CORINA CREŢU, COMISARUL EUROPEAN PENTRU POLITICĂ REGIONALĂ: "UE: toleranţă zero faţă de fraudarea fondurilor europene"

GHEORGHE IORGOVEANU
Ziarul BURSA #Fonduri Europene / 22 ianuarie 2019

Corina Creţu

Corina Creţu

Regulamentul prin care vor fi sus-pendate alocările de fonduri europene pentru statele Uniunii Europene care încalcă principiile statului de drept ar urma să fie adoptat la summitul care va avea loc la Sibiu, în luna mai a acestui an, susţine comisarul european pentru politică regională, Corina Creţu.

Aflată la reuniunea preşedinţilor Conferinţei Organelor Specializate în Afaceri Comunitare şi Europene (COSAC) ce se desfăşoară la Bucureşti, la Palatul Parlamentului, Creţu a menţionat că viitorul regulament răs-punde unui principiu de bază al Uniunii Europene: toleranţă zero faţă de fraudă.

Corina Creţu a declarat: "Atunci când o ţară intră în familia Uniunii Europene, intră şi cu drepturi, dar şi cu obligaţii. Dacă regulamentul va fi adoptat, el va fi aplicat asupra tuturor fondurilor. (...) Rămâne de văzut cum se va măsura respectarea statului de drept, în formula care va fi adoptată de Consiliu, probabil la Sibiu în mai. Legat de respectarea statului de drept şi fondurile europene, oricum la ora actuală avem toleranţă zero faţă de fraudă şi practic îngheţăm fondurile şi plăţile în momentul în care avem vreo suspiciune de fraudă".

Comisarul european pentru politică regională a precizat că s-a luptat pentru ca această regulă să fie aplicată în toate statele membre ale UE şi să privească toate fondurile europene, nu doar cele care privesc realizarea politicii de coeziune.

Parlamentul European a adoptat, joi, proiectul de regulament care prevede stoparea alocării de fonduri europene pentru ţările membre ale Uniunii, care încalcă statul de drept.

Decizia a fost adoptată de deputaţii europeni cu 397 de voturi "pentru", 158 de voturi "împotrivă" şi 69 de abţineri.

Conform proiectului, Comisia Europeană va trebui să verifice dacă există "deficienţe generalizate în ceea ce priveşte statul de drept" şi să decidă măsurile ce ar putea include suspendarea plăţilor din bugetul UE sau reducerea prefinanţării în cazul ţărilor unde nu sunt respectate principiul statului de drept, independenţa justiţiei şi valorile democraţiei.

În verificările sale Comisia va fi asistată de un grup de experţi independenţi în domeniul dreptului constituţional şi financiar, compus dintr-un expert numit de parlamentul naţional al fiecărui stat membru şi cinci experţi numiţi de Parlamentul European. Aceştia vor evalua situaţia în toate statele membre, anual, şi la final Comisia va publica un rezumat al concluziilor sale.

În funcţie de domeniul de aplicare a deficienţelor şi de procedura de gestionare a bugetului, Comisia poate decide luarea următoarelor măsuri: suspendarea angajamentelor, întreruperea termenelor de plată, reducerea prefinanţării şi suspendarea plăţilor.

Decizia Comisiei ar urma să fie aplicată doar după aprobarea Parlamentului şi a Consiliului European. Fondurile vor putea fi deblocate numai după ce statul membru se va supune măsurilor dispuse de CE, Parlamentul European şi miniştrii UE pentru soluţionarea deficienţelor constatate.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

31 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9741
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7768
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2806
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9951
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.0611

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb