Cozile din farmacii vor trece la medicii de familie

Cătălin Bălan
Ziarul BURSA #Companii #Sănătate / 28 aprilie 2006

În timp ce Legea farmaciei încă aşteaptă, Ministerul Sănătăţii vrea să paseze problemele cu care se confruntă farmaciile în privinţa medicamentelor către medicii de familie

Crizele sistemului sanitar, care au însoţit recenta asumare a reformei în sănătate de către Guvern, au avut punctul culminant în cozile interminabile făcute de pacienţi în faţa farmaciilor pentru primirea medicamentelor gratuite şi compensate. Deşi oficialii minis-terului şi ai Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate (CNAS) spun că sistemul sanitar primeşte în fiecare an mai mulţi bani pentru medicamente decît în anii precedenţi, tot aceştia spun că nu au găsit fisura din sistem prin care se pierd aceşti bani.

Ministerul propune, medicii acuză

"După ce am discutat cu CNAS, vrem să trecem plafoanele de medicamente de la farmacii la medicii de familie şi în acest sens am început discuţiile cu ei, dar sînt reticenţi şi temători pentru că aspectul negativ ar putea plana acum asupra lor", a afirmat Eugen Nicolăescu, ministrul Sănătăţii. Executivul doreşte să adopte această iniţiativă la începutul lunii iulie şi recunoaşte că "ar putea exista riscul mutării cozilor de la farmacii la cabinetele medicilor". Cu toate acestea, Eugen Nicolăescu consideră că avantajul acestei schimbări îl reprezintă un mai bun control din partea medicilor în gestionarea medicamentelor, căci "medicul îşi cunoaşte pacienţii, poate face planificări şi prognoze şi va avea un buget mai mare de administrat în funcţie de pacienţii pe care îi are".

Nu la fel de optimişti sînt însă medicii de familie, din moment ce Constantin Cârstea, vicepreşedintele Comisiei de Medicină de Familie din cadrul Colegiului Medicilor din România, a spus că "medicii au respins aces-te propuneri în urma consultărilor, dar rămîne posibilitatea dialogului".

Domnia sa consideră că aces-te iniţiative au prevederi "perverse", din moment ce "se stipulează că dacă s-ar face economii, acestea vor intra în buzunarul medicului, în timp ce pacientul aflat în suferinţă şi căruia i se zice că s-au terminat fondurile alocate pentru medicamente va crede că aceşti bani şi-i opreşte medicul". Constantin Cârstea consideră că în proporţie de 95% situaţia cu care se confruntă acum farmaciile va fi similară în cazul medicilor, amintind de problema inexis-tenţei unei evidenţe clare a asiguraţilor la nivel naţional.

Iniţiativa Ministerului este considerată de Sorin Paveliu, colegul liberal al ministrului din Camera Deputaţilor, o "mutarea care va face ordine în sis-tem". Domnia sa este de părere că deşi "poate isca o tulburare teribilă la nivel social şi are un mare risc politic", creează echitate în distribuţia de medicamente, între medici şi între medici şi farmacişti. "Acum medicii de familie cheltuie foarte puţin, în timp ce alţii au pe mînă bugete de miliarde pe care nu le controlează nimeni", a spus Sorin Paveliu.

Farmaciştii acuză subfinanţarea, iar Casa nu ştie unde se duc banii

Dumitru Lupuleasa, preşedintele Colegiului Farmaciştilor din România, consideră că sis-temul de sănătate a rămas subfinanţat, din moment ce "în ultimii ani noi nu am depăşit 4% din PIB alocaţi sănătăţii, iar ultimele zece ţări intrate în UE au 6%, în timp ce Slovenia alocă 9,2% din PIB". La aceste probleme se adaugă, potrivit lui Dumitru Lupuleasa, "adaosul comercial scăzut aplicat în farmacii care este în jur de 10%-12%, în timp ce maximul european este deţinut de Irlanda cu 33%, iar minimul de Portugalia cu 19%". În aceste condiţii Colegiul Farmaciştilor susţine că "farmaciile nu pot suporta presiunile economice, deşi înţelegem ca pacienţii au nevoie de medicamente ieftine".

Tot de "răul fundamental al subfinanţării" vorbeşte şi Mircea Ifrim, preşedintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaţilor, amintind că "la noi finanţarea sănătăţii este de 100 de euro pe cap de locuitor, în Ungaria de 400, iar în Anglia de 1.800". Opinia lui Mircea Ifrim este că "managementul nu poate rezolva această problemă" şi este necesară "scutirea medicamentelor de taxe vamale şi scăderea TVA-ului la medicamente de la 9% sub 4%". În privinţa adaosurilor comerciale la medicamente, "cît timp va rămîne un adaos de 0% la 11 categorii de medicamente, farmaciile nu vor rezista".

La reproşurile farmaciştilor Nicolăescu răspunde că "banii ţării ăştia sînt", acuzînd pe cei care "vor să ţină sistemul închis şi să îl transforme în vaca lor de muls". Totodată, oficialul guvernamental a recunoscut că în viitorul apropiat criza medicamentelor nu se va sfîrşi, iar luna viitoare va fi reluat la Comisia Europeană dialogul privind Legea Farmaciei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb