Covasna: Marko Bela a făcut apel la unitatea maghiarilor pentru obţinerea autonomiei secuimii

Ziarul BURSA #Politică / 16 martie 2006

Preşedintele UDMR, Marko Bela, a făcut un apel la unitatea maghiarilor, cu prilejul sărbătoririi Zilei Maghiarilor de Pretutindeni, pentru redobîndirea drepturilor şi atingerea obiectivului suprem, autonomia secuimii, informează Rompres.

Marko Bela a sărbătorit, ieri, ziua de 15 martie în oraşul său natal, Tîrgu Secuiesc, din judeţul Covasna, împreună cu alţi lideri marcanţi ai UDMR şi cu ambasadorul Ungariei la Bucureşti, Terenyi Janos.

În faţa a peste 5000 de oameni veniţi din întregul judeţ, dar şi din afara acestuia, preşedintele UDMR a arătat că unitatea este singura forţă capabilă să-i ajute pe maghiari să-şi redobîndeas-că drepturile pierdute secolul trecut şi să păstreze ceea ce au moştenit de la străbuni, respectiv pămîntul natal.

"În deceniile comunismului a fost cît pe-aci să pierdem acest pămînt natal, Ţinutul Secuiesc, Transilvania, cît pe ce să ne fugă de sub picioare ogoarele. În cuiburile rîndunicilor se aciuiseră deja vrăbiile, alţii pescuiau în rîurile noastre, alţii vînau în pădurile noastre, alţii tăiau copacii în munţi, alţii îşi păşteau oile aici, alţii s-au mutat în casele noastre, în toate oficiile s-a uitat limba maghiară, secuii au pornit, deja, să-şi caute o altă ţară şi-au urcat, deja, mobila şi cărţile în vagoane, mulţi au renunţat, deja, la orice speranţă cînd a căzut dictatura naţional-comunistă.(...) Pentru a redobîndi moştenirea ce ni s-a furat, am avut nevoie de forţă, inteligenţă, răbdare şi unitate", a declarat Marko Bela, care a mai adăugat că "nici un interes, nici o nemulţumire, nici o supărare, nici o nerăbdare nu împuterniceşte pe nimeni să spargă această unitate".

În discursul său, transmis în direct şi de postul de televiziune Duna din Ungaria, Marko Bela a mai arătat că maghiarii au redobîndit multe în ultimii ani, de la ogoare, păduri şi şcoli, la dreptul de a-şi folosi limba maternă în viaţa publică, dar consideră că mai sînt multe deziderate de realizat, iar cel mai important este autonomia.

"Avem nevoie de autonomie! Avem nevoie şi de autonomia secuimii! Ar fi bine dacă ea s-ar putea înfăptui prin declaraţii sau proclamaţii. Ar fi bine dacă azi am proclama-o, iar mîine ne-am trezi că avem autonomie. (...) Dar nu se poate! Pentru autonomie trebuie să muncim, să luptăm, ea trebuie construită cărămidă cu cărămidă", a spus Marko Bela, făcînd trimitere la liderii Consiliului Naţional Secuiesc.

Aceştia, tot ieri, au organizat la Odorheiu Secuiesc, în judeţul Harghita, o mare adunare secuiască, în cadrul căreia au citit o proclamaţie pentru autonomia teritorială a aşa-zisului Ţinut Secuiesc, compus din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş, locuite preponderent de maghiari.

Continuîndu-şi ideea, de la tribuna oficială Marko Bela a amintit partenerilor de guvernare că fără UDMR nu ar exista majoritate guvernamentală, nu ar exista stabilitate şi le-a cerut să respecte protocolul semnat după alegeri.

"Noi sîntem oameni de cuvînt, dar pretindem asta şi partenerilor noştri români. Să înceteze odată veşnicele încălcări ale cuvîntului dat", a mai spus Marko Bela.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb