Corupţie de 9 milioane de euro la Ministerul Educaţiei şi la Ministerul Societăţii Informaţionale

E.D.
Anticorupţie / 10 iulie 2014

Actualizare 14:40 DNA: Corupţie în trei ministere şi Secretariatul General al Guvernului

Ancheta vizează un caz de posibilă corupţie la nivel înalt în trei ministere şi la Secretariatul General al Guvernului, respectiv acordarea de comisioane ilegale de zeci de milioane de euro, care ar fi ajuns la şefi din Ministerul de Interne, potrivit surselor de presă. Secretarul general al Guvernului, Ion Moraru, a fost audiat astăzi de procurorii anticorupţie pe această temă.

Astfel, procurorii verifică un contract pentru implementarea sistemului informatic pentru securizarea frontierelor, semnat în august 2004. Contractul a fost încheiat în urma unui studiu de fezabilitate, conform căruia o firmă din Germania ar fi fost singura capabilă să ofere acel sistem cerut. Contractul a fost semnat prin intermediul Guvernului, în favoarea MAI.

Ulterior semnării contractului s-au semnat mai multe contracte subsecvente necesare.

Procurorii suspectează că, pentru acordarea acelui contract către o anumită firmă din Germania şi ulterior pentru subcontractarea unor servicii, 5% - adică 650 de milioane de euro - ar fi ajuns la membri ai cabinetului condus de Adrian Năstase şi la persoane din conducerea MAI.

Procurorii au indicii şi cu privire la un contract încheiat de Ministerul Educaţiei în 2009 cu o anumită societate, tot în schimbul unui comision de 5%. 5,4 milioane de euro ar fi ajuns la Educaţie.

---

Procurorii DNA efectuează cercetări cu privire la închirierea şi extinderea de licenţe educaţionale de către Ministerul pentru Societatea Informaţională şi Ministerul Educaţiei Naţionale, instituţii care au încheiat contracte de furnizare produse contrar dispoziţiilor legale şi au efectuat plăţi de aproximativ 9 milioane euro în acest sens.

Cercetările sunt efectuate sub aspectul închirierii unui număr de 179.259 licenţe pentru pachete de tip ProDesktop şi 6.828 licenţe pentru sisteme de operare Windows Server, cu luarea în calcul a tuturor staţiilor de lucru şi a serverelor achiziţionate în perioada 2001 - 2008 prin programele SEI 1 - SEI 5 şi rural.

"Obiectul sesizării l-a constituit închirierea şi extinderea de licenţe educaţionale de către, Ministerul pentru Societatea Informaţională şi Ministerul Educaţiei Naţionale care contrar dispoziţiilor acordului cadru nr. 32/12.08.2009, au încheiat contrar HG nr. 460/2009, contracte de furnizare produse, existând indicii că s-au efectuat plăţi privind o sumă de aproximativ de 9 milioane euro, destinate unităţilor de învăţământ", precizează Direcţia Naţională Anticorupţie.

De asemenea, cercetările vizează determinarea încheierii contractului de furnizare produse în baza căruia MCSI s-a obligat să plătească preţul aferent numărului total de licenţe, mai mare cu 72.990 faţă de numărul de licenţe utilizabile în sistemul educaţional în raport cu numărul de computere compatibile cu noile produse software, existând indicii privind crearea unei obligaţii de plată a unui preţ cu aproximativ 5,4 milioane euro mai mare decât preţul pentru închirierea licenţelor efectiv utilizabile (contractul în valoare de 105 milioane USD a fost derulat în perioada 2004-2009).

În plus, procurorii investighează: dacă HG 460/2009 permitea încheierea unui contract subsecvent referitor la suplimentarea numărului de licenţe al MECTS pentru şcoli; achiziţia de licenţe pentru pachete de tip ProDesktop şi sisteme de operare Windows Server destinate unităţilor de învăţământ corespunzător necesarului de licenţe; identificarea persoanelor implicate şi modul în care acestea au verificat produsele software, implementarea, compatibilitatea acestora configuraţiei hardware a staţiilor de lucru şi serverelor achiziţionate în perioada 2001 - 2008, prin programele SEI I - SEI V şi Rural şi fundamentarea din punct de vedere tehnic a achiziţiei din 2009.

Potrivit acestora, cercetările au fost demarate ca urmare a sesizării Corpului de Control al Primului - Ministru din data de 21.05.2013.

În cauză s-a dispus începerea urmăririi penale in rem cu privire la săvârşirea infracţiunilor de trafic de influenţă în legătură cu infracţiuni de corupţie, luare de mită, dare de mită, abuz în serviciu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb