Cotaţiile petroliere scad sub 60 de dolari/baril

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 22 martie 2006

Preţul petrolului brut a scăzut, ieri, sub pragul de 60 de dolari/baril pe piaţa din New York, pe fondul speculaţiilor privind creşterea stocurilor americane în materie. Specialiştii preconizează că acestea au crescut cu 0,8% săptămîna trecută, astfel că ar fi ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii şapte ani. Departamentul american al Energiei va anunţa astăzi datele oficiale referitoare la situaţia stocurilor. Dacă cifrele vor fi confirmate de autorităţile americane, aceasta ar fi a şasea săptămînă consecutivă în care stocurile SUA au crescut.

În aceste condiţii, temerile americanilor privind întreruperea livrărilor din Nigeria şi Iran s-au mai liniştit. Petrolul brut cu livrare în aprilie a fost cotat la 59,97 dolari/baril, la New York Mercantile Exchange, în scădere cu 45 cenţi faţă de ziua anterioară. Contractele futures avînd ca suport activ petrolul cu livrare în aprilie au expirat ieri. În prima zi a săptămînii, ţiţeiul cu livrare în aprilie a pierdut 3,7%, fiind cotat la 60,42 dolari/baril. Aceasta a fost cea mai importantă scădere consemnată de preţul petrolului, pe piaţa SUA, după data de 17 august 2005.

În ceea ce priveşte benzina şi păcura, cotaţiile au avut o evoluţie nesemnificativă, ajungînd la 1,8260 dolari/galon, respectiv 1,7400 dolari/galon. Preţul gazelor naturale a pierdut 7 cenţi, ajungînd la 6,768 dolari mia de picioare cubice.

Totuşi, pe piaţa europeană, mai exact la ICE Futures, ţiţeiul brut de tip Brent a cîştigat 19 cenţi faţă de ziua precedentă, fiind tranzacţionat la 61,53 dolari/baril. Asta, pentru că pe piaţa europeană există unele temeri privind aprovizionarea. Compania italiană "Eni" SpA, a patra din domeniul petrolier al Europei, a anunţat, luni, că îşi va reduce producţia realizată în Nigeria cu aproape 13.000 de barili/zi, din cauza unor reparaţii efectuate la o conductă. Tot-odată, violenţele din regiune au determinat compania petrolieră "Royal Dutch Shell" Plc, şi alte societăţi de profil, să-şi oprească producţia, pierzîndu-se astfel peste 600.000 de barili zilnic.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb