Proiectul de sprijin pentru pensionari prin introducerea "coşului de solidaritate", aprobat de Guvern, prevede acordarea lunar, contra cost, dar la "preţul cel mai scăzut posibil", a unui pachet conţinând alimente de bază, precum făină, zahăr, ulei, mălai şi orez, anunţă Mediafax.
"Din punct de vedere economic, programul nu implică un efort bugetar, nu se acordă subvenţii sau sprijin financiar şi nu are impact negativ asupra încasărilor de TVA. Este doar un efort suplimentar de organizare ce poate fi realizat de către instituţiile administraţiei publice locale şi centrale", se arată în memorandumul aprobat de Guvern pentru introducerea acestui program.
Potrivit sursei citate, programul va fi iniţiat de Guvern şi implementat prin administraţia publică locală, sub monitorizarea prefecţilor. Autorităţile administraţiei publice locale pot participa la program, având în vedere interesul pentru susţinerea socială a pensionarilor, astfel că "se contează pe colaborarea largă a acestora", este subliniat în document.
Pentru o bună comunicare publică, programul va putea beneficia de elemente de identificare vizuală proprii.
Pentru identificarea "soluţiilor normative" necesare programului, Guvernul a decis constituirea, la nivel de secretar de stat şi specialist, a unui grup de lucru format din reprezentanţi ai ministerelor Administraţiei şi Internelor, Justiţiei, Finanţelor, Agriculturii, Sănătăţii, ai Administraţiei Naţionale a Rezervelor de Stat şi ai Consiliului Concurenţei.
Soluţiile trebuie prezentate Guvernului în maximum 21 de zile.
În document se mai arată că, în condiţiile în care pensia medie este de aproximativ jumătate din salariul mediu, ponderea pe care cheltuielile cu produsele alimentare o ocupă în cheltuielile unui pensionar este de circa 60%.
Guvernul precizează totodată că 2011 este ultimul an de derulare a Programului European de Ajutorare pentru persoanele cele mai defavorizate (PEAD), cu finanţarea UE.
"Programul propus răspunde unei dispoziţii imperative de ordin constituţional, potrivit căreia statul este obligat să ia măsuri de protecţie socială de natură să asigure cetăţenilor un nivel de trai decent", se mai arată în document.
Într-un comunicat transmis de către UNPR, care a iniţiat acest proiect, se arată că, începând cu toamna acestui an, toţi pensionarii vor putea achiziţiona câte un pachet cu alimente de bază la preţ de producător şi că produsele vor fi achiziţionate prin contracte încheiate la nivel naţional, în urma unor licitaţii transparente, iar ambalarea şi distribuţia pachetelor se vor realiza prin instituţiile administraţiei publice locale.
"Datorită discount-ului acordat de producători pentru contracte de asemenea proporţii şi datorită absenţei adaosurilor comerciale practicate de intermediari, preţul la care pensionarii vor putea achiziţiona alimente de bază (făină, zahăr, ulei, mălai, orez şi altele) va fi considerabil mai mic decât preţul din magazine", se arată în comunicatul UNPR.
Preşedintele executiv al UNPR, ministrul Gabriel Oprea, a declarat anterior, agenţiei Mediafax că Guvernul a avizat, în şedinţa de miercuri, proiectul de sprijin pentru pensionari prin introducerea "coşului de solidaritate".
Un program similar a fost derulat şi de Guvernul Năstase, prin intermediul magazinelor "Economat". Programul a fost lansat de Guvern în 2001, în colaborare cu un grup de producători şi distribuitori, şi permitea pensionarilor să cumpere lunar, la un preţ mai mic cu 30%, câte doi litri de ulei, două pungi de zahăr, două pungi de orez, precum şi alte produse ca făină, mălai, griş, paste făinoase, margarină.
Guvernul arăta că produsele sunt menţinute la un preţ scăzut prin eliminarea "factorilor care contribuie la majorarea costurilor", deoarece producătorul alimentelor va transporta marfa cu mijloace proprii direct, fără intermediari, la magazinele în care vor fi amplasate rafturile Economat, fără ca produselor să le fie aplicat un adaos comercial.
Ca să poată cumpăra aceste produse la un preţ scăzut, pensionarii au primit, odată cu distribuirea prin poştă a pensiei, şi un carnet cu tichete Economat folosit la magazinele la care au fost arondaţi.
Preşedintele UNPR, Marian Sârbu, a declarat, la începutul lunii iulie, că în şedinţa coaliţiei de guvernare s-a discutat "generic" despre instituirea până în toamnă a unui "coş al pensionarilor", o subvenţionare a produselor alimentare de bază pentru aceştia.
Ministrul Muncii, Sebastian Lăzăroiu, a declarat, marţi, că nu există o formă finală a propunerii coaliţiei privind coşul pentru pensionari, dar că el va susţine orice intenţie care îi vizează pe cei care au nevoie, cu impact bugetar minim.
Ministrul Muncii a declarat că există o discuţie în cadrul coaliţiei în legătură cu introducerea coşului pensionarilor, pornind de la o iniţiativă a UNPR, dar că nu există o formă finală a acestei propuneri.