COZAR CONSTANTIN, DIRECTOR GENERAL ADJUNCT FEPA BÂRLAD: "Ne confruntăm cu o piaţă haotică, total nereglementată"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 21 ianuarie 2013

"Ne confruntăm cu o piaţă haotică, total nereglementată"

Societatea comercială FEPA Bârlad, care produce o gamă largă de echipamente şi produse menite să automatizeze procesele tehnologice industriale este o societate cu capital integral privat, având o vechime de peste 30 de ani pe piaţa de profil.

Cozar Constantin, directorul general adjunct al societăţii din Bârlad, ne-a spus, în cadrul unui interviu, că, pentru FEPA, "ultimii patru ani nu au fost deloc uşori, dat fiind că afacerile clienţilor tradiţionali au avut de suferit". Cel mai greu moment prin care a trecut compania a fost în 2009, când aceasta şi-a cerut insolvenţa, în vederea reorganizării afacerii şi reeşalonării datoriilor pe care le avea la vremea respectivă, de peste 30 de milioane de euro. În momentul intrării în procedura de insolvenţă, societatea a fost suspendată de la tranzactionare.

Reporter: Cum decurge planul de restructurare a companiei?

Cozar Constantin: Trebuie spus că, pentru FEPA, criza economică şi financiară şi-a făcut simţită prezenţa odată cu lunile martie - aprilie 2007. Ea a debutat cu reducerea cererii pentru echipamente de automatizare destinate industriei transportului pe calea ferată şi pentru echipamente utilizate în industria chimică, societatea noastră trebuind să suporte şocul provocat de un client din SUA care a intrat în faliment la jumătatea anului 2007. Ponderea încasărilor provenite de la acest client la finele anului 2006, în cifra de afaceri, era de 21,7%. În aceste condiţii, managementul a fost pus în situaţia de a lua măsuri imediate de restructurare a activităţilor şi de modernizare a capacităţilor de producţie.

Restructurarea începută încă din 2007, după şocul pierderii respectivului client, a presupus reevaluarea portofoliului de produse (prin eliminarea echipamentelor de automatizare destinate industriei siderurgice şi transportului pe calea ferată şi dez­voltarea unor familii de echipamente destinate industriei de petrol-gaze-apă), precum şi realocarea şi reprofesionalizarea per­sonalului.

Societatea noastră nu a beneficiat de credite bancare, dar a avut norocul unui colectiv tehnic şi de marketing de excepţie, care, într-un timp foarte scurt, a reuşit sa cerceteze, să proiecteze şi să lanseze în fabricaţie produse noi, unele fiind chiar inovaţii, care au fost brevetate.

De asemenea, am externalizat o serie de activităţi, cum ar fi producţia de ambalaje şi alte subansamble, deoarece am găsit societăţi mici, unele familiale, care le produceau la un preţ rezonabil. Modernizarea capacităţilor de producţie s-a făcut prin achiziţia de utilaje specifice de prelucrare şi tratament.

Reporter: Care a fost valoarea aferentă acestor investiţii?

Cozar Constantin: Pot să vă spun exact că în perioada 2008- 2010 am investit în echipamente de ultimă generaţie aproximativ 6 milioane de euro. Şi, an de an, rein­vestim ce câştigăm, pentru a rămâne competitivi.

Reporter: Ce planuri de investiţii aveţi pentru perioada care urmează?

Cozar Constantin: În perioada următoare, investiţiile vor fi direcţionate către achiziţionarea unor utilaje şi echipamente mult mai eficiente pentru secţiile de tratament termic şi turnare metale neferoase sub presiune. Sperăm că noile achizitii vor aduce o creştere cu 20% a veniturilor anuale şi o pondere a exporturilor în venituri de până la 40%.

Reporter: În prezent, cât din producţie merge la export şi în ce ţări?

Cozar Constantin: Deocamdată, exportăm în jur de 15%, dar intenţionăm să creştem ponderea, pentru a compensa scăderea de pe piaţa locală. Pe piaţa americană, vindem mai ales produse folosite în indus­tria petrochimică, în Germania, Italia, Franţa, Israel, Egipt sau Iran vindem în special componente pentru automatizări în industria maşinilor şi echipamentelor, a cimentului şi în cea metalurgică.

Reporter: Care sunt cele mai solicitate produse pe care le fabricaţi?

Cozar Constantin: Cele mai importante produse din portofoliul FEPA sunt robinetele cu acţionare manuală, electrică sau pneumatică, electroventilele, supapele, releele şi cilindrii pentru automatizarea pneumatică, şublerele, micrometrele şi piesele de schimb pentru maşini agricole, instalaţiile şi componentele pentru tehnica vidului, tehologiile de procesare în vid etc.

Reporter: Care sunt cei mai mari clienţi pe care-i aveţi?

Cozar Constantin: Trebuie spus ca aproape toate sectoarele economiei romanesti, de la industria extracţiei şi prelucrării ţiţeiului şi cea a gazelor naturale la utilităţi, petrochimie, metalurgie, construcţii de maşini unelte, transport feroviar, industria celulozei şi hârtiei sau cea alimentară lucrează cu produsele FEPA.

Printre clienţii noştri de pe piaţa locală se numără companii ca "OMV Petrom", "Trans­gaz", "Romgaz", "Radet", CFR, "ArcelorMittal" Galaţi, "Donau Chem", "Azomureş", "Alro" Slatina, "Alum" Tulcea, câţiva dintre clienţii externi fiind "Array Holdings", "Sigma Valves" din SUA sau ENI SpA din Italia.

Reporter: Cum caracterizaţi piaţa pe care activaţi?

Cozar Constantin: Ne confruntăm cu o piaţă haotică, total nereglementată, în care, la diferite licitaţii, de pildă, se compară mere cu pere şi se alege produsul cu preţul cel mai mic.

Am participat la licitaţii internaţionale atât în UE, cât şi în Orientul mijlociu, Asia şi Africa. Pe unele le-am câştigat, pe altele nu.

Am participat la o licitaţie în Franţa, organizată de Ministerul Apărării Franceze şi am fost descalificaţi pentru că am avut preţul prea mic, fiind preferată o firmă franceză. Felicitări Franţei, în România nu se întâmplă acest lucru niciodată.

Am dorit să cumpărăm un caiet de sarcini de la "Gazprom" care cos­ta echivalentul a aproximativ 780 de dolari, dar în ruble. Nu am reuşit să cumpărăm ruble pe piaţa bancară din România. Toate băncile au refuzat şi ne-am gândit că ori este vorba despre incompetenţa personalului din sistemul bancar, ori despre o politică de distrugere a industriei din România.

Am dorit să participăm la o licitaţie organizată de societatea de trans­port gaz din Pakistan. Nu am reuşit să obţinem de la o bancă din România scrisoarea de garanţie bancară de participare la licitaţie, deoarece statul pakistanez prezintă "risc reputaţional". În schimb, la acea licitaţie au participat societăţi din Italia, Spania, Germania, unde băncile sprijină producţia şi exportul.

În anul 2009, am dorit să participăm la o licitaţie în Egipt, estimată la peste 12 milioane de dolari. Valoa­rea garanţiei depăşea posibilităţile financiare ale societăţii, în acel moment. Ne-am adresat "Eximbank" şi am primit, foarte târziu, răspunsul potrivit căruia nu ne aflăm în sectorul strategic ce trebuie finanţat pentru export.

Reporter: Mulţumesc!

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Directorul FEPA semnaleaza neimplicarea autoritatilor romane in reglementarea pietei afacerilor in interesul companiilor romanesti.

    Intrucat aceasta lipsa de implicare a Guvernului,Parlamentului,BNR,C amerelor de comert,a condus la falimentarea multor industrii posibil profitabile,singura concluzie logica este aceea ca autoritatile sunt populate cu incompetenti,de regula,numiti politic.

    Doar atunci cand functiile vor fi ocupate prin concursuri adevarate,neinfluentate de politic,Romania va avea sansa de a se desprinde de subdezvoltare.  

    Daca lucrurile stau asa cum le-a prezentat domnul director, atunci e GRAV!! Romania a devenit o tara de papagali mai catolici decat papa, iiar altii fac profit din orice.

    Avand in vedere politica economica practicata in Romania , lucrurile par sa se agraveze . Evident este faptul ca pentru noi modelul Frantei de protectionism economic este o necunoscuta . Am creat o piata economica bazata pe importuri slab calitative la preturi similare cu produsele originare romanesti.

    Se pare ca anul trecut valoarea importurilor a depasit-o din nou pe cea a exporturilor .  

    Exportatorii romani nu reusesc sa isi diversifice pietele de export , iar o mare parte din vina apartine autoritatilor care nu ii sprijina in acest demers . Patrunderea pe noi piete , e mai dificila si ar trebui sa aiba sprijinul autoritatilor din domeniu , prin consolidarea relatiilor comerciale cu parteneri extra-UE. Reiese clar din cifre ca exportatorii nu au primit nici o sustinere in acest sens.  

    FEPA este de apreciat deoarece a ramas unul dintre putinii luptatori dintr-o ramura a economiei ( a industriei) a carei flacara sta sa se stinga. Aflata deseori intr-o lupta permanenta de supravietuire impotriva politicilor micro si macro-economice (adoptate de niste indivizi numiti parlamentari) , printre care se pare ca nu se regaseste si politica interventionismului in economie (considerata daunatoare) , FEPA isi trateaza ranile si continua sa lupte. Desigur acest lucru se datoreaza si colectivului acestei companii care au ajuns la concluzia ca doctrina " PRIN NOI INSINE " le vine ca o manusa.

    SUCCES!  

    Suntem sub semnul unei incompatibilitati perpetue intre guvernanti si guvernati. cea mentionata acum aproape 100 de ani de maresalul Averescu -''ne-au prins vremuri mari cu oameni mici.!''.Sau cum se exprima un om simplu-Drama Romaniei nu e aceea ca e condusa de asa zisi intelectuali,adevarata problema apare cand te conduc copii acestora ,care nu stiu nimic de tara pe care vor sa o guverneze si care sunt dominati de propriul orizont limitat! Probabil ambitionandu-se sa reziste cei de la FEPA,sufera de o naivitate cronica,reusind sa deranjeze pe cei care vor sa ''ecologizeze'' toata zona, eliminand industria de orice fel!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb