COSTEL ALECU, ROMTOR REAL ESTATE: "Segmentul spaţiilor logistice - afectat de normele securităţii la incendiu"

E.O.
Ziarul BURSA #Companii / 20 noiembrie 2017

"Segmentul spaţiilor logistice - afectat de normele securităţii la incendiu"

Tranzacţiile din segmentul spaţiilor logistice sunt din ce în ce mai anevoioase, întrucât corelarea cererii şi ofertei este consumatoare de timp şi uneori imposibilă, opinează Costel Alecu, managing partner al Romtor Real Estate. Potrivit domniei sale, acest segment este afectat în principal de obligaţia impusă firmelor de a respecta prevederile legale referitoare la securitatea la incendii.

Costel Alecu ne-a precizat: "Ne confruntăm cu un deficit major de spaţii cu suprafeţe de 1.000 - 2.000 mp, ca urmare a absorbţiei din ultimul an a acestor spaţii, mai mult decât agresivă, dar şi din cauza legislaţiei prin care trebuie să te aliniezi la noile norme în domeniul securităţii la incendii. Obţinerea acestei autorizaţii implică investiţii din partea proprietarilor, constând în montarea de hidranţi, detectoare de fum, trape de fum, sprinklere şi realizarea de căi de acces multiple. Implementarea unui sistem de sprinklere este costisitor, putând ajunge chiar şi la 100.000 euro pentru un spaţiu de 2.000 mp, întrucât, conform noii legislaţii, se impune inclusiv existenţa unui bazin cu apă tampon".

Cererile pentru astfel de spaţii sunt numeroase, ne-a mai spus specialistul, precizând că majorarea consumului solicită extinderea zonelor de stocare a mărfii, atât pentru producători, cât şi pentru importatori.

Problemele apar din cauza faptului că spaţiile care dispun de aceste facilităţi sunt în afara oraşului, cum este şi firesc, iar pentru afacerile mijlocii distanţa faţă de Bucureşti implică costuri suplimentare cu personalul şi cu transportul, ne-a mai spus sursa citată, menţionând: "Tot acest complex de factori provoacă un blocaj în activitate. Brokerul caută o soluţie de compromis, întrucât spaţiile care întrunesc aceste condiţii şi se află în proximitatea mijloacelor de transport au un preţ apropiat celor al spaţiilor de birouri, ceea ce, din nou, pune presiune asupra bugetului chiriaşului".

Potrivit celui mai recent raport de piaţă publicat de compania de consultanţă JLL România, pe piaţa industrială de la noi din ţară au fost livrate, în perioada ianuarie-septembrie 2017, proiecte de peste 215.000 metri pătraţi, dintre care 187.000 de metri pătraţi doar în Capitală, restul, de 28.100 de metri pătraţi fiind localizate în zona centrală a ţării. Conform datelor JLL România, până la finele acestui an au mai fost anunţate proiecte totalizând 140.400 metri pătraţi, în Bucureşti, Timişoara şi Roman, stocul modern din România urmând să depăşească pragul de trei milioane de metri pătraţi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb