Produse româneşti, aduse direct din gospodăriile producătorilor locali, vor ajunge direct pe mesele buzoienilor, printr-un serviciu de livrare la domiciliu ca urmare a unei initiative unice în România. Concret este vorba despre un serviciu de livrare la domiciliu, denumit sugestiv "Cosul verde de Buzău", fiind de fapt aprovizionarea director a buzoienilor cu produse din gospodăriile ţărăneşti şi microfermele locale. Iniţiativa aparţine Cooperativei Agricole "Unirea Gospodarilor din Mihăileşti" în parteneriat cu Primăria Buzău şi cu o societate care deţine ample capacităţi de stocare dar şi un serviciu de livrare la domiciliu. Scopul este acela de a aproviziona cu produse sănătoase pe toţi cei care stau în case, fiind în acelaţi timp un ajutor enorm pentru agricultorii locali care în această perioadă se confruntă cu scăderi mari în vânzarea mărfurilor.
"Coşul Verde de Buzău"- prima acţiune de aprovizionare directă a buzoienilor cu produse din gospodăriile ţărăneşti şi microfermele locale. A trebuit să vină această criză sanitară majoră care a declanşat deja şi o criză economică pentru a ne da seama că trebuie schimbat radical actualul mod de aprovizionare din import a populaţiei cu produse alimentare de multe ori de slabă calitate! Primăria Municipiului Buzău, prin lansarea platformei "Coşul Verde de Buzău", face primul pas în realizarea celui mai scurt drum de aprovizionare cu produse proaspete şi sănătoase a consumatorilor buzoieni de la producătorii buzoieni - din gospodăriile ţărăneşti şi microferme pe modelul Casei Române de Comerţ Agroalimentar "Unirea", care trebuia să funcţioneze la nivel naţional, gestionat de Guvernul României", a declarant Constantin Toma, primar municipiu Buzau.
Toate produsele provin din gospodăriile membrilor Cooperativei Agricole Unirea Gospodarilor din Mihăileşti care deţine deja un număr de 21 de membri.
"Această iniţiativă de vânzare a produselor proaspete, în regim online, care va funcţiona conform schiţei de mai jos se doreşte a fi un prim modul de parteneriat între Primăria Municipiului Buzău, producătorii buzoieni şi consumatorii finali. Pentru început au fost aleşi doi parteneri deja cu rezultate notabile pe piaţa buzoiană: - Cooperativa Agricolă "Unirea Gospodarilor" din Mihăileşti, singura din judeţul Buzău care se bazează pe asocierea a 21 de gospodării ţărăneşti, având ca iniţiator pe domnul Dan Ivaşcu creatorul "Fermelor Ivaşcu" şi Grupul "COMFORTUNA 93" care deţine o mulţime de facilităţi de stocare şi vânzare alimente en-detail, inclusiv de vânzare la domiciliu", a declarant primarul Constantin Toma. - poza e in mail cu schita)
Pasul doi va însemna realizarea fizică de magazine alimentare care să vândă exclusiv produse realizate în gospodăriile ţărăneşti şi microfermele buzoiene. Iar pasul trei va însemna realizarea unui mare centru en-gross, cu toate facilităţile de depozitare, ambalare şi procesare care să vândă exclusiv produsele producătorilor buzoieni.
"Pasul doi va însemna realizarea fizică de magazine alimentare care să vândă exclusiv produse realizate în gospodăriile ţărăneşti şi microfermele buzoiene. Iar pasul trei va însemna realizarea unui mare centru en-gross, cu toate facilităţile de depozitare, ambalare şi procesare care să vândă exclusiv produsele producătorilor buzoieni. Cu această ocazie invit cât mai mulţi producători buzoieni pentru a ni se alătura, ori fiind parteneri ai Cooperativei Agricole "Unirea Gospodarilor", ori asociindu-se după modelul lor pentru a-şi vinde produsele direct către consumatorii buzoieni. Primăria Municipiului Buzău doreşte să fie un partener onest şi disponibil pentru toţi cei interesaţi pentru a dezvolta o economie de tip circular pe această zonă vitală, cea a alimentaţiei sănătoase şi sigure", a spus primarul Buzaului.
Acest sistem funcţionează chiar de astăzi, prin trimiterea a 1500 de pachete cu alimente de bază proaspete, într-un gest de solidaritate cu familiile neajutorate cu mulţi copii şi pensionarii singuri cu venituri minime.
1. Sa fie primite
(mesaj trimis de Cristian în data de 19.04.2020, 11:30)
Intotdeauna am apreciat astfel de initiative, de livrare de verdeata prin posta, dar ele trebuie inlocuite totusi cu un lant de aprovizionare serios care sa aduca marfa in niste depozite sau niste piete chiar in orase..
Apoi mai e problema preturilor.. daca produsele vor fi mai scumpe ca la LIDL, putina lume le va cumpara, oricat de romanesti ar fi ele. Lumea functioneaza cu bugete restranse in aceasta perioada si dramuieste orice banut.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de observator în data de 19.04.2020, 23:16)
Tuturor ramanilor: Hristos a inviat!
Initiativa este excelenta,valabila ca exemplu pt. toata tara! Ca mentiuni suplimentara: 1. trebuie avut in vedere -in mod exceptional- ca livrarea sa se faca RAPID !!! Nimeni nu va mai cumpara acele produse, nici nu le va recomanda daca ajung la destinatie ofilite,depreciate,fara valoare nutritiva... 2. Cine va certifica daca acele produse respecta normele stndard de sanatate alimentara(inclusiv dozele substantlor chimice de intretinere a culturilor,etc...). 3. Sa nu se foloseasca 'prafuri' pentru a mentine calitatile legumelor, pt. ca se poate face o analiza de laborator oricand ! Mult succes va dorim!
1.2. Adevarat, a inviat! (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de Pribeagul în data de 20.04.2020, 13:28)
Hai ca se poate!
Mult succes, buzoienilor!
*
Producator - gospodării ţărăneşti, microferme, asociatii, cooperative, uniuni - livrare la domiciliu, magazine alimentare, centru en-gross.
Lantul este destul de complex, dar ar putea sa fie o initiativa de succes si, experienta extinsa la nivel de tara, o salvare a unui mod de viata de a trai din agricultura tarii. Pe linga un puternic spirit de colaborare, seriozitate si perseverenta din partea factorilor locali cuprinsi in actiune, este nevoie de o implicare atenta, nu atit financiar, ci de a da sprijin punctual celor implicati pentru a trece hopurile inerente care apar intr-un asemenea proces. Urmarirea atenta a ceea ce se intimpla, coordonarea la nivel de tara, colaborare din partea statului sunt strict necesare, pentru ca initiativa sa fie una de succes. Sa speram ca statul va face asta si nu va lipsi actiunea de sprijin pentru ca i se pare ca prea pute a Daea.
2. Toate judetele sa urmeze Buzaul!
(mesaj trimis de Vali în data de 20.04.2020, 13:12)
BRAVO MA! Sa faca asa in toate judetele tarii!
In judetele unde nu se organizeaza oamenii sa se extinda distributiile online din judetele imediat limitrofe!
Conectati taranii cu orasenii - sa se intalneasca oferta cu cererea!