Costel Ceocea, SIF2: Chiar dacă am vinde din participaţiile bancare, nu am avea ce face cu banii

Ştefania Ciocîrlan
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 13 ianuarie 2010

Luăm în calcul o reducere a dividendelor de la bănci, ceea ce ne obligă să ne regândim bugetul şi strategia de piaţă\\\", a declarat Costel Ceocea, preşedintele SIF2.

Luăm în calcul o reducere a dividendelor de la bănci, ceea ce ne obligă să ne regândim bugetul şi strategia de piaţă\\\", a declarat Costel Ceocea, preşedintele SIF2.

Preşedintele SIF2 nu exclude listarea unor companii din portofoliu pe ROTC-ul brokerilor

Costel Ceocea, preşedintele societăţii de investiţii financiare "Moldova" (SIF2) spune că va mai păstra cel puţin un an participaţiile bancare din portofoliul SIF-ului, deşi se aşteaptă ca dividendele băn­cilor, ce totalizau 90% din resursele primite de la companiile din portofoliu, să scadă semnificativ în anii următori.

"Perspectiva pentru 2011 din punc­tul de vedere al distribuirii de dividende (n.r. pe fondul scăderii profiturilor băncilor), ne pune într-o situaţie mai dificilă. Luăm în calcul o reducere a dividendelor de la bănci, ceea ce ne obligă să ne regândim bugetul şi strategia de piaţă", a declarat, pentru ziarul Bursa, preşedintele SIF2.

Potrivit contractului de privatizare, BCR trebuie să distribuie 40% din profit sub formă de dividende. Această prevedere a fost discutată de şefii SIF-urilor cu reprezentanţii "Erste" la finele anului trecut.

Deşi nu exclude în totalitate renunţarea la participaţiile bancare din portofoliu, Costel Ceocea spune că deocamdată, nu sunt îndeplinite condiţiile necesare pentru vânzarea acţiunilor la bănci: "O eventuală vânzare a participaţiei la BCR ar fi destul de complicată înainte de listarea băncii la Bursă, iar la BRD nu este momentul să venim cu pachete mari în piaţă. Au fost unele discuţii privind Banca Transilvania, însă faptul că am rămas în acţionariat, arată intenţiile noastre. Ne vom înstrăina acţiunile bancare doar în urma unei decizii strategice care trebuie gândită bine".

Un alt argument care înclină balanţa în favoarea păstrării participaţiile financiare din portofoliu este legat de posibilităţile de plasare a banilor, potrivit şefului SIF2: "Chiar dacă am vinde, nu prea am avea ce face cu banii pentru că piaţa nu oferă, acum, foarte multe oportunităţi de investiţii. Ce să facem cu ei? Să îi plasăm în depozite bancare sau în titluri de stat? Deja analiştii au anunţat o scădere medie de 5% a randamentelor depozitelor bancare pentru anul acesta".

În vara anului trecut, SIF "Moldova", SIF "Banat-Crişana", SIF "Transilvania" şi SIF "Oltenia" şi-au vândut participaţiile la "Bancpost" către EFG Eurobank, SIF "Muntenia" luând această decizie în 2004. Cele cinci SIF-uri deţin aproximativ 30% din BCR şi aproa­pe 26% din BRD.

SIF2, curtat de brokeri ca să îşi listeze din companii pe ROTC

Deşi anul 2010 este aşteptat să marcheze relansarea pieţei IPO-urilor (Ofertelor Publice Iniţiale), iar companiile din portofoliile SIF-urilor sunt aşteptate să se listeze la Bucureşti sau Sibiu, Costel Ceocea este prudent în ceea ce priveşte posibile noi listări pe pieţele reglementate. Altfel ar putea sta, însă lucrurile privind tranzacţionarea unor companii ale SIF-ului pe piaţa over the counter a Asociaţiei Brokerilor.

Domnia sa ne-a spus: "Normal că suntem interesaţi să listăm din companiile noastre. Am fost invitaţi la dezbateri privind OTC-ul brokerilor, am participat când s-a testat platforma de tranzacţionare şi apreciem că este o iniţiativă lăudabilă din partea Asociaţiei Brokerilor. Nu exclud posibilitatea să listăm din companiile noastre pe ROTC".

Proiectul Romanian Over the Counter al Brokerilor a primit, la finele anului trecut, şi ultimul aviz necesar de la Ministerul Finanţelor, însă nu a fost lansat din lipsă de emitenţi. O emisiune de obligaţiuni a Primăriei din Horezu ar putea fi printre primele instrumente tranzacţionate pe ROTC.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb