Corupţia pune beţe în roate procesului de aderare la UE

Ionuţ Caşcaval
Ziarul BURSA #Politică / 24 iunie 2004

Autorităţile noastre de control suferă de lipsa judecătorilor şi a specialiştilor pregătiţi în depistarea, investigarea şi soluţionarea cazurilor de criminalitate financiară şi de spălare de bani, a declarat ieri vice-guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mihai Bogza, în cadrul unei conferinţe organizate de Ambasada SUA, pe tema criminalităţii financiare şi spălării banilor. Atît timp cît vinovaţii, de exemplu în cazul FNI, nu sînt identificaţi şi trimişi în instanţă, există o probabilitate mare ca ei să recidiveze, a adăugat vice-guvernatorul.

A doua mare problemă cu care se confruntă autorităţile noastre o reprezintă integritatea şi curajul oamenilor din aceste instituţii. Astfel, ei nu trebuie să cedeze tentaţiei de luare de mită sau ameninţărilor din partea anumitor companii sau grupuri de interese pentru a influenţa unele decizii care îmbracă interese ascunse, atenţionează Mihai Bogza.

Potrivit unui studiu citat de oficialul BNR, zece mari firme din lume sînt prea puţin sau deloc prezente pe piaţa noastră, tocmai pentru că avem un grad ridicat de risc în ceea ce priveşte acceptarea de mită pentru favorizarea sau influenţarea procesului decizional.

Graeme Justice, reprezentantul Fondului Monetar Internaţional (FMI) în ţara noastră, a punctat, în cadrul aceleiaşi conferinţe, îngrijorările FMI în ceea ce priveşte criminalitatea financiară şi spălarea banilor. Conform spuselor domniei sale, cele mai importante consecinţe ale spălării banilor sînt subminarea încrederii investitorilor şi slăbirea sistemului financiar. Totodată, acest fenomen măreşte probabilitatea ca băncile să fie fraudate de indivizi corupţi, determină destabilizarea ratei de schimb şi a fluxurilor de capital, cu efect direct asupra creşterii economice, prin devierea resurselor către activităţi mai puţin productive. Criminalitatea financiară şi spălarea banilor merg mînă în mînă cu corupţia din ţara noastră, nivelul ei înalt constituind un impediment în calea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană, au concluzionat participanţii la discuţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb