C.O.T.A.R: "Euroins o ia pe urmele City Insurance: achită chiar şi sub 10% din despăgubirile datorate legal pagubitului"

G.D.
Bănci-Asigurări / 19 mai 2022

"Euroins o ia pe urmele City Insurance: achită chiar şi sub 10% din despăgubirile datorate legal pagubitului"

Actualizare Reacţia Euroins: "Suntem surprinşi să vedem cum COTAR continuă să răspândească informaţii mincinoase"

Euroins România îşi exprimă consternarea faţă de acuzaţiile false formulate de COTAR.

Cifrele care fac referire la activitatea Euroins nu au în spate dovezi şi nici explicaţii, conform unui comunicat remis redacţiei.

Potrivit sursei citate, suntem surprinşi să vedem cum COTAR continuă să răspândească informaţii mincinoase, în contextul în care toate aspectele pieţei de asigurări sunt sub control strict şi constant al Autorităţii de Supraveghere Financiară.

Am comunicat în permanenţă transparent, atat cu instituţiile de reglementare, cât şi în prezentarea oficială a acţiunilor pe care le-am întreprins.

Activitatea noastră şi rezultatele din ultimul an au dovedit faptul că Euroins România a făcut progrese semnificative, atât în relaţia cu service-urile, cât şi cu clienţii.

Euroins plăteşte în termenele legale stabilite de lege şi avem o relaţie foarte bună cu peste 800 de service-uri din întreaga ţară, din partea cărora nu au existat plângeri.

Faptul că plătim în timp este dovedit şi de cifrele din primele 4 luni ale anului, când Euroins a plătit daunele în doar 5 zile de la depunerea cererii de plată, în dosarele în care nu au existat victime. În comparaţie, în T4 2021, timpul mediu de plată a despăgubirii a fost de 6,8 zile, faţă de 37,5 zile în T2 2021, subliniază sursa citată.

Atragem atenţia asupra credibilităţii pe care COTAR o mai are în piaţă, în contextul în care, în ultima perioadă a răspândit în nenumărate rânduri acuzaţii false şi cifre fără fundament legal.

Datele furnizate de COTAR nu au fost verificate şi validate de instituţiile publice cu autoritate.

Considerăm că acţiunea aceasta are în principal scopul de a afecta nejustificat imaginea Euroins România şi de aceea luăm în considerare să dăm în judecată COTAR pentru acuzaţiile false care ne-au fost adresate, se menţionează în comunicat.

---

"Euroins o ia pe urmele City Insurance: achită chiar şi sub 10% din despăgubirile datorate legal pagubitului, are mii de reclamaţii la ASF şi zeci de mii de procese în instanţă pe care le pierde şi totuşi, refuză plata daunelor", menţionează C.O.T.A.R.,conform unui comunicat remis redacţiei.

"Domnule vicepreşedinte ASF Cristian Roşu, când aţi citit recentul triumfalist comunicat al Euroins, nu aţi avut un deja-vu cu numele City Insurance? Sperăm că veti ieşi cu altceva în presă şi nu cu comunicate penibile ca în 2021 când spuneaţi ca «Am încredere că , cu 20 de milioane de Euro City Insurance se va salva»", subliniază sursa citată.

Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (C.O.T.A.R.) constată că din nou nu se autosesizează nicio instituţie a statului, după ce Euroins pretinde că ar achita despăgubirile de daună în 5 zile de la depunerea cererii de plată, la fel cum proceda City Insurance, deşi adevărul este cu totul altul, iar asta o ştie inclusiv Autoritatea de Supraveghere Financiară.

Potrivit sursei citate, similitudinile arată că există riscul ridicat ca şi această societate de asigurări, care acum are, la fel cum avea City Insurance înainte de faliment, cea mai mare cotă în piaţa RCA, să urmeze acelaşi traseu, pentru că deja face aceleaşi greşeli. Depinde cum înţelege ASF să-şi exercite atribuţiile de control şi supraveghere.

Oricine verifică portalul instanţelor de judecată va putea observa că societatea Euroins este implicată în peste 50.000 de procese. Membrii COTAR au mii de acţiuni în instanţă împotriva Euroins, în multe cazuri societatea de asigurări refuzând să respecte hotărârile instanţelor de judecată şi ajungând să fie executată silit săptămânal. Iar surpriza care ar trebui să îngrijoreze profund conducerea Autorităţii de Supraveghere Financiară este că de multe ori executorii judecătoreşti găsesc goale conturile asiguratorului, ceea ce ne face să credem că societatea Euroins nu îşi constituie rezerva de daună, conform legii.

Solicităm public domnului Cristian Roşu, vicepreşedinte ASF, persoana direct responsabilă de supravegherea sectorului de asigurări din România, să precizeze dacă societatea Euroins şi-a constituit conform legii rezerva de daună pentru pretenţiile formulate în instanţă. Pentru că nu dorim să retrăim un scenariu similar celui provocat de City Insurance şi pentru că suntem profund nemulţumiţi de modalitatea în care domnul Cristian Roşu a ţnţeles să-şi exercite competenţele de control şi supraveghere asupra acestui asigurator care acum este în faliment, atragem public atenţia asupra unei prevederi legale care a fost ignorată în cazul City Insurance şi pare că este ignorată şi în cazul Euroins, subliniază sursa citată.

Art. 5 alineatul 6) din Norma ASF nr. 38/2015 prevede următoarele:

"În cazul pretenţiilor de despăgubiri care fac obiectul unei acţiuni în instanţă, rezerva de daune avizate se constituie şi se menţine la nivelul pretenţiilor solicitate în instanţă, în limita sumei asigurate, la care se adaugă şi valoarea estimată a cheltuielilor totale de judecată."

Ţinând cont de faptul că dauna medie în instanţă este de aproximativ 5.000 de euro, iar societatea Euroins are peste 50.000 de procese pe rol, rezultă că rezerva de daună pe care societatea de asigurări ar fi trebuit să o constituie este de aproximativ 250 milioane de euro. Societatea de asigurări Euroins are conturile poprite săptămânal, iar executorii ne transmit de multe ori că executarea silită a companiei a eşuat, pe motiv că nu are bani în conturi. De aici reiese că societatea Euroins este protejată de cei care ar trebui s-o verifice.

"Avem un deja-vu cu City Insurance. Aşteptăm lămuriri din partea domnului Cristian Roşu, care probabil se bazează în continuare pe sprijinul politic şi pe lipsa de reacţie a organelor de cercetare şi investigare. Exact la fel a procedat şi în cazul City Insurance", subliniază sursa citată.

Pentru o corectă informare a opiniei publice, ar fi extrem de util pentru şoferi să cunoască faptul că şansele să fie loviţi în trafic de către un asigurat al societăţii Euroins sunt de aproape 40%, iar sumele de plată despăgubite de societate nu acoperă nici măcar jumătate din TVA-ul facturii de reparaţie. La fel de grav este faptul că prin multiple mecanisme şi practici ilicite, Euroins încearcă să influenţeze în mod nepermis conduita păgubiţilor, pentru a-i determina pe aceştia să opteze pentru repararea maşinilor în unităţi agreate de asigurator, care nu sunt interesate să respecte drepturile păgubiţilor aşa cum sunt ele prevăzute de lege. Spre exemplu, este de notorietate că Euroins achită cu prioritate reparaţiile provenite de la astfel de service-uri agreate, ceea ce reprezintă o gravă discriminare şi o încălcare flagrantă a legii, care dă dreptul păgubitului să beneficieze de acelaşi tratament, indiferent de unitatea reparatoare aleasă.

Asa cum ştie extrem de bine şi vicepreşedintele ASF, domnul Cristian Roşu, societatea a ajuns să achite sub 10% din facturile de reparaţii sau închirieri auto. Astfel, societatea achită între 5-10% din valoare şi raportează către ASF că a efectuat despăgubirea calculată de Euroins, susţinând în mod fals, aşadar, că a închis dosarul de daună. Doar că pentru diferenţele neachitate, sunt deschise procese împotriva firmei de asigurări, iar asiguratorul nu constituie şi rezerva adecvată.

Mai mult, societatea Euroins solicită în ultimele luni brokerilor de asigurări decontarea de urgenţă, în avans faţă de contractul cadru încheiat cu brokerii, a primelor RCA încasate de la şoferi. Societatea Euroins solicită brokerilor de asigurări plata urgentă a primelor de asigurări, mult mai devreme decât termenii contractuali, iar proporţii importante din banii aceia, conform raportului de control făcut chiar de angajaţii ASF, pleacă în următoarele ore în conturi din afara României, ceea ce ar fi trebuit să alerteze atât ASF, cât şi Oficiul Impotriva Spălarii Banilor şi ANAF. În cazul City Insurance, sute de milioane de euro au ajuns în Insulele Cayman.

"Domnilor din conducerea ASF, ANAF şi Oficiul Împotriva spălării banilor, sub ochii voştri se dau tunuri financiare decontate tot de românii cinstiţi! Majorarea taxelor şi impozitelor poate avea loc doar după ce aţi oprit furtul de miliarde de euro! La fel cum v-am avertizat în repetate rânduri şi acum 3 ani, despre iminenta prăbuşire a City Insurance, va avertizăm şi acum: MARE ATENŢIE LA EUROINS!", se mai arată în comunicat.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Sper sa mai reziste pana imi expira polita, dupa aia nu mai fac asigurare la ei.....

    Am polita euroins , este recunoscuta de stat, sa achite statul despagubirile daca le-a dat autorizatie. Cred ca asigurarile sunt un fel de "caritas" .

    Și service-urile cer de 10 ori valoarea reală a unei reparații, ei cred că s-au întâlnit hoțul cu prostul și pot escroca pe toată lumea. Mai vedem și noi cât costă de fapt piesele și cât cer ei. Mai bine iau banii pe asigurare și-mi repar mașina în regie proprie, decât la hoți.

    1. Cam ai dreptate! Daca ai o dauna si ceri reparatia in regie proprie, cu acei bani o poti face in 90% din cazuri, la acelasi service care daca afla ca este pe asigurare reparatia "pretul este cel putin dublu...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb