• Angajaţii nu sunt responsabili de erori majore, susţine directorul DADR Călăraşi, Aurelian Dobre
Jumătate din angajaţii Direcţiei Agricole Călăraşi ar trebui să facă puşcărie dacă raportul întocmit de către Corpul de Control al ministrului Agriculturii, Gheorghe Flutur, ar fi dus la bun sfârşit. Suma de 195.000 de euro, reprezentând o parte din subvenţiile alocate la nivelul anului 2005 şi o parte din valoarea despăgubirilor acordate pentru calamităţi naturale, trebuie imputată angajaţilor Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Călăraşi (DADR), pentru că au avizat nejustificat dosarele.
Ori, directorul DADR Călăraşi, Aurelian Dobre, nu are de gând să recupereze absolut nici un leu de la angajaţii instituţiei, pentru că, spune dumnealui, nu sunt responsabili de erori majore. "De obicei veneau doi, trei în control. Acum a venit o armată. S-au legat de toate virgulele. Intenţia lor a fost să-şi pună galoane pe umăr nicidecum să urmărească procedura firească de acordare a subvenţiilor şi a despăgubirilor pentru calamităţi. Au scris un raport de mai bine de 12 pagini. La sfârşit ei propun recuperarea sumelor. Nu există o decizie clară, indiferent dacă ei au nominalizat persoanele care se fac vinovate. Dacă era vorba de o fraudă cu siguranţă că veneau decizii. Fie corpul de control, fie ministrul, fie Direcţia Buget-Finanţe din cadrul ministerului emitea o decizie de imputare, Şi... să fim serioşi. De unde să scoată salariaţii instituţiei zecile de miliarde de lei vechi, asimilate ca fraudă?" declară directorul Aurelian Dobre.
• Interpretarea legii, sute de mii de lei de plată
Corpul de Control al minis-trului Flutur, compusă din consilierii Răzvan Alexandru, Petrică Anton, Florica Cătumă, Lucreţia Haba, Viorel Dinu, au verificat în perioada 28.01.2006- 7.02.2006 modul de acordare şi utilizare a fondurilor bugetare alocate pentru achiziţii publice şi subvenţii la nivelul anului 2005. Neregulile au fost consemnate în raportul 43.562/2006. Potrivit specialiştilor ministrului Gheorghe Flutur, Mihai Aura, Liliana Popia, Florea Militaru, angajaţi ai DADR Călăraşi, ar trebui să plătească suma de 235.730 RON întrucât unele dosare de achiziţii utilaje agricole subvenţionate cu 45% nu prezentau declaraţii ale beneficiarilor prin care trebuiau să facă dovada că nu au accesat programe cu finanţare externă în domeniul agricol. "Am solicitat o situaţie decât de la SAPARD. Ce alte declaraţii mai vor. Pentru agricultură nu există decât Programul SAPARD şi atât. Dacă mai erau şi altele cu finanţare externă pentru sprijinirea agriculturii aveam să înţelegem" este de părere directorul DADR Călăraşi, Aurelian Dobre.
Un alt motiv pentru care se solicită recuperarea subvenţiei se datorează faptului că lipsesc procesele-verbale de verificare a utilajelor în teritoriu şi de aici o serie de articole şi de legi încălcate.
• Se impută subvenţia pentru o hârtie nesemnată
În cazul subvenţiilor acordate pentru recepţionarea şi depozitarea grâului din producţia anului 2005, corpul de control propune recuperarea sumei de 139.928 RON întrucât deconturile justificative nu au fost depuse până în data de 10 ale lunii în curs pentru luna trecută, nerespectând prevederile HG 810/2005. În această speţă au fost găsite neconforme societăţile: Agrofarm Trading Feteşti, SC Intercereal SA Movila, judeţul Ialomiţa, SC Agrochirnogi, societatea Romsiloz, SC 3T SRL, din Călăraşi.
Juriştii Corpului de Control ai ministrului Gheorghe Flutur sunt de părere că şi subvenţia primită de un om gospodar din comuna Roseţi, pentru dotarea cu instalaţie de muls, a fost acordată ilegal întrucât certificatul fiscal depus la dosar depăşise cu două, trei zile valabilitatea. Directorul DADR Călăraşi, Aurelian Dobre, opina: "Agricultura se face cu muncă multă. Nu pot să chem o persoană de zeci de ori. Altfel, nu putem spune că oferim un ajutor financiar când de fapt îl dezavantajăm pe partea cealaltă. Gândiţi-vă ce se întâmplă cu un agricultor care stă la câţiva zeci de kilometri. Nu ajută pe nimeni o stricteţe exagerată a procedurilor."
Cea mai mică sumă imputată se află la capitolul: Sprijin financiar pentru efectuarea lucrărilor agricole în regim mecanizat (0,5 RON/litru motorină). Cei ce au controlat dosarele spun că suma de 1.118 RON trebuie imputată întrucât unele cereri nu erau semnate de către beneficiar, iar altele nu erau vizate de către specialiştii centrelor agricole. Directorului Dobre nu i se pare nefirească lipsa semnăturilor specialiştilor agricoli, întrucât, spune dumnealui, o singură persoană are arondate între două şi patru comune, iar în cele mai multe cazuri nu au un birou. "Sunt situaţii când, datorită tensiunilor existente în relaţie cu primarii, nu primesc nici măcar un sca-un unde să-şi exercite meseria", mai declară dumnealui.
Cu toate elementele prezentate, directorul DADR Călăraşi, Aurelian Dobre, stă liniştit la birou, fiind sigur că toată situaţia a apărut pe fondul justificării activităţii a multora din Ministerul Agriculturii care au trimişi în ţară "să facă treabă", îngreunând activitatea funcţionarilor prin cele consemnate în rapoarte.