COTIDIANUL VIENEZ KURIER: OMV, posibil să renunţe la acţiunile din România

G.U.
Companii / 27 iulie 2021

OMV, posibil să renunţe la acţiunile din România

Acţiunile OMV ar putea fi preluate de Gazprom sau Mol

OMV ar putea renunţa la acţiunile pe care le deţine în cadrul companiei româneşti Petrom, iar acestea ar putea fi preluate de către Gazprom sau MOL, potrivit unui articol publicat în Cotidianul vienez Kurier.

Posibilă vânzare a filialei Petrom declanşează temeri în România, conform unei analize despre "aurul negru" al României publicată de Kurier de către jurnalista austriacă Andrea Hodoschek.

"De mult timp, participaţia la Petrom e una dintre vacile de muls bani ale OMV. În anul Corona-2020, Petrom, care mai are doar 11.000 de angajaţi, a livrat 302 milioane de euro din profitul total al grupului OMV de 1,68 miliarde EUR", precizează jurnalista. Conform acesteia, actualul şef al OMV pregăteşte o repoziţionare a companiei pe piaţă şi intenţionează să renunţe la investiţiile în petrol şi gaze. "Angajamentul în România s-ar putea într-adevăr încheia în viitorul previzibil. După cum se aude din companie, şeful OMV, Rainer Seele, a conceput retragerea. OMV trebuie să se repoziţioneze strategic şi Seele a iniţiat transformarea dintr-o companie tradiţională de petrol şi gaze într-una mai de viitor, un concern de produse chimice şi mase plastice. Succesorul său Alfred Stern vrea să continue acest curs. O investiţie de modă veche, precum Petrom nu se mai potriveşte în portofoliu...", se menţionează în cadrul analizei.

Având în vedere condiţiile menţionate anterior, o posibilă retragere a OMV din cadrul Petrom ar putea aduce în loc Gazprom sau MOL.

"O posibilă ieşire a OMV a atras deja atenţia politicii din România. Există temerea că Gazprom-ul rus, partener apropiat al OMV sau MOL-ul maghiar ar putea primi acces pe uşa din spate la resursele ţării, «aurul negru»", precizează jurnalista în cadrul analizei.

De asemenea, acesta a precizat faptul că ,,din punct de vedere politic o astfel de variantă nu ar fi acceptabilă pentru România, date fiind relaţiile încordate cu Rusia lui Putin şi Ungaria lui Viktor Orban. Romgaz ar putea prelua pachetul de acţiuni OMV''.

,,Se speculează că Romgaz, cea mai mare companie de stat de gaze naturale din România, ar putea cumpăra acţiunile OMV. Întrebarea este cu adevărat dacă Romgaz poate şi duce această tranzacţie. ExxonMobil tocmai iese din «Neptun», proiectul comun cu OMV de extragere a gazului în Marea Neagră. Romgaz achită cel puţin un miliard de euro pentru acţiunile Exxon iar alte trei miliarde de euro vor trebui investiţi în următorii patru ani", potrivit informaţiilor publicate în Kurier.

"În acest moment, retragerea OMV nu a fost încă decisă. Noul CEO Stern vrea să prezinte strategia grupului în octombrie, şedinţele managementului încep în această săptămână. Există reţineri (se mai poate traduce şi ca rezistenţă, nota trad.) între angajaţi, în special în zona sectorului de upstream. În cele din urmă, OMV ar pierde peste un sfert din întreaga producţie de petrol şi gaze dintr-o lovitură", notează sursa citată.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Sa-i vedem pe "fomistii" astia de PNL-USR atat de PRO-VEST:-), daca vor accepta vanzarea participatiei OMV catre Gazprom sau MOL...acum vedeti "patriotismul" si "siguranta nationala" din "Consiliul Suprem de Aparare al Tarii" :-)

    prin lege Statul Roman e primul ofertant caruia OMV trebuie sa se adreseze pentru vanzarea actiunilor Petrom.

    nu va mai ingrijorati atata cu titluri ale unor jurnalisti austrieci care nu cunosc legea romana!  

    1. austriecii au primit info de la amicii rusi cum ca rusii ar avea niste treaba militara prin Romania in anii urmatori .... fiind luata in seama perspectiva ca marea neagra sa fie terenul de joc militar pentru cativa, OMV vrea sa zica "pas!" si sa se care acasa dupa ce a supt ca la nebuni bani din ROmania cu ajutorul tradatorului SIE Ungureanu!

    Nu va fi nici o vanzare. E jocul de glezne facut de austrieci pt fezandarea romanilor la negocierea redeventelor sau pt oferirea unui motiv ca sa nu se spuna ca cei care au negociat au luat spaga - vor poza in salvatorii Romaniei.

    Nimeni nu se întreabă cum o campanie de stat ca MOL e mai mare și mai profitabilă ca PETROM.Fara rezerve și cu o capacitate de rafinare mai mică.Simplu din cauza corupției statului român,care până la privatizare o mulgea prin tot felul de căpușe controlate politic.Exact precum SIDEX,care până la privatizare genera pierderi de 1milion de euro pe zi.Dupa privatizare indienii au eliminat firmele capuse și fără să investească un euro au revenit pe profit.Si ne mai mirăm de ce am devenit colonie economica

    1. Daca Petrom redevine romaneasca, imi vand actiunile.

      o decizie impotriva bunastarii tale ... dar faci ce vrei :)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

04 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9748
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5640
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2853
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9164
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.8405

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
ccib.ro
thediplomat.ro
fleetconference.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb