200.000 de contracte de muncă au fost suspendate în prima săptămână a stării de urgenţă generată de pandemia Covid 19 a anunţat Violeta Alexandru, ministrul Muncii.
"Din datele pe care le avem la dispoziţie în Registrul electronic al evidenţei salariaţilor, REVISAL-ul aşa cum este cunoscut, evidenţa pe care o avem la nivelul acestei săptămâni ne arată un număr de 200.000 de contracte de muncă suspendate. Sigur este o situaţie gravă. Ne-am pregătit cu o estimare undeva la 300.000 - 400.000 pentru această perioadă acoperită de decretul preşedintelui Klaus Iohannis privind instituirea stării de urgenţă (n.r.- perioada este cuprinsă între 16 martie şi 16 aprilie 2020). Urmărim permanent evoluţia lucrurilor şi în mod evident vor urma noi decizii în funcţie de evoluţia lucrurilor", a precizat Violeta Alexandru.
Potrivi datelor de la Inspecţia Muncii, numărul salariaţilor activi, la finalul lunii februarie, era de 5,62 milioane de persoane.
Amintim că Florin Cîţu, ministrul Finanţelor Publice a declarat, în cursul săptămânii trecute, că, în urma pandemiei Covid 19 şi a măsurile restrictive luate de autorităţi, combinate cu criza economică de la nivel mondial, este posibil ca în perioada stării de urgenţă între 500.000 şi 1.000.000 de angajaţi să intre în şomaj tehnic. Guvernul a decis ca persoanele trimise în şomaj tehnic să primească 75% din valoarea salariului, sumă care va fi plătită de la bugetul de stat, iar valoarea maximă a acestui sprijin va fi de 4000 lei de persoană.
Companiile Ford şi Renault au suspendat activitatea la uzinele din Craiova şi Mioveni, începând de joia trecută, iar compania Pirelli suspendă, începând de astăzi, activitatea pe platforma industrială din Slatina, urmând ca toate cele trei fabrici să reia producţia în cursul lunii aprilie.
Toată această situaţie se suprapune şi peste deficitul de forţă de muncă de peste un milion de persoane cu care piaţa muncii din ţara noastră se confruntă în ultimii ani.