COŞMARUL CONTINUĂ Dan Voiculescu a ratat o achitare cu surle şi trâmbiţe

IOANA POPA
Ziarul BURSA #Anticorupţie / 30 aprilie 2014

Dan Voiculescu a ratat o achitare cu surle şi trâmbiţe

Voiculescu atacă: "Lupta mea politică cu Băsescu Traian a antrenat suferinţe pentru oameni fără vină"

Pronunţarea în cazul excepţiilor ridicate în dosarul ICA, în 13 mai

Update 07:40: Judecătorul Stan Mustaţă şi grefiera Mariana Curea au fost arestaţi

Judecătorul Stan Mustaţă şi grefiera Mariana Curea au fost arestaţi pentru 30 de zile în dosarul de mită în schimbul unor soluţii favorabile în dosare, potrivit unei decizii luate de instanţă, în noaptea de marţi spre miercuri, la propunerea procurorilor DNA.

Decizia nu este definitivă şi a fost deja contestată la instanţa supremă.

Cei doi au fost reţinuţi ieri de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).

---

Procurorii DNA au şocat ieri, din nou, scena politică şi mediatică, "săltându-l" pe judecătorul Stan Mustaţă, pe care îl acuză de luare de mită. Magistratul trebuia să judece ieri, împreună cu un coleg, apelurile formulate în dosarul în care Dan Voiculescu, Gheorghe Mencinicopschi şi alte unsprezece persoane sunt acuzate de fapte de corupţie privind modul de privatizare a Institutului de Cercetări Alimentare (ICA).

La intrarea în DNA, Stan Mustaţă a precizat că procurorii susţin că un prieten de-al său s-ar fi întâlnit cu un prieten al lui Dan Voiculescu, pentru a fi dată o soluţie favorabilă în dosarul ICA.

La ieşire, judecătorul a spus că probele anchetatorilor nu sunt concludente şi nici suficiente pentru formularea unor acuzaţii.

Judecătorul Stan Mustaţă a formulat, la începutul acestei luni, o cerere de abţinere în care arăta că, în urma unor materiale de presă "neadevărate", în care se relatează presupuse interese ale sale în acest dosar, înaintează această cerere, tocmai pentru eliminarea oricăror dubii sau suspiciuni. Cererea a fost respinsă, astfel că Stan Mustaţă a continuat să judece acest dosar.

Bătălia politică cu Traian Băsescu a mai antrenat, în opinia lui Dan Voiculescu, suferinţe pentru oameni care nu au nicio vină, el enumerându-i în acest sens pe preşedintele Academiei de Ştiinţe Agricole, Gheorghe Sin, şi pe profesorul Mencinicopschi. Dan Voiculuescu a spus ieri: "Mai nou, văd că judecătorii care şi ei sunt implicaţi în dosarul meu pe de o parte nu ştiu cum să fugă de el, pe de altă parte, dacă nu reuşesc să fugă de el, sunt prinşi într-un fel de coincidenţe care nu-şi au explicaţia".

Dan Voiculescu a mai spus ieri că a adresat o sesizare procurorului general, pentru a se vedea cine a dispus aducerea la DNA a judecătorului Mustaţă, dacă este vorba despre un şantaj sau dacă există un grup infracţional organizat.

Liderul PC a adăugat că se va adresa şi Parlamentului în acelaşi caz, dacă se va considera că ancheta solicitată Parchetului nu este necesară.

Dan Voiculescu a mai spus că nu îl cunoaşte pe judecătorul Mustaţă, şi nici nu are prieteni care îl cunosc pe acesta.

În opinia domniei sale, judecătoarea Viorica Dima, care urma să preia dosarul său, a fost acuzată, cu un an şi jumătate înainte, că a luat mită şi că i-a fost uitat dosarul într-un sertar pentru a fi folosit când va fi nevoie.

"A fost nevoie când a avut ghinionul să-i fie repartizat dosarul Voiculescu", a explicat liderul PC.

Curtea de Apel Bucureşti (CAB) urmează să se pronunţe, în 13 mai, în cazul excepţiilor ridicate de avocaţii inculpaţilor din dosarul în care Dan Voiculescu este acuzat.

DNA: Grup infracţional în scopul săvârşirii unor infracţiuni de corupţie judiciară

Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a încuviinţat, ieri, reţinerea şi arestarea preventivă a judecătorului Stan Mustaţă la solicitarea DNA.

Judecătorul Stan Mustaţă, de la Curtea de Apel Bucureşti, grefiera Marian Curea, Ion Boraciu şi Florian Alexandru sunt urmăriţi penal pentru fapte de corupţie, a anunţat Direcţia Naţională Anticorupţie.

DNA susţine:

"În cauză, există date şi probe din care rezultă indicii rezonabile potrivit cărora, în cursul anului 2013, Mustaţă Stan, Boraciu Ion şi Alexandru Florian au constituit un grup infracţional organizat, gruparea fiind sprijinită de Curea Mariana, în scopul săvârşirii unor infracţiuni de corupţie judiciară, urmărind obţinerea de beneficii materiale. În acest context, în perioada octombrie 2013 - aprilie 2014, membrii grupului au accesat informaţii cu caracter confidenţial din dosarele penale aflate pe rolul Curţii de Apel Bucureşti, în vederea identificării şi contactării mituitorilor şi cumpărătorilor de influenţă, în scopul pretinderii de la aceştia a unor foloase materiale, în schimbul obţinerii unor hotărâri judecătoreşti favorabile.

Suspectul Mustaţă Stan, acţionând în cadrul grupului infracţional organizat din care făcea parte şi în calitate de judecător la Curtea de Apel Bucureşti, Secţia a II-a penală, aflat în compunerea completelor de judecată învestite cu soluţionarea unor dosare penale, a pretins, în mai multe rânduri, de la diferite persoane condamnate sau inculpate în respectivele dosare, sume de bani care nu au fost particularizate sub aspectul cuantumului, după cum urmează:

1. La data de 7 aprilie 2014, prin intermediul suspectului Boraciu Ion, în vederea pronunţării unei soluţii favorabile unei persoane condamnate, în sensul admiterii contestaţiei în anulare împotriva deciziei penale nr. 222/A/2014, pronunţată la 04.03.2014 de Curtea de Apel Bucureşti.

2. La data de 11 aprilie 2014, prin intermediul suspecţilor Boraciu Ion şi Alexandru Florian, în vederea pronunţării unei soluţii de punere în libertate a unui inculpat, prin admiterea contestaţiei formulate de acesta împotriva încheierii pronunţate de Tribunalul Bucureşti la 26.03.2014 (respingerea cererii de înlocuire a arestării preventive cu măsura preventivă a controlului judiciar)

3. În perioada 15-16 aprilie 2014, prin intermediul suspecţilor Boraciu Ion şi Alexandru Florian, în vederea pronunţării unei soluţii favorabile unui condamnat, cu prilejul judecării contestaţiei formulate împotriva sentinţei penale nr. 145 pronunţate la 28.02.2014 de Tribunalul Ilfov.

4. În data de 16 aprilie 2014, prin intermediul suspecţilor Boraciu Ion şi Alexandru Florian, în vederea pronunţării unei soluţii favorabile unei persoane condamnate.

5. La data de 16 aprilie 2014, prin intermediul suspecţilor Boraciu Ion şi Alexandru Florian, în vederea pronunţării unei soluţii favorabile unui inculpat, cu prilejul judecării apelului declarat împotriva sentinţei penale nr. 194 pronunţate la 19.12.2013 de Tribunalul Ilfov, Secţia penală.

6. La data de 16 aprilie 2014, prin intermediul suspecţilor Boraciu Ion şi Alexandru Florian, în vederea pronunţării unei soluţii favorabile unor persoane care s-au constituit parte civilă (majorarea despăgubirilor civile), cu prilejul judecării apelului declarat împotriva sentinţei penale nr. 29 pronunţate la 05.03.2014 de Judecătoria Roşiorii de Vede.

De asemenea, în cursul lunii aprilie 2014, Mustaţă Stan, în calitate de judecător la Curtea de Apel Bucureşti, Secţia a II-a penală şi acţionând în cadrul grupului infracţional din care făcea parte, a pretins, cu complicitatea suspectei Curea Mariana şi prin intermediul suspectului Boraciu Ion, de la o persoană, suma de 30.000 euro, lăsând să se creadă că are influenţă asupra judecătorilor învestiţi în compunerea unui alt complet al Curţii de Apel Bucureşti, Secţia a II-a penală, pentru a-i determina să pronunţe o soluţie favorabilă unui inculpat".

Surse judiciare au declarat, citate de Mediafax, că o contestaţie în anulare formulată de Mihai Stoica, o cerere de reducere a pedepsei şi una de eliberare din arest se numără printre dosarele în legătură cu care judecătorul Stan Mustaţă ar fi cerut mită de la inculpaţi şi condamnaţi, în schimbul unor soluţii favorabile acestora.

Stan Mustaţă este cel care în urmă cu mai mulţi ani a dispus arestarea lui Ovidiu Tender şi care i-a eliberat pe Dan Stroe, fost director general adjunct şi, respectiv, fost director de achiziţii în cadrul ANAF, precum şi pe Octavian Grecu, zis "Butoane", în dosarul în care sunt cercetaţi alături de Sorin Blejnar şi omul de afaceri Radu Nemeş, pentru fapte de evaziune fiscală cu produse petroliere.

Florian Alexandru, apropiat al clanului Cămătarilor

Un apropiat al clanului Cămătarilor, Florian Alexandru, a fost pus sub învinuire de procurorii DNA, care îl acuză de complicitate la luare de mită, după ce ar fi intermediat presupuse primiri de bani de către judecătorul Stan Mustaţă de la terţe persoane. Florian Alexandru a arătat, la ieşirea din sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), că procurorii l-au pus sub învinuire pentru fapta de complicitate la luare de mită şi că au luat faţă de el măsura controlului judiciar.

Întrebat în ce a constat ajutorul oferit de el judecătorului, Alexandru a arătat că "în nimic", în sensul că nu a vorbit vreodată în numele magistratului cu terţe persoane şi că tot ce a făcut a fost să ia masa cu acesta.

Florian Alexandru a fost întrebat de jurnalişti şi de ce lua masa într-un apartament, şi nu la restaurant, şi ce subiecte de discuţie aborda cu magistratul, el răspunzând că discuta despre probleme familiale şi că nu a intervenit vreodată pentru MM Stoica. "Nu s-a luat nicio mită, nu s-a luat, nu s-a dat niciun ban, nu promisiuni, nu s-a discutat cu niciun inculpat, cu nimeni. Ne ştim de câteva luni, iar aici am colaborat, am spus exact ce s-a întâmplat. Mâncam şi beam", a arătat Alexandru.

Mai sus, tot mai sus...

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Curios! se stie de cateva luni cu un judecator de la o CA si "mancam si beam" ....in apartament.

    Nici usturoi n-a mancat, nici gura nu-i miroase; ii pute. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb