COTAR: Companiile de asigurări care vând poliţe RCA au devenit cele mai profitabile din întreaga UE

F.D.
Bănci-Asigurări / 11 august 2022

Companiile de asigurări care vând poliţe RCA au devenit cele mai profitabile din întreaga UE

Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR) îi cere vicepreşedintelui ASF, Cristian Roşu, să ofere urgent explicaţii în faţa Parlamentului României şi în fata organelor judiciare în legătură cu afirmaţiile transmise de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) din data de 8 august 2022, care ridică mari semne de întrebare cu privire la profesionalismul specialiştilor responsabili de sectorul de asigurări din cadrul ASF, se arată într-un comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, cu sprijinul ASF şi al şoferilor români care au plătit poliţe RCA majorate cu 200%, companiile de asigurări din România, au devenit cele mai profitabile din întreaga Uniune Europeană.

Cheltuielile administrative ale firmelor de asigurări din România sunt cele mai ridicate din UE. În raportul realizat de EIOPA aflăm că în România, din 100 de lei colectaţi din RCA de la şoferii români, 56 de lei reprezintă cheltuielile firmelor de asigurări, care sunt veşnic în pierdere şi achită un impozit nejustificat de mic sau nu achită impozit deloc.

"Comparaţia între state, realizată pe baza datelor publicate de EIOPA (European Insurance Overview, 2021), arată că în România a fost înregistrată cea mai mare valoare mediană a ratei cheltuielilor societăţilor de asigurare, de 56% (în anul 2020), urmată de Cehia (52%), Slovacia (51%) şi Grecia (49%)" - pagina 97 din Raportul privind stabilitatea pieţelor financiare nebancare.

Există ţări în UE unde rata cheltuielilor firmelor de asigurări este de numai 14%, aşa cum este cazul Luxemburgului "cu o mediană a ratei cheltuielilor de doar 14%", susţin reprezentanţii COTAR.

Din preţul RCA, firmele de asigurări au cheltuieli cu plata despăgubirilor şi aşa-numitele cheltuieli administrative, nejustificate. Se poate observa pe de o parte exemplul României, în care companiile de asigurări îşi măresc artificial cheltuielile administrative, ajungând să ocupe prima poziţie în Europa (cu 56% cheltuieli administrative) când vine vorba despre cheltuielile supradimensionate ale firmelor de asigurări. De cealaltă parte, există ţări în care instituţiile chiar funcţionează şi lucrează în interesul cetăţenilor, unde aceleaşi firme de asigurări au cheltuieli administrative de 4 ori mai reduse, aşa cum este cazul Luxemburgului.

Conform sursei citate, companiile de asigurări din România achită cel mai mic cost al despăgubirilor din Uniunea Europeaneă, raportat la valoarea primelor încasate din RCA, acesta fiind de 37%. Practic, din fiecare 100 de lei încasaţi din RCA-ul plătit de şoferul român, DOAR 37 de lei reprezintă cheltuielile cu plata despăgubirilor companiilor de asigurări: "Conform raportului European Insurance Overview - 2021 publicat de EIOPA (octombrie 2021), România a înregistrat în anul 2020 cea mai mică valoare mediană a ratei daunei, calculată ca raportul dintre daunele plătite şi primele câştigate, aferentă activităţii de asigurări generale, comparativ cu celelalte state europene."

În mod firesc, în ţările care înregistrează cel mai scăzut nivel al corupţiei şi cel mai înalt nivel de trai din Europa, acest lucru nu este posibil, companiile de asigurări înregistrând valori duble ale costului despăgubirilor raportat la preţul RCA. De exemplu, Islanda - cheltuielile cu despăgubirile reprezintă 76 de lei din 100 de lei încasaţi din RCA: "La polul opus, în Islanda (76%), Franţa (70%), Olanda (62%) şi Norvegia (61%), s-au înregistrat cele mai mari valori mediane ale ratei daunei." - extras din Raport.

Cu toate aceste informaţii grave pentru şoferii români, pe care le aflăm din rapoartele instituţiilor internaţionale (EIOPA) şi nicidecum de la cele din România, partea revoltătoare este următoarea:

1. Raportul European Insurance Overview - 2021 publicat de EIOPA (octombrie 2021) face referire la analiza pieţei de asigurări din România la nivelul anului 2020. Datele prezentate mai sus sunt de acum 2 ani, cu un an înainte de intrarea în faliment a firmei City Insurance şi cu 10 luni înainte de majorarea preţului RCA cu 200% care a avut loc în România.

"Practic, vicepreşedintele ASF, Cristian Roşu, alături de preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, au transmis presei informaţiii false. Tot fake news sunt şi materialele mincinoase prezentate în presă de companiile de asigurări din România. Concluzia este una singură: România este o ţară prădată şi predată multinaţionalelor, cu sprijinul instituţiilor plătite din bani publici, iar informaţiile reale despre domeniul financiar le găsim doar în cadrul rapoartelor realizate de instituţiile internaţionale. Cu această ocazie, am aflat adevărul: acum 2 ani, când plăteam cu toţii poliţe RCA mai ieftine cu 65%, companiile de asigurări aveau cheltuieli cu despăgubirile de DOAR 37 DE LEI la fiecare 100 lei încasaţi. Acum 2 ani, când încă nu intrase în faliment City Insurance, piaţa de asigurări din România înregistra cele mai mici cheltuieli din Uniunea Europeană cu daunele, raportate la veniturile încasate. În concluzie, NU ERA NECESARĂ NICIO MAJORARE A PREŢULUI RCA! În cazul majorării preţului RCA vorbim despre lăcomia pură a firmelor de asigurări, susţinută în mod continuu de Cristian Roşu, Vicepreşedinte ASF, Bogdan Chiriţoiu, Preşedinte al Consiliului Concurenţei, şi de alţi şefi de instituţii de forţă din România!", a declarat Vasile Ştefănescu, Preşedinte COTAR.

O ultimă "petardă de presă" a fost transmisă de ASF în comunicatul din data de 8 august 2022, în care instituţia prezintă performanţele firmei Euroins: "Eficienţa măsurilor fără precedent, luate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (A.S.F.) atât în ceea ce priveşte legislaţia în domeniu, cât şi în ceea ce priveşte activitatea de control şi supraveghere, este confirmată de datele preliminare raportate de firmele de asigurare pentru primele 6 luni din 2022." Comportamentul Euroins este şi rezultatul acţiunilor Autorităţii de Supraveghere Financiară (A.S.F.), care a fost activă prin supraveghere permanentă şi acţiuni de control, unele soldate cu sancţiuni."

Euroins are grave probleme, atât cu constituirea rezervelor de daună, cât şi cu contractele de reasigurare. Are cele mai multe litigii înregistrate la Sal-Fin şi are de câteva ori pe lună conturile blocate de executori judecătoreşti, aceştia negăsind banii societăţii în conturile din România, deoarece societatea de asigurări bulgărească transferă, sub supravegherea ASF, ANAF şi a Oficiului împotriva spălării banilor, peste 90% din sumele încasate din RCA în conturi din afara României, aşa cum este scris inclusiv în rapoartele de control ale ASF.

"Domnule Cristian Roşu, vicepreşedinte ASF, vedeţi că iar vă încurcaţi în cifre şi minciuni, la fel cum aţi făcut şi în cazul firmei City Insurance, iar afirmaţiile dumneavoastră care ar trebui cercetate pentru a se stabili dacă nu cumva se încadrează la art. 404 - Comunicarea de informaţii false - din Codul Penal. Solicităm de urgenţă sesizarea Parlamentului României şi a organelor judiciare!", a precizat Vasile Ştefănescu, Preşedinte COTAR.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. specula tata!!! pai au ridicat cu 200% ca le dadeau gresit randamentele ce trebuiau incasate de la "creditori"!!!

    a nu stiti? 

    companiile de asigurari cei mai mair "Creditori" pentru sistemul financiar!!! cand bancile trenura companiile de asigurari ridica prima de asigurare! destul de simplu in cartel cu prin gov in piata! 

    s c cret 

    ROsu e ocupat sa fie aparatorul aluilalt mai labil. Care trebuia dat afara deja. Armeanu. Astia 2 demisi! Cu tot cu batrana imbatranita in rele, matroana de la aSF. Nesatuii imbuibati din banii victimelor ratarilor asf nu se multumesc cu salariile cat catedrala neamului. Isi trag si alte bonusuri si foloase. Pe langa foloasele necuvenite. Sp****e nu se s.pun

    1. Cotar sa ceara demisia tuturor ratatilor din fruntea ASF: armani, rosu, dascalu, gradinezu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb