Cotaţia aurului, la un nou record al ultimilor şase ani

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Materii Prime / 14 august 2019

Cotaţia aurului, la un nou record al ultimilor şase ani

Preţul aurului a atins ieri dimineaţă, pe pieţele externe, un nou nivel record al ultimilor şase ani, din cauza incertitudinilor legate de escaladarea conflictului comercial dintre SUA şi China, a protestelor violente din Hong Kong, a prăbuşirii monedei Argentinei, respectiv pe fondul reducerii dobânzilor de către băncile centrale şi al temerilor legate de încetinirea economiei mondiale.

Pe piaţa spot, uncia de aur avea un preţ de 1.523 dolari ieri dimineaţa, în creştere cu 1,2% faţă de ziua anterioară, după ce săptămâna trecută a depăşit pragul psihologic de 1.500 dolari pentru prima dată din aprilie 2013.

Pe piaţa din SUA, cotaţia futures a aurului cu livrare în decembrie a ajuns la 1.535 dolari uncia, cu peste 1% mai mare faţă de sesiunea precedentă. Nivelul este cel mai ridicat din aprilie 2013 până acum.

"Aurul este câştigător în contextul turbulenţelor de la nivel mondial", potrivit lui Neil Wilson de la platforma de tranzacţionare Markets.com, care anticipează că, în situaţia în care uncia de aur depăşeşte 1.525 dolari, ar putea creşte mai mult, până la 1.550 dolari.

Luna aceasta, banca americană de investiţii Goldman Sachs Group Inc. estima că avansul recent al preţului aurului reprezintă doar începutul unei tendinţe ascendente, preconizând că, în şase luni, vom vedea o cotaţie de 1.600 de dolari uncia. Banca susţine că plasamentele în aur vor fi tot mai căutate, acestea fiind considerate un refugiu în condiţiile în care perspectivele economice globale nu sunt prea optimiste.

Previziunea de 1.600 de dolari pentru uncia de aur mai este lansată de băncile UBS Group AG (Elveţia) şi Citigroup Inc. (SUA).

Totodată, Bank of America Merrill Lynch preconizează că preţul metalului galben poate urca spre 2.000 de dolari/uncie în următorii doi ani.

În schimb, săptămâna aceasta, specialiştii băncii olandeze ABN AMRO au apreciat că avansul preţului aurului nu este sustenabil pentru restul anului, astfel că la finele lui 2019 vom vedea o cotaţie de 1.400 dolari uncia.

"Credem că preţul aurului a crescut prea rapid într-o perioadă scurtă de timp, astfel că aşteptăm o corecţie în lunile viitoare", conform ABN.

Totuşi, ABN şi-a modificat în sens pozitiv estimarea pentru preţul aurului în 2020, preconizând un nivel de 1.600 dolari/uncie, faţă de 1.500 dolari uncia, cât estima anterior.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb