Costel Ceocea: "Vrem să participăm la IPO Electrica, dar nu în orice condiţii"

A consemnat ANCUŢA STANCIU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 12 iunie 2014

Costel Ceocea: "Vrem să participăm la IPO Electrica, dar nu în orice condiţii"

"De această dată, micii investitori nu mai trebuie «discriminaţi»"

"Oferta Electrica nu ar trebui să mai permită creditarea «scriptică»"

Interviu cu domnul Costel Ceocea, preşedintele SIF Moldova

Reporter: Stimate domnule preşedinte, va participa SIF Moldova la IPO Electrica?

Costel Ceocea: SIF Moldova a adoptat în Strategia multianuală, supusă aprobării Adunării Generale Ordinare a Acţionarilor, intenţia să participe la această ofertă, dar nu în orice condiţii.

În prezent, în Comitetul de Investiţii al Consiliului de Administraţie continuăm documentarea oportunităţii subscrierii în cadrul acestei oferte. Vom fi foarte atenţi însă la informaţiile care vor fi făcute publice în legătură cu prospectul de ofertă şi vom participa la toate întâlnirile de lucru pe acest subiect.

Pot să vă spun că, momentan, nu am formalizat încă o decizie privind IPO Electrica.

Din informaţiile publicate, înţeleg că oferta publică iniţială se derulează la preţuri cuprinse între 11 lei/titlu şi 13,5 lei/titlu. La 11 lei/acţiune, în raport cu performanţele anticipate, oferta este atractivă.

Reporter: Cum apreciaţi această ofertă publică?

Costel Ceocea: În premieră, primii 10.000 de investitori de retail vor avea asigurată subscrierea pentru 1.000 acţiuni (echivalentul a aproximativ 3.600 euro).

Cred că am avut ceva de învăţat din listarea Romgaz şi sper că nu se va mai repeta experienţa neplăcută de atunci, când a existat o suprasubscriere de 17 ori a pachetului alocat pentru retail.

De această dată, micii investitori nu mai trebuie "discriminaţi".

Va fi greu, însă, de anticipat care va fi poziţia pe care o vor adopta unii dintre "jucătorii" iniţiaţi.

Cred că ar trebui să insistăm pe o diseminare corectă şi completă a informaţiilor în piaţă despre această ofertă, astfel încât orice suspiciune de posibilă "discriminare" să fie înlăturată.

O astfel de abordare ar creşte încrederea în piaţa de capital, în avantajele mobilizării resurselor financiare instituţionale, dar şi private.

Să nu creăm premisele "discriminării" investitorilor neiniţiaţi, mai precis a celor care au subscris cu banii jos.

În cazul ofertei Romgaz, a fost creată o falsă imagine a interesului investitorilor.

Oferta Electrica nu ar trebui să mai permită creditarea "scriptică".

Insist pentru o informare completă, pentru o "familiarizare" şi a micilor investitori cu "tehnicile" subscrierilor şi "rezultatului/impactului decontării".

Este atractivă investiţia într-un emitent în care statul are un pachet de control şi sunt făcute publice informaţii despre calitatea şi performanţele asumate de către managementul emitentului.

Să nu uităm că, în cazul "Electrica", putem avea imaginea marjei de profit, această companie fiind reglementată.

Ar trebui asigurată garanţia oricărui risc ulterior al intervenţiilor administrative în modificarea acestei "referinţe" de profitabilitatea investiţiei.

În cazul "Electrica", şi cheltuielile de întreţinere pot fi anticipate. Aşteptăm informaţiile publice privind modul cum vor fi mobilizate/utilizate resursele (financiare, materiale, inclusiv sursele alternative de producţie - a posibilităţii de transport/cheltuielile de distribuţie şi compensare a surplusurilor/deficitelor tempoare şi, nu în ultimul rând, al specialiştilor).

Reporter: Cum credeţi că va influenţa listarea Electrica piaţa de capital din România, în condiţiile în care, şi după listarea Romgaz şi a Nuclearelectrica, lichiditatea BVB a rămas scăzută?

Costel Ceocea: Influenţa listării Electrica pe piaţa de capital din România este legată de structura acţionariatului post IPO, precum şi de preţul de ofertă acceptat de investitori şi de statul român. Teoretic, orice companie adusă la Bursă determină creşterea lichidităţii pieţei, însă, în prezent, nu avem elementele necesare care să ne permită să apreciem dacă listarea Electrica va genera sau nu o creştere semnificativă.

Susţin opiniile exprimate de brokeri pentru alocarea unei cote mai mari din oferta Electrica pentru bursa locală (BVB). Ar fi poate o măsură care să contribuie la promovarea BVB în rândul investitorilor de retail, la îmbunătăţirea lichidităţii BVB.

Reporter: De ce nu folosim economiile populaţiei de 30 de miliarde de euro pentru ofertele statului, inclusiv pentru Electrica, având în vedere că dobânzile bancare sunt din ce în ce mai mici?

Costel Ceocea: Un posibil răspuns ar fi un nivel relativ scăzut al culturii investiţionale în masa populaţiei, ce manifestă, de regulă, o aversiune ridicată la risc, în condiţiile existenţei/persistenţei unui anumit nivel de impredictibilitate privind stabilitatea şi profitabilitatea companiilor.

Informaţiile publice privind situaţia depozitelor arată, într-adevăr, că foarte mulţi români păstrează încă în depozite bancare resurse de aproximativ 30 miliarde euro. Aceştia trebuie apreciaţi ca potenţiali investitori de retail.

Ofertele publice ale companiilor de stat şi, în acest context politic, demersurile Grupului de lucru Great Barriers Shift asigură o percepţie crescută vis-a vis de atractivitatea alternativelor investiţionale adresate populaţiei.

Trebuie să ne mobilizăm pentru popularizarea investiţiilor bursiere.

Poate ar fi nevoie să insistăm şi să asigurăm condiţiile de atractivitate pentru orice categorie de investitori. Politicile privind discountul trebuie diversificate, complementare şi atractive.

Trebuie ştiut clar când se "oferă" acestea, cu accent pe avantajele oferite în raport cu dobânzile pe un an întreg de la bancă.

Este de apreciat poziţia publică a autorităţilor care au declarat că, şi în cazul ofertei Electrica, iau în considerare stimularea micilor investitori prin acordarea unui discount similar celui din oferta Romgaz.

Reporter: De ce consorţiul de intermediere se adresează străinilor pentru aceste oferte şi nu populaţiei/ companiilor din România?

Costel Ceocea: Putem doar presupune că intermediarii au decis să se adreseze clienţilor străini, bazându-se pe capacitatea sporită a acestora de a mobiliza resurse financiare importante necesare încheierii cu succes a unei oferte de dimensiuni relativ ridicate.

Reporter: Cum comentaţi faptul că intermediarul nu a început, pînă acum, campania de promovare a listării Electrica SA către investitorii români?

Costel Ceocea: Nu suntem la curent cu strategia de promovare, putem doar să vă spunem că noi realizăm propriile analize pe baza unor rapoarte publice, precizând însă că, încă, există date incerte privind caracteristicile ofertei (ex Electrica nu a publicat, la acest moment, nici un document cu privire la capitalul social) .

Reporter: Cum comentaţi faptul că există o campanie de pre-marketing pentru investitorii străini, în schimb nu şi pentru mici investitori?

Costel Ceocea: Credem că orientarea intermediarilor către investitori străini (sofisticaţi) este determinată de un nivel mai scăzut al aversiunii la risc al acestor investitori faţă de acest tip de investiţie, coroborată cu capacitatea lor sporită de derulare a procesului investiţional pe fluxul analiză - mobilizare resurse financiare - subscriere în cadrul IPO.

Opinia Cititorului ( 11 )

  1. Faptul ca ceocea sau doros apar la gazeta in 2014 este dovada concreta a faptului canu avem nici o perspectiva de a avea bursa in romania cand toate afara sunt la stele

    1. rationament de sluga

    Domnul Ceocea are dreptate, trebuie analizat bine daca e oportun ca SIF2 sa participe la IPO Electrica, de unde primesti sigur dividende si unde intra marile fonduri de investitii

    se pare ca pentru domnia sa a fost mai oportun sa cumpere SIF4 la pret ......., si daca se poate ca ziarul Bursa sa-l intrebe pe domnul Ceocea de ce nu pare interesat sa ceara dividende de la SIF4 de ex, mai mult, sa ne spuna daca vrea dividende de la SIF5 sau voteaza impotriva 

    1. Esti tare daca te-au anuntat deja marile fonduri de investitii ca intra la Electrica!?

    Interviuri de la persoane care chiar pot formula opinii pertinente (argumentate) despre piata si emitenti nu puteti lua?

    Ceocea s-a discreditat prin ceea ce a facut in primavara cu banii de la SIF2 pe care i-a folosit impotriva intereselor actionarilor (a luat SIF4 la pret umflat ca sa voteze impotriva dividendului!!!!!!). Iar acum analizeaza oferta Electrica. Domnule Ceocea, la Electrica lucrurile sunt clare - nu se merita. Cautati IPO avantajoase? Uitati-va la alte piete, dar dupa ce va dati demisia ca v-ati dovedit deja incompetenta la conducerea SIF2. 

    1. Vanatorule, in primavara (cand au cumparat cei de la sif2) erai sigur ca pretul de la sif4 era pe varf? ATUNCI erai sigur de asta? Ca vezi asta dupa catva timp nu e mare performanta...

      In plus, daca cei de la SIF2 cumparau sif4 DAR votau sa-ti dea dividend, mai erai atat de suparat bezna pe sif2? 

      Stimabile Un Nene, cu superprofund respect iti comunic ca acel pret de 1.05 lei/actiune, platit de profesionistii de la SIF2 este cel mai mare pret pentru durata de viata ramasa lui SIF4

      Cat de profund ?!

      Este absurd sa cumperi o actiune inainte de data ex-dividend daca nu vrei dividendul. Dupa data de inregistrare sau in cazul neacordarii de dividende cotatia actiunii se corecteaza negativ si prin urmare costa mai putin. In concluzie, Da eram sigur ca dupa data de inregistrare sau in cazul neacordarii de dividende cotatia va fi mai mica.

      In alta ordine de idei, cei de la SIF2 daca votau pentru alocarea de div la SIF4 o faceau pentru SIF2 si actionarii lor, nu pentru mine! Prin ceea ce au facut cei din conducerea SIF 2 au demonstrat fie ca sunt de o incompetenta monumentala (putin probabil, asa greseli nu fac nici incepatorii), fie ca au urmarit alte scopuri pentru care au sacrificat interesul SIF2. Indiferent de motiv, sunt discreditati si ar trebui sa plece de acolo cat mai curand. Scuza-ma ca te intreb, ce varsta ai (de nu reusesti sa sesizezi esenta problemei care este atat de evidenta)? 

    dl ceocea are dreptate.trebuie sa analizeze f.bine oferta electrica sa vada daca ii mai ramin bani ptr.salariile administratorilor.acum ceva timp citeam in ziarul financiar ca nu ia decit 39000 euro pe luna.ecomplicat sa te mai gindesti si la investitii.

    Guvernul s-a lacomit peste masura si cred ca va esua in incercarea de a vinde 51% din actiuni cu jumatate de miliard de euro.

    La pretul asta (pretul final va fi in jur de 1 2lei), Electrica are un PER de peste 15-16, deci e un pret mult supraevaluat, in conditiile in care o companie ca Petrom are un PER de 5 si ceva. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb