COTAR sesizează ASF despre situaţia de la GoCab, după ce ziarul BURSA a sesizat publicul

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 9 martie 2023

Ilustraţie de MAKE

Ilustraţie de MAKE

  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    "Cum a permis ASF listarea unei companii care, conform legilor în vigoare, nu este autorizată pentru activitatea pe care o prezintă în adresele către Autoritate?", au întrebat reprezentanţii Confederaţiei

    Ninel Macarie, directorul general al GoCab: "Aplicaţia funcţionează legal şi respectă toate legile în vigoare"

    Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR) a sesizat Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) cu privire la situaţia de la GoCab Software, după un articol apărut recent în ziarul BURSA.

    GoCab Software (CAB), societate ce se prezintă drept o suită de aplicaţii utilizate în serviciul de taximetrie, a fost listată în Piaţa AeRO în decembrie 2021, după ce în august strânsese de la investitori prin plasament privat 7,4 milioane de lei. În prezent, preţul acţiunii CAB este cu aproape 90% sub cel din plasament, în condiţiile în care, estimările din memorandum au fost infirmate sever de realitate.

    În petiţia către ASF, Confederaţia spune că GoCab nu este autorizată pentru activitatea pe care o prezintă în toate adresele către Autoritatea de Supraveghere Financiară. "Nu înţelegem cum ASF a permis listarea pe bursă a unei companii care, conform legilor în vigoare, nu este autorizată pentru activitatea pe care o prezintă în toate adresele către ASF, ştiind că, activitatea pe care o prestează poate fi autorizată în baza legii 38/2003, unde activitatea de dispecerat taxi desfăşurată prin «alte mijloace de comunicare» se realizează prin dispecerate autorizate numai pe raza localităţii de autorizare sau prin Legea Transportului Alternativ, autorizată de către Ministerul Comunicaţiilor. Or, din câte cunoaştem, nu sunt autorizaţi de nici o autoritate pe baza celor două legi menţionate mai sus", se arată în petiţia semnată de preşedintele Confederaţiei, Vasile Ştefănescu.

    Ninel Macarie: "Aplicaţia GoCab se adresează transportatorilor autorizaţi de taxi şi dispeceratelor taxi, conform legii 38/2003, şi nu există obligativitatea de autorizare deoarece nu intermediază servicii de ride-sharing"

    Ninel Macarie, directorul general al GoCab Software, spune că aplicaţia GoCab funcţionează legal şi respectă toate legile în vigoare.

    Aceasta ne-a transmis: "Scopul Aplicaţiei este intermedierea de servicii de transport între Clienţi şi Transportatori (reprezintă transportatorul taxi astfel cum acesta este definit de prevederile Legii nr. 38/2003).

    Serviciile de transport care sunt intermediate prin Aplicaţie se referă la servicii de transport în regim taxi, aşa cum acestea sunt reglementate de Legea nr. 38/2003 privind transportul în regim taxi. Legea 38/2003 stă la baza termenilor si condiţiilor de folosire a Aplicaţiei".

    Conform directorului GoCab, aplicaţia se încadrează la art. 21 (3) din lege, în care se menţionează că angajarea serviciilor unui taxi se poate realiza telefonic sau prin alte mijloace. "Aplicaţia GoCab se încadrează la acest articol («prin alte mijloace»)", spune Ninel Macarie.

    Directorul companiei a adăugat: În consecinţă, aplicaţia GoCab se adresează transportatorilor autorizaţi de taxi şi dispeceratelor taxi, conform legii 38/2003 şi nu există obligativitatea de autorizare deoarece nu intermediază servicii de ride-sharing, acestea din urmă funcţionând doar cu autorizaţie ARR conform O.U.G. 49/2019".

    În plus, Ninel Macarie aminteşte că CJUE a decis că aplicaţiile sunt servicii ale societăţii informaţionale şi nu de transport, fapt reţinut şi de Tribunalul Bucureşti.

    "La 19 decembrie 2017, Consiliul General al Municipiului Bucureşti a adoptat Hotărârea nr. 626/2017, care a extins domeniul de aplicare al obligaţiei de a solicita o autorizaţie pentru activitatea numită de «de dispecerat» la operatorii de aplicaţii informatice precum Star Taxi App. Deoarece consideră că activitatea sa constituie un serviciu al societăţii informaţionale căruia i se aplică principiul de excludere a autorizării prealabile prevăzut de Directiva privind comerţul electronic, Star Taxi App a sesizat Tribunalul Bucureşti (România) cu o cerere introductivă având ca obiect anularea Hotărârii nr. 626/2017. (dosar nr. 3331/3/2018).

    În acest context, Tribunalul Bucureşti solicită Curţii de Justiţie să stabilească, printre altele, dacă un serviciu care constă în punerea în legătură directă, prin intermediul unei aplicaţii electronice, a clienţilor şi a şoferilor de taxi constituie un «serviciu al societăţii informaţionale». Tribunalul Bucureşti a admis, pe 14 decembrie, întrebările preliminare formulate de Star Taxi şi mută la Curtea Europeană de Justiţie a Uniunii Europene judecata privind anularea Hotărârii Consiliului General al Municipiului Bucureşti numărul 626/2017, prin care s-a încercat interzicerea aplicaţiei Star Taxi, potrivit unui comunicat de presă emis de companie. La începutul lunii noiembrie, Curtea de Apel Bucureşti a dat câştig de cauză Star Taxi, suspendând actul administrativ", ne-a transmis Ninel Macarie. "În raport cu cele prezentate, vă transmitem că aplicaţia GoCab funcţionează legal şi respectă toate legile în vigoare", a conchis directorul societăţii.

    COTAR: "Există nişte conflicte de interese incredibile în care se află intermediarii ce fac plasamentul/IPO-ul"

    Plasamentul privat şi listarea GoCab au fost intermediate de BRK Financial Group, acţionarul major la companiei. În aceste condiţii, conform COTAR, "există nişte conflicte de interese incredibile în care se află intermediarii care fac plasamentul/IPO-ul, de la comisioane de succes legate strict de valoarea umflată, până la interese pecuniare directe ale acţionarilor sau angajaţilor intermediarilor". Confederaţia adaugă: "BRK Financial Group este acţionar majoritar, atât la CAB, cât şi la FRB (n.r. Firebyte Games), Romlogic şi probabil şi la altele, dar întocmeşte şi memorandum-urile, stabileşte preţurile, intermediază ofertele, acţiunile se duc în cap imediat după listare şi ASF sau BVB nu au nici o problemă".

    În cazul Go Cab, în memorandumul care a însoţit listarea, datat în decembrie 2021, se estimează că societatea urma să obţină în acel an venituri totale de 12,04 milioane lei, ce urmau să crească la 37,35 milioane lei în anul următor, urmând să ajungă la 41,1 milioane lei în 2023. În ceea ce priveşte profitabilitatea se pronoza un rezultat net de 0,16 milioane lei 2021, care urma să urce spectaculos la peste şase şi apoi şapte milioane de lei.

    La finele lunii aprilie a anului trecut, compania îşi publica rezultatele pentru 2021: venituri totale de 1,53 milioane de lei - de aproape opt ori mai mici decât veniturile totale estimate şi o pierdere de 3,67 milioane de lei - faţă de un profit estimat de 0,16 milioane lei.

    Mai mult decât atât, la AGA derulată cu o zi înainte, acţionarii, unde BRK împreună cu societăţile pe care le controlează este majoritar, aprobă Bugetul de Venituri şi Cheltuieli pentru 2022, cu venituri totale de 2,92 milioane de lei şi o pierdere de 2,82 milioane de lei. Adică nicio legătură cu estimările din documentul de listare - venituri de 37,35 milioane de lei şi un profit de 6,64 milioane de lei.

    În aceste condiţii, COTAR spune că cei care promovează astfel de previziuni ar trebui să plătească. "Ar trebui să existe o garanţie a intermediarului constituită şi care să fie eliberată după doi-trei ani de la listare, doar dacă sunt îndeplinite într-un procent rezonabil predicţiile, inclusiv dacă scăderea este rezonabilă. Altfel sunt doar lansări de recuperare de lichiditate pentru unii", se menţionează în petiţia Confederaţiei adresată către ASF.

    Nu în ultimul rând, Confederaţia susţine în petiţie că, în 2019, a fost contactată de reprezentanţii BRK Financial Group şi Romlogic în legătură cu înfiinţarea GoCab, au avut loc întâlniri la care a luat parte inclusiv Nicolae Gherguş, care s-a prezentat drept reprezentat al SIF Muntenia. Pe atunci, Gherguş era preşedintele brokerului din Cluj, al cărui cel mai mare acţionar este SIF Muntenia, cu o deţinere directă de 18,5%.

    Pierdere de 5,2 milioane lei anul trecut, peste cea din 2021 de 3,7 milioane lei

    GoCab Software a fost listată la bursă după ce, anterior avuseseră loc trei majorări de capital, până la valoarea de 6,74 milioane de lei, prin conversia creanţelor pe care acţionarii le aveau faţă de societate, coform celor prezentat în memorandumul de listare, întocmit de BRK.

    Adică acţionarii împrumutau societatea, datoriile fiind transformate ulterior în acţiuni.

    Ultima operaţiune de acest tip s-a derulat în mai 2021, când AGEA GoCab a decis majorarea capitalului cu 5,83 milioane de lei, din care suma de 4,78 milioane lei reprezenta conversia unor datorii. Conversia s-a făcut la valoarea nominală a acţiunilor, de 0,1 lei/titlu. În iunie, AGEA hotărăşte încă o majorare de capital în care să vândă acţiuni noi printr-un plasament privat, preţul stabilit fiind de 0,43 lei/titlu - adică de peste patru ori mai mare decât cel la care fuseseră convertite datoriile. Investitorii subscriu în baza unui document de ofertă întocmit de BRK - care era acţionarul majoritar al societăţii şi tocmai îşi convertise nişte datorii în acţiuni - ce includea anumite prognoze privind rezultatele companiei, probabil cele prezentate şi în documentul de listare.

    În scurt timp realitatea a infirmat sever estimările din memorandum, diferenţele fiind foarte mari în sens negativ. Ieri, cu puţin timp înaintea închiderii sesiunii de tranzacţionare, preţul acţiunii CAB era de 0,0518 lei, cu 88% sub cel din memorandum.

    Pentru anul trecut, compania a raportat venituri din exploatare de 2,22 milioane de lei şi cheltuieli de 7,44 milioane de lei. Astfel, GoCab a înregistrat o pierdere de 5,23 milioane de lei, peste cea in 2021, de 3,67 milioane de lei. În memorandumul de listare se estima, pentru 2022, un profit net de 6,64 milioane de lei.

    La finele anului trecut, BRK Financial Group avea 49,8% din societate în timp ce SAI Broker, societatea controlată de BRK, deţinea 16,6% din GoCab Software.

    Opinia Cititorului ( 25 )

    1. Uber este deranjat de CAB si trece la atacuri murdare

      Vorbiti mai incet. Il treziti pe Gradinescu.

      1. Nu doarme e in moarte cerebrala.

        Se vede ca va ofticați. O sa va iasă bube pe fata de atâta ofticați.

        Majoritatea opiniilor la toate articolele sunt foarte savuroase si interesante (de altfel pentru mine este lectura obligatorie, zilnic).

        Dar in cazul de fata (comentariul2.1), cred ca s-a depasit o limita a bunului simt. 

        Nu, Gradinescu a depasit linia rosie.

      Ștefănești dacă tot se crede un mare exegeza al gândirii economice intergalactice ar trebui, în baza studiilor obținute în facultate, sa știe care sunt responsabilitățile autorităților. Dar mușchii lui minte nu are și tot miaună pe la ușile lui Marcu.

      1. Nu miauna e inteles cu Marcu sa dea in Rosu ca sa il scoata tap ispasitor. In compensate Marcu ii tine familia angajata in ASF.

        Nu cred. Marcu nu e atat de naiv sa nu stie ca legea prevede ca rapunderea membrilor consiliului ASF este solidară, cu exceptia membrilor care au votat contra sau s-au abtinut. Daca au gresit trebuie sa raspunda toti membrii ASF care prin vot au contribuit la adoptarea sau respingerea anumitor masuri.

      Astia nu sunt cei suparati si pe uber, bolt, pe ASF ca creste RCA? Niste neica nimeni care vor sa iasa in evidenta, doar ca au schimbat din a treia in marsarier. Galagie pe hartie si prostie cat cuprinde.

      1. Adica tu zici ca astia care caraie impotriva lu GoCab sunt tot aia care protesteaza impotriva cresterii RCA adica niste neica nimeni. Pai nu iti e tie rusine? Nu vezi ca s-a triplat RCA si ca platim exponential de la falimentul City? E o inventie a astora de la Cotar sau realitatea cruda ca voi la ASF nu supravegheati nimic si ca v-ati specializat in falimente dormite (adica chiar dormiti pe voi cand se intampla) pe spatele nostru si pe banii nostri. Marsh, ma!

        Tot ce pot face e sa tripleze preturile rca pentru a acoperi daunele de la Euroins si sunt intr-o criza de timp imensa, vine peste ei City si la ei nici macar Astra nu e acoperita. Se tin lant. Asta au inteles ei din supravegherea pietei, unii sa traga tunuri si sa ramana cu banii, altii sa suporte costul ineptiei si nesimtirii lor.

      Ar trebui arestati sau dati afara din piata de capital toti cei implicati in mizeria GoCab, care au incalcat legea.

      1. angajatii BRK dau tepe propriilor actionari si clienti deoarece functioneaza dupa formula de business a lui Dragoi. Cum BRK e controlat prin SIF4, rezultatele cu listarile de succes sunt in graficul sifonarii.

        La pușcărie !!! Începând cu directorii care au semnat asemenea porcarii cât și ceilalți angajați care n au făcut decât sa pună in practica aceasta golanie marca brk !

        e ca in politica bre, se acopera unii pe altii si sifoneaza tot ce se poate. puscariile e pentru aia de dau in cap sa fure un telefon nu pentru astia de te lasa fara bani folosind institutii ca asf, bvb sau termeni gen listari, cresteri, profit, succes :))))

        o sa-l dea afara din piata pe Grigore Chis,presedintele CAB,aranjorul ofertei,seful de facto al BRK,reprezentant sifonarii si prietenii

        oh,stai ca a mai fost interzis pe piata de capital si totusi conduce dupa perdea 

        ca sa vorbim despre masuri dure,curatarea pietei si alte basme trebuie sa stim cine pe cine numeste

        2016-prezent: Director Operatiuni, SSIF BRK Financial Group S.A.

        2020-prezent: Membru in Consiliul de Administratie, SC Altur Slatina S.A. 

        2019-prezent: Membru in Consiliul de Administratie, GoCab Software S.A. 

        2017-prezent: Membru in Consiliul de Administratie, Firebyte Games

        2015-prezent: Membru in Consiliul de Administratie, Romlogic Technology SA 

        Chiș si-a tras și un SOP de la Firebyte că merge prea bine!

        o sa-i dea andrici Serviciul Credincios,numai companii una si una,astia se fac lan buzunare unii pe altii cu prietenie

        andrici a facut banul bun pe frb cu mina lui kisea si ca recompensa l-a bagat la altur in CA. cind bubuie frb o sa fie frumos, ca acolo kisea e cu neamurile angajate.

      Mi-e-mi place Yandex. E cu 5 lei cursa. Se retrage in Bahmuut...

      CAB este la -12.55% ca urmare a articolului din Bursa. Scadere in urma unei tranzactii cu 28 actiuni cu valoarea de 1.27 RON.

      Monica Ivan si-a lichidat pozitia in BRK pe minime care arata cata incredere are in capacitatea dansei de a conduce societate.

      Razvan Rat nu prea este vizibil, este acolo doar ca sa nu fie opozitie la cea ce decide Monica Ivan. 

      Grigore Chis, conduce societate pentru interesul propriu nu al actionarilor. De fapt a avut niciodata o viziune, o strategie pentru BRK. 

      De ce dorm membri CA? Conducerea actuala este compromisa si trebuie schimbata. De ce sa speram ca repetand greselile din trecut vom avea rezultate diferite de data aceasta? 

      SIF4 are 18.5% din BRK, noi avem restul - sigur ca este posibil sa schimbam societatea in interesul nostru. 

      Sa punem pe ordinea de zi la urmatoare AGA schimbarea. 

      1. Este extrem de interesant ca sub anonimat, exista tupeu/curaj de a jigni oamenii din conducere, o echipa întreaga. E ca în trafic când ești în mașină și ai același tupeu de a o face v...pe ea sau b.. pe el. Ce caracter puternic! Chiar și asa, dacă anumite lucruri sunt certe, exista alte cai și nu cancan la gazeta de perete.

        Un minim de civilizație ne-ar aduce în Shenghen, ce spuneți?  

        Poate ca nu e cea mai buna conducere și nici cea mai proasta dar căscați ochii: vor oamenii sa facă ceva. Si au reusit. Au fost rezultate. Exista transparenta. Nu e nici vina lui Ivan, Rat, kisea/kosea, echipa BRK sau ASF etc pt razboi, inflatie si dobanzi.Și dacă nu ați mai citi cancanul, ați avea ochi pt adevăr. 

    Comanda carte
    Conferinţa BURSA “CSR şi sustenabilitate”
    veolia.ro
    Apanova
    rpia.ro
    danescu.ro
    Mozart
    Schlumberger
    arsc.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    29 Oct. 2024
    Euro (EUR)Euro4.9747
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6036
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3117
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9767
    Gram de aur (XAU)Gram de aur407.0257

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
    ccib.ro
    cnipmmr.ro
    thediplomat.ro
    fleetconference.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb