Scandalul de corupţie care a zguduit Federaţia Internaţională de Fotbal (FIFA) permite politicienilor din mai multe zone ale lumii să intre fără probleme pe un teritoriu care până acum, cel puţin teoretic, le era interzis. Era cunoscut faptul că FIFA interzice amestecul politicului în fotbal, ţările în care acest lucru se petrece riscă să fie dezafiliate. Acum, politicieni de prim rang se amestecă direct în problemele FIFA şi nimeni din conducerea acestui for nu mai are "timp" să protesteze. Preşedintele demisionar, Josep Blatter, are o singură grijă în acest moment, să nu fie inculpat alături de colegii săi în dosarul instrumentat de autorităţile americane. Preşedintele rus Vladimir Putin a fost primul care s-a implicat în acest scandal, încercând să-l apere pe Blatter cu câteva zile înaintea alegerilor pentru şefia FIFA de la sfârşitul lunii mai: "Este vorba de o încălcare grosolană a regulilor de funcţionare a organismelor internaţionale. SUA impune propria justiţie altora, într-un caz în care niciunul dintre funcţionarii FIFA nu e american şi în care nicio faptă nu s-a produs în SUA".
Când nimeni nu se aştepta, în acest scandal a intervenit şi preşedintele american Barack Obama, acesta făcând câteva declaraţii interesante în cadrul unei conferinţe de presă desfăşurate după summitul G7: "În discuţiile avute aici, în Europa, lumea crede că este foarte important pentru FIFA să opereze cu integritate, transparenţă şi responsabilitate". Preşedintele SUA a refuzat să comenteze investigaţia FBI privind acte de corupţie în cadrul FIFA, dar a precizat că fotbalul nu este numai un joc, este o afacere şi "o sursă incredibilă de mândrie naţională, iar SUA doresc să fie sigure că un sport care câştigă popularitate este coordonat într-o manieră corectă". În condiţiile în care fotbalul este sportul numărul 1 la nivel mondial, preşedintele Obama probabil s-a referit la un plus de popularitate în SUA, probabil de aici venind şi "interesul" sporit al celor de la FBI pentru această disciplină. Telegrafic, situaţia la vârful FIFA până în acest moment este următoarea: justiţia americană a pus sub acuzare 14 persoane, printre care doi vicepreşedinţi FIFA şi şapte oficiali ai forului, iar preşedintele Jospeh Blatter şi-a anunţat demisia.
Dezvăluirile curg în valuri, în fiecare zi apar noi dovezi despre corupţia generalizată de la vârful FIFA. Dacă afirmaţiile legate de felul în care a fost atribuit Campionatul Mondial din 2010 Africii de Sud nu pot produce decât efecte juridice, în schimb dezvăluirile legate de modul cum Rusia şi Qatar au ajuns ţările organizatoare ale turneelor finale din 2018 şi 2022 pot să producă schimbări care să aibă implicaţii directe şi în plan sportiv. Preşedintele Comisiei de Audit al FIFA, Domenico Scala, a vorbit, în premieră, despre posibilitatea retragerii dreptului de organizare pentru cele două ţări: "Dacă există dovezi că Rusia şi Qatarul au obţinut Cupa Mondială graţie numai unor fapte de corupţie, atunci le-ar putea fi retrasă". Formularea "graţie numai corupţiei" este una destul de ciudată, dar important este faptul că a fost deschis acest subiect. O decizie în acest sens ar duce cu siguranţă la un mare scandal, inclusiv politic, în condiţiile în care Rusia a investit deja sute de milioane de dolari în lucrările la stadioane şi infrastructură. De altfel, în Rusia întreaga poveste de la vârful FIFA este legată de sancţiunile economice pe care Uniunea Europeană le-a impus acestei ţări, pe piaţă fiind lansate mai multe teorii ale conspiraţiei, în care fotbalul este un simplu instrument de coerciţie al unei puteri globale împotriva unei alteia.
1. modelul romanesc
(mesaj trimis de Dan Coe în data de 10.06.2015, 09:32)
Ceva de genul asta s-a intamplat si in fotbalul romanesc. Nasu si Corleone au fost obligati sa plece,cei care le-au luat locul au avut "sprijin" politic, DNA-ul a trimis patronii de cluburi si impresarii in puscarie, iar de fotbalul romanesc se alege praful...