CORONAVIRUS: Un studiu confirmă eficacitatea vaccinului indian Covaxin

J.P.
Internaţional / 12 noiembrie 2021

Un studiu confirmă eficacitatea vaccinului indian Covaxin

Vaccinul Covaxin, primul vaccin dezvoltat în India împotriva COVID-19, previne în mod clar îmbolnăvirea, arată un studiu publicat joi, iar Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a aprobat deja acest vaccin promiţător pentru ţările sărace, informează AFP, citat de Agerpres.

Vaccinul este "foarte eficient împotriva COVID-19 simptomatic (...) la adulţi", rezumă acest studiu publicat în The Lancet, adăugând că a fost tolerat bine, fără efecte secundare grave semnificative.

OMS a aprobat deja de urgenţă acest vaccin în urmă cu câteva zile şi s-a bazat pe acest studiu - citând aceleaşi cifre de eficacitate -, care nu fusese încă făcut public.

Produs de grupul Bharat Biotech, Covaxin a intrat astfel pe lista OMS a vaccinurilor anti-COVID-19, pe care se mai află Pfizer / BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Johnson & Johnson, Sinopharm şi Sinovac.

Studiul, realizat pe un eşantion de 25.000 de persoane vaccinate fie cu Covaxin, fie cu placebo, indică mai puţin cu aproximativ trei sferturi de cazuri de îmbolnăvire cu COVID-19 în rândul persoanelor vaccinate. Eficacitatea este mai mică decât cea observată iniţial în cazul vaccinurilor cu ARN mesager de la Pfizer şi Moderna, dar rămâne ridicată.

Acest vaccin este deosebit de interesant pentru ţările sărace şi în curs de dezvoltare deoarece necesită mai puţină logistică decât cele cu ARN mesager, care trebuie păstrate la temperaturi foarte scăzute, ceea ce implică capacităţi logistice semnificative.

Covaxin ar putea aşadar "îmbunătăţi oferta insuficientă de vaccinuri ce afectează în mod disproporţionat ţările cu venituri mici şi medii", au salutat într-un comentariu cercetătorii chinezi Jing-Xin Li şi Feng-Cai Zhu, care nu au participat la studiu. Aceştia menţionează, totuşi, unele limitări: studiile au fost efectuate doar în India, ceea ce limitează posibilitatea de a generaliza aceste rezultate la alte populaţii.

Totodată, studiul a fost realizat în perioada noiembrie 2020 - ianuarie 2021, înaintea generalizării variantei Delta, care este mai contagioasă şi, prin urmare, potenţial mai rezistentă la vaccinare. Cercetătorii au reuşit, totuşi, să identifice care pacienţi erau deja infectaţi cu varianta Delta la acea vreme. În grupul vaccinat, proporţia acestora este cu două treimi mai mică decât în grupul placebo, ceea ce sugerează a priori că vaccinul este mai puţin eficient împotriva acestei variante, dar totuşi protejează.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Bineinteles

    Pentru saraci este bun.... 

    Ale noastre sunt mai bune dar pt voi e ok.

    Ce a ajuns omenirea asta... 

    Ca si cel dezvoltat de Valneva, vaccinul indian Covaxin este bazat pe virus SARS-CoV-2 inactivat chimic.

    Pentru cei care prefera un vaccin dezvoltat prin metodologie "clasica", acest vaccin este o optiune. 

    Ar putea doamna autoare sa revina cu detalii: 

    Este acest vaccin recunoscut in spatiul UE sau macar exista semnale ca va fi recunoscut?

    Multumesc! 

    in lista aia cu cele aprobate de OMS nu am vazut Sputnikul, e doar o omisiune de-a voastra?

    Toti coloșii cu bani multi de cheltuit pe lobby au luat autorizare de urgenta pe studii facute in graba.

    Vaccinul celor de la Bharat e aprobat in tari din Asia. A fost si este folosit in vaccinarea a zeci de milioane de oameni (India in special). Au fost efecte adverse? Au fost cazuri grave? 

    OMS si FDA i-au tot intarziat cu aprobarea. FDA nu le mai da EUA, ei trebuie sa aplice pt BLA (ruta clasica)... De ce? Multa si prea multa coruptie...

    P.s. Si OMS i-a tot intors si i-a amanat... ăhăăăă!!! 

    In UE (si implicit in Romania) sunt de asteptat sa intre in 2022 vaccinurile Valneva si indeosebi Novavax, excelent acesta din urma !

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7871
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3453
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0070
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.2660

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb