CORONAVIRUS Isteria a pătruns în Europa

Octavian Dan
Ziarul BURSA #Miscellanea / 25 februarie 2020

Isteria a pătruns în Europa

Europa a fost cuprinsă de isterie, exact când se pregătea să respire uşurată, înaintea venirii primăverii şi a sezonului cald, care urma să "termine" în mod natural coronavirusul. Italia a devenit poarta de intrarea pe bătrânul continent a acestei "spaime mondiale", iar cetăţenii autohtoni care trăiesc în "Cizmă" şi revin în ţară ne pot pune pe nedorita hartă a ţărilor afectate. Cum s-a tot vorbit că acest coronavirus are un duşman natural, căldura (inclusiv preşedintele Trump a susţinut acest lucru), consultarea prog­nozei meteo pe termen scurt şi mediu reprezintă un gest care trebuie făcut în acest moment de tensiune. Veştile sunt semi-bune, potrivit site-urilor de specialitate, vremea va fi caldă, în luna martie, dar nu se vor înregistra prea multe zile cu temperaturi de peste 20 de grade Celsius, atât cât consideră specialiştii că este necesar ca virusul să fie mai puţin agresiv. În aceste condiţii luna aprilie poate fi considerată una izbăvitoare.

Pe plan local s-a intrat deja în "febra" pregătirilor, odată cu venirea din Italia în ţară a primilor compatrioţi. Premierul Ludovic Orban a anunţat că nu exis­tă niciun caz confirmat de coronavirus în ţara noastră şi a făcut apel la populaţie să ia informaţii doar din surse oficiale: "Nu este niciun caz diagnosticat cu coronavirus, niciun cetăţean român nu este infectat. Autorităţile lucrează de două luni de zile organizat. Situaţia din Italia trebuie să determine creşterea numărului de intervenţii - practic Guvernul şi toate instituţiile implicate îşi fac datoria. Cer cetăţenilor să ia informaţii numai din surse oficiale, să facă abstracţie de diferitele categorii de informaţii care sunt date pe surse, să urmărească toate comunicările oficiale. (...) "

"În momentul de faţă suntem bine organizaţi, suntem extrem de mobilizaţi în a lua toate măsurile care se impun în astfel de situaţii. Noi ne întâlnim periodic, avem măsuri pe care le luăm în funcţie de situaţiile care apar. În ceea ce priveşte stocurile de materiale, de substanţe, de echipamente, ştiţi că în general în depozite stocurile erau egale cu zero, am adoptat o ordonanţă de urgenţă înainte de moţiunea de cenzură tocmai cu obiectivul de a achiziţiona ceea ce e necesar pentru prevenirea şi combaterea coronavirusului, pe măsură de găsi furnizori achiziţionăm în regim de urgenţă tot ceea ce este necesar. (...) Mesajul pe care l-am dat a fost să res­pecte deciziile autorităţilor din Italia. Al doilea mesaj pe care l-am dat a fost să evite, pe cât posibil, deplasarea către România. Aici este o chestiune de responsabilitate individuală, atâta timp cât autorităţile din Italia au recomandat izolare la domiciliu, toţi cetăţenii români trebuie să respecte aceste decizi şi recomandări ale autorităţilor din Italia". Premierul a precizat că termoscannerele necesare Aeroportului Henri Coandă sunt în curs de achiziţionare, procedura fiind în des­făşurare.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, spune că dacă o persoană ştie că vine dintr-o zonă afectată de coronavirus sau are simptome trebuie să anunţe acest lucru la graniţă: "Cel mai important este responsabilitatea cetăţeanului respectiv. Adică dacă persoana respectivă ştie că vine dintr-o anumită zonă foarte afectată sau dacă persoana respectivă ştie că are simptome şi are probleme trebuie să anunţe acest lucru la graniţă, trebuie să-l spună. Au venit un număr de cetăţeni direct într-un anumit judeţ fără să spună la nimeni. S-a aflat, foarte rapid s-au luat măsurile, a fost acolo Direcţia de Sănătate Publică, a fost acolo Poliţia, s-a stabilit care sunt persoanele respective şi din ce ştiu au fost conduse la carantină pentru că vin dintr-o zonă care este carantinată în Italia". Arafat a mai spus că o ţară nu poate fi închisă, dar sunt luate toate măsurile pentru limitarea şi prevenirea răspândirii bolii: "La acest moment, nu poţi închide o ţară ermetic. O ţară nu poate fi închisă ermetic, nu ai cum să închizi ţara şi să spui nu intră nimeni, nu iese nimeni din ţară pentru că aceste măsuri nu sunt luate de nici o ţară în Europa. Ce putem face este luarea tuturor măsurilor pentru limitarea şi pentru prevenirea răspândirii prin identificarea persoanelor care reprezintă un risc mai mare şi introducerea lor într-o izolare sau carantină până la momentul în care suntem convinşi că nu sunt un risc". Într-o intervenţie la TV, managerul Institutului "Matei Balş", Adrian Streinu Cercel, a avertizat că în ţara noastră nu mai sunt măşti şi costume de protecţie şi a atras atenţia că noul coronavirus se trans­mite foarte uşor.

Pe de altă parte, Consilierul municipal USR Ana Ciceală, membru în Comisia de sănătate, a declarat că Primăria Generală trebuie să prezinte în maximum trei zile un plan de gestiune a unei posibile epidemii cu noul coronavirus la nivelul Capitalei: "Primăria Capitalei trebuie să vină în maximum trei zile şi să spună care este planul de gestiune a unei posibile epidemii cu coronavirus la nivel de Bucureşti. Evident, o astfel de situaţie este gestionată cu implicarea autorităţilor naţionale, însă la nivel municipal trebuie să exis­te soluţii concrete pentru prevenţie, triere, diagnostic, carantină şi tratament. Iar mare parte din aceste soluţii sunt în responsabilitatea Primăriei. Planul pe care primarul general trebuie să-l prezinte va fi apoi integrat cu cel al Comitetului intersectorial naţional pentru prevenirea şi limitarea îmbolnăvirilor cu COVID-19, dar şi cu acţiunile întreprinse de către restul autorităţilor cu responsabilităţi în caz de epidemie, adică Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti, prefectul Municipiului Bucureşti şi Direcţiile de Sănătate Publică". Deputatul de Bucureşti Nicuşor Dan a subliniat importanţa unei conlucrări între administraţie şi opoziţie, în vederea gestionării unei astfel de situaţii: "Avem o ameninţare foarte gravă, avem o epidemie care se răspândeşte în Europa şi face victime în Europa. Este probabil ca această epidemie să ajungă în România şi în Bucureşti. De aceea trebuie să acţionăm responsabil, iar noi, ca oameni politici, trebuie să fim oameni politici responsabili. (...) O să ieşim din uzualul ping-pong între putere şi opoziţie, pentru că situaţia foarte gravă ne obligă la asta". Prefectura Satu Mare a anunţat, ieri, că, în ultimele 24 de ore, 6.000 de persoane au intrat în ţară prin Vama Petea, iar 335 veneau din nordul Italiei. Nicio per­soană nu a prezentat simptome de infectare virală, dar li s-a recomandat izolare pentru o perioadă de cel puţin 14 zile. Aeroportul Internaţional Avram Iancu Cluj a anunţat că implementează noi măsuri în vederea combaterii răspândirii coronavirusului. Pentru pasagerii care se întorc din Italia a fost creat un filtru suplimentar, amplasat în terminalul vechi al aeroportului, care asigură accesul separat de restul pasagerilor. De asemenea, călătorii care sosesc la Aeroportul Cluj cu cursele din nordul Italiei sunt supuşi unor proceduri speciale. Un medic de la Direcţia de Sănătate Publică Cluj, împreună cu angajaţii cabinetului medical din cadrul aeroportului evaluează datele şi parametrii medicali ai pasagerilor, iar în cazul în care, unul dintre călători prezintă suspiciunea de infectare cu coronavirus, acesta este izolat şi preluat de autorităţile medicale.

Pe de altă parte, Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii ro­mâni care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Republica Italiană că Guvernul italian a decretat starea de urgenţă în urma riscului sanitar produs de apariţia unor noi cazuri de infecţie cu COVID-19 (coronavirus) concentrate îndeosebi în regiunile Lombardia şi Veneto: "Măsurile suplimentare luate de autorităţile italiene în vederea restrângerii focarelor şi prevenirii răspândirii virusului includ interdicţia de a părăsi sau de a intra în zonele în care s-au înregistrat majoritatea cazurilor, închiderea localurilor publice, anularea activităţilor sportive sau recreative, suspendarea cursurilor şcolare şi emiterea de alerte pentru urgenţă sanitară care sfătuiesc cetăţenii să rămână în case în regiunile în care s-au înregistrat aceste cazuri. Cetăţenii cu simptome care pot indica infectarea cu coronavirus sunt rugaţi să NU se prezinte pe cont propriu la unităţile spitaliceşti, ci să apeleze numerele verzi regionale puse la dispoziţie de către autorităţi astfel: pentru Lombardia la 800.89.45.45, iar pentru Veneto la 800.46.23.40. De asemenea, cetăţenii pot apela non-stop numărul verde 1500, la care se furnizează informaţii în limbile italiană şi engleză. Aceste numere trebuie apelate doar în caz de necesitate".

Îngrijorarea a cuprins şi cele mai înalte foruri al Uniunii Europene. Comisia Europeană a anunţat că alocă 232 milioane de euro pentru eforturile globale privind prevenţia şi izolarea coronavirusului la nivel mondial. Potrivit unui comunicat al CE: "Comisia Europeană acţionează fără încetare pentru a sprijini statele membre ale UE şi a consolida eforturile internaţionale de încetinire a răspândirii COVID-19. Pentru a stimula pregătirea, prevenţia şi izolarea virusului la nivel mondial, Comisia anunţă astăzi un nou pachet de ajutoare în valoare de 232 milioane de euro. O parte dintre aceste fonduri vor fi alocate imediat diferitelor sectoare, iar restul în următoarele luni." Stella Kyriakides, comisar european pentru sănătate şi siguranţă alimentară, susţine că: "Având în vedere evoluţia rapidă a situaţiei, suntem pregătiţi să intensificăm măsurile de asistenţă. În acest sens, o misiune comună de experţi ai Centrului European de Prevenire şi Control al Bolilor şi ai Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii va pleca spre Italia săptămâna aceasta, pentru a sprijini autorităţile italiene". Noile fonduri din partea UE vor contribui la detectarea şi diagnosticarea bolii, la îngrijirea persoanelor infectate şi la prevenirea infectării altor persoane în acest moment critic. Din pachetul de ajutoare în valoare de 232 milioane de euro, 114 milioane de euro vor sprijini Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), în special privind planul global de pregătire şi de răspuns la nivel mondial. Scopul este stimularea demersurilor din domeniul sănătăţii publice care constau în pregătirea pentru situaţii de urgenţă şi răs­punsul în caz de urgenţă în ţările cu sisteme de sănătate slabe şi cu rezilienţă limitată. O parte din această finanţare se obţine cu acordul autorităţilor bugetare ale UE. De asemene, s-a planificat alocarea a 15 milioane de euro în Africa, inclusiv Institutului Pasteur Dakar din Senegal, pentru sprijinirea unor măsuri precum diagnosticarea rapidă şi supravegherea epidemiologică. Iar 100 de milioane de euro, din care 90 de milioane de euro sunt destinate unui parteneriat public-privat cu industria farmaceutică în scopul dezvoltării unui vaccin, iar 10 milioane de euro sunt destinate unor proiecte de cercetare în epidemiologie, diagnosticare, terapii şi gestionarea clinică a izolării şi prevenţiei. 3 milioane de euro sunt alocate Mecanismului de protecţie civilă al UE, pentru zborurile de repatriere a cetăţenilor UE din Wuhan, China.

Autorităţile italiene au confirmat, ieri, al cincilea deces din cauza Covid-19, iar numărul cazurilor de îmbolnăvire a ajuns la 219. Angelo Borrelli, şeful Protecţiei Civile, a informat că cea mai afectată regiune este Lombardia, cu 167 de cazuri de infectare. În regiunea Veneto au fost detectate 27 de cazuri, în Emilia-Romagna, 18, în Piemonte, 4, iar în Lazio, 3 (dintre care doi pacienţi au fost trataţi). Italia a devenit a treia ţară, la nivel global, cu cel mai mare număr de cazuri, după China şi Coreea de Sud. Guvernul italia a luat, la finalul săptămânii trecute o serie de măsuri drastice pentru a încerca să oprească răspândirea coronaviruslui, descoperit la finalul anului trecut în China. În 11 localităţi din regiunile Lombardia şi Veneto, au fost interzise accesul şi ieşirea persoanelor. Şi în Piemonte au fost luate măsuri. Au fost anulate evenimentele publice, manifestările sportive şi culturale. Şcolile, universităţile şi muzeele rămân închise toată săptămâna.

Numărul cazurilor de îmbolnăvire cu coronavirus a trecut de 79.000, iar numărul deceselor 2.619, 27 fiind în afara Chinei. Luni, statisticile indicau că s-au înregistrat cel puţin 77.150 de cazuri confirmate în China, iar la nivel global sunt 79.356 de ca­zuri, bilanţul deceselor fiind de 2.619 de persoane, 27 fiind în afara Chinei, o creştere majoră faţă de săptămâna trecută, când erau 5 decese în afara Chinei, majoritatea la persoane care au avut o legătură directă cu China. Noi focare au apărut în Coreea de Sud, Iran şi Italia, cu zeci de cazuri confirmate şi mai multe decese. Preşedintele chinez Xi Jinping a avertizat că noul coronavirus este cea mai gravă criză de sănătate publică de la fondarea Republicii Populare Chineze, în condiţiile în care au apărut noi cazuri în Coreea de Sud şi Italia, ceea ce provoacă temeri legate de riscul unei pandemii. Xi afirmă că actuala situaţie apidemică este încă gravă şi complexă, că economia ar putea avea de suferit, dar că metodele de prevenire şi control al epi­de­miei încep să aibă efect. Preşedintele sud-coreean Moon Jae-in a declarat că ţara se află într-un moment de cotitură, emiţând o alertă de cel mai înalt grad la nivel naţional. 

----------------

Săptămâna Modei de la Milano s-a încheiat, duminică, cu o prezentare a lui Georgio Armani. Fapt rar, creatorul şi-a prezentat colecţia toamnă-iarnă 2020/21 în faţa unei săli goale, fără public.

Creatorul a explicat această decizie prin măsuri sanitare ale guvernului italian, care a recomandat evitarea adunărilor în faţa răspândirii rapide a noului coronavirus în Nordul ţării. Manechinele au făcut un show în faţa camerelor de filmat care au transmis în direct imagini pe reţelele de socializare şi pe site-ul casei italiene. Chiar dacă nu a avut public, stilistul nu a renunţat la tradiţionala reverenţă în faţa publicului la sfârşitul spectacolului. Pentru a aduce un omagiu Chinei, marea absentă de la Săptămâna Modei, el a prezentat 12 modele haute couture realizate între 2009 şi 2019, toate inspirate de ţara din Asia de Est. 

Pe de altă parte, meciul Inter Milano - Ludogoreţ din Liga Europa se va disputa cu porţile închise din cauza înmulţirii cazurilor de infectare. Forul european a analizat mai multe variante de a muta meciul pe un alt stadion, dar în cele din urma măsura porţilor închise a fost cea preferată. Partida contează pentru returul 16-imilor de finală ale Ligii Europa şi va avea loc joi, de la ora 22.00. În tur, Inter s-a impus la Razgrad, cu 2-0. La echipa bulgară evoluează atacantul Claudiu Keşeru şi fundaşii Cosmimn Moţi şi Dragoş Grigore.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Bai tata! Din noiembrie 2019 si pana acum, am avut MII de cazuri de gripa, si cu decese (la cei vulnerabili si cu comorbiditati), si mii de cazuri de pneumonie la copii!!! Ati innebunit cu totii????? Coronavirusul a existat dintotdeauna. Televizorul v-a tampit oameni buni! Alregati prin magazine dupa provizii, cand in Romania nu s-a confirmat nici macar 1 caz de coronavirus! Mai bine v-ati pune intebarea: ce se urmareste cu acest circ?! de data asta circul e la nivel mondial. nu vedeti ca este o tatonare de teren? vor sa vada cat de repede sunt in stare oamenii sa sara unii la beregata altora pt niste masti sau conserve, si la ce libertati si drepturi sunt dispusi sa renunte, ca sa fie "salvati". salvati din prostia vesnica, care, din pacate, nu doare!

    1. Probabil asa e.

      In curand ajunge si la noi ,se intorc macaronarii nostri si atunci sa povestem despre ce si cum.

      Asta e un virus agresiv (adica se ia usor) iar posibilitatea de imbolnavire e similara cu punerea cutitului la beregata . 

      Omenirea a mai cunoscut epidemii de ciuma,holeracare in evul mediu aveau efecte devastatoare ,la inceputul secolului trecut a bantuit tifosul iar dupa primul razboi mondial gripa spaniola (50 - 100 milioane de decese!) .

      Deosebirea e ca acum mass media e mai dezvoltata . 

      Da, a ajuns. Si? Cum adica posibilitatea de imbolnavire e similara cu punerea cutitului la beregata? Cand intr-o tara de peste un miliard de locuitori sunt bolnavi cateva zeci de mii. Italia are 60 de milioane de locuitori, cifrele sunt extrem de modeste raportat la populatie. Si da, aveti dreptate, au fost epidemii cu efecte devastatoare. Dar deosebirea (dincolo de media mai devoltata care ajuta la escaladarea panicii) esentiala e ca asta NU E ciuma, nici holera, ci o GRIPA. O gripa cu mortalitate sub 2%. Dar lumea se comporta ca si cum e ciuma...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb