea, copiii au fost emoţionaţi de cât de informat a fost Moş Crăciun despre fiecare dintre ei. Echipa Christian Tour a avut grijă să-l informeze pe Moşul cu tot felul de detalii despre copii, iar copiii au fost impresionaţi şi entuziasmaţi şi sunt foarte fericiţi".

Marius Berca, Christian Tour: "După primele două zboruri, eu zic că programul nostru pe Laponia este un succes"

Programul pe Laponia realizat de Christian Tour în premieră în acest an este unul de suflet, ne-a spus Marius Berca, manager operaţional în cadrul companiei. Acesta ne-a declarat: "Am venit aici în primăvară şi am văzut locaţiile, care ne-au plăcut foarte mult. Cu o săptămână înainte de a începe programul am revăzut locaţiile, am verificat absolut tot pentru ca fiecare detaliu să fie la locul lui, am stabilit orarul turiştilor, ne-am împărţit pe echipe şi pe maşini etc. După primele două zboruri eu zic că am reuşit, cred că programul este un succes, pentru că oamenii sunt foarte încântaţi de ceea ce au găsit aici, copiii sunt foarte fericiţi, ideea de a merge la Moş Crăciun, acasă la el, în pădurea laponă, a fost o idee extraordinară, copiii au simţit exact magia sărbătorilor de Crăciun. Cu siguranţă vom permanentiza acest program şi vom avea şi anul viitor turişti care vor veni aici. Evident că întotdeauna este loc de mai bine, astfel încât vom încerca să-l îmbunătăţim. De exemplu, sperăm să putem introduce mai multe programe opţionale".

Marius Berca ne-a spus că, iniţial, Christian Tour a trimis o echipă de zece persoane în Finlanda, care să asiste turiştii pe timpul programului: "Am venit aici cu o săptămână înainte să înceapă programul, eu plec acum în ţară, săptămâna trecută a mai plecat un coleg, însă restul spiriduşilor vor rămâne aici până în data de 23 decembrie, când se va întoarce ultimul grup de turişti. Nu a fost uşor, dar noi facem totul cu pasiune şi ne-am dorit să iasă foarte bine acest program de suflet. Este o experienţă şi pentru noi, am fost foarte emoţionaţi la venirea primului grup de turişti, însă ne-am dorit foarte mult să iasă, pentru că am muncit enorm. Suntem foarte încântaţi că, după primele două zboruri, toată lumea este mulţumită, ceea ce înseamnă că am muncit bine şi că totul este ok. Primul zbor a fost full, si al doilea a fost plin şi cu siguranţă oamenii vor continua tot mai mult să-şi facă rezervări, pe măsură ce turiştii care sunt aici arată cât de fericiţi sunt că fac parte dintr-o experienţă ca aceasta. Laponia este o destinaţie extraordinar de frumoasă şi de sigură, iar Moş Crăciun este foarte informat şi le-a spus copiilor că o să ajungă la fiecare cu daruri de Crăciun. Şi eu am fost emoţionat când am intrat la Moşul, deşi mi-a arătat şi nuieluşa - mi-a spus că nu am fost cuminte chiar tot anul -, dar mi-a promis că-mi va aduce şi mie câte ceva de Sărbători".

Programul pe Laponia de anul acesta derulat de Christian Tour continuă cu ultimele două plecări, în 15 şi, respectiv, 19 decembrie.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Foarte frumos reportajul! Nu vazusem niciodata tinutul lui Mos Craciun. Multumesc!

    1. Acum l-ai vazut?

      Tu, nu?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb