Crame de prestigiu la "Zilele Italiei"
EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Frăţia Vinului / 11 martie 2011
Vinitaly Deluxe" - importator de vinuri italiene de înaltă clasă, este prezent în "real,- Hypermarket" cu 11 vinuri de calitate superioară. Vinurile - atât albe, cât şi roşii, produse de crame de prestigiu din Italia, vor putea fi găsite pe rafturile acestui hypermarket timp de două săptămâni, pe parcursul cărora se va desfăşura evenimentul "Zilele Italiei la real,-".
Pe lângă cele peste 200 de produse specifice bucătăriei mediteraneene, printre care se regăsesc pastele, brânzeturile, cafeaua, mezelurile sau dulciurile, "Vinitaly Deluxe" a adus în premieră vinurile reprezentative ale unor crame renumite din Piemonte, Veneto, Toscana, Sicilia sau Abruzzo, importatorul însuşi fiind prezent pentru prima dată cu produsele sale pe rafturile unui hypermarket.
"Suntem singurul importator de vinuri din Italia prezent la acest eveniment. Am fost cooptaţi pentru calitatea vinurilor pe care le aducem în România, iar noi am fost încântaţi să răspundem pozitiv la invitaţie. Este prima noastră colaborare cu segmentul de retail, < Vinitaly Deluxe > fiind specializată pe HoReCa. Sunt vinuri de înaltă clasă, la preţuri excelente, între 5 şi 20 de euro, raportul preţ-calitate fiind foarte bun. Patru dintre cramele care produc aces-te vinuri, şi anume < Batasiolo >, < Michele Chiarlo >, < Rocca delle Macie >, < Tollo >, sunt prezente în < Gambero Rosso > - un ghid foarte important al vinurilor din Italia", ne-a spus Carmen Burducea Vicidomini, managerul "Vinitaly Deluxe". Domnia sa a ţinut să precizeze că vinurile pe care le-a adus la evenimentul din real,- nu se găsesc şi nu se vor găsi în HoReCa.
Sergiu Nedelea, preşedintele Federaţiei Somelierilor din România, care a făcut, miercuri seara, o prezentare a unui număr de şase din aceste vinuri, ne-a menţionat: "real,- face pasajul între retail şi HoReCa, prin varietatea şi calitatea vinurilor - încearcă să aibă în portofoliu vinuri de calitate, care, normal, nu se găsesc în hypermarketuri, încearcă să facă fuziunea şi să ridice puţin ştacheta. Nu întâmplător este < Vinitaly Deluxe > aici. Este singura reţea unde poate fi degustat un vin la enomat".
Despre cele 11 tipuri de licori, Carmen Vicidomini ne-a spus: "Am încercat să aducem exact vinurile specifice din fiecare regiune. De exemplu, cel mai bun < Montepulciano D"Abruzzo > vine din zona Abruzzo, < Chianti Classico > vine din Toscana, < Nebbiolo > şi < Barolo > vin din regiunea Piemonte".
Sergiu Nedelea ne-a spus că, în ultima vreme, piaţa s-a rafinat, "anumite vinuri care sunt în restaurant nu le găsim în retail şi invers. Să promovezi un vin este un mare efort din partea producătorilor şi imporatorilor. Să aduci un vin de 20 de euro într-un hypermarket este un act de curaj, pentru că nu cunoşti rulajul, cererea, condiţiile de stocare. De asemenea, intervin şi pretenţiile producătorului. Trebuie să iei în seamă poziţionarea produsului. Este ca în fashion. Nu poţi expune un costum scump într-o piaţă obscură, trebuie să ai pretenţii legate de poziţionarea produsului".
În cadrul evenimentului de la "real,-" vor fi prezenţi, prin produsele lor, producători din regiunile nordice ale Peninsulei, cum ar fi Lombardia, Veneto, Emilia Romagna, Piemonte sau Liguria, dar şi din alte regiuni faimoase precum Toscana, Calabria sau Molise.
Pe parcursul întregii perioade (10-23 martie) vor avea loc acţiuni de promovare, show-uri culinare, degustări etc.
Vinurile degustate în deschiderea evenimentului "Zilele Italiei"
• BAROLO
Crama: Batasiolo
Zona: Piemonte
Soi: 100% Nebbiolo
Caracteristici: Vin de culoare roşie vişinie, cu reflexe portocalii, eteric, intens şi plăcut, cu aromă austeră, plină şi armonică.
Asocieri culinare: Fripturi, vânat, brânzeturi cu aromă puternică.
Temperatura de servire: 18-20 grade Celsius.
• NEBBIOLO IL PRINCIPE
Crama: Michele Chiarlo
Zona: Piemonte
Soi: Nebbiolo 100%
Caracteristici: Vin roşu-rubiniu cu nuanţe scânteietoare, aromă cuprinzătoare şi delicată, caracter cu urme clare de violete, mici fructe roşii şi condimente dulci, gust bogat, cu o prezenţă de taninuri catifelate.
Asocieri culinare: Ape-ritive, carne ro-şie şi albă (peşte), brânzeturi cu maturare mijlocie.
Temperatura de servire: 17-18 grade Cel-sius.
• CHIANTI CLASSICO
Crama: Rocca delle Macie
Zona: Toscana
Soi: 95% Sangiovese, 5% Merlot
Caracteristici: Vin roşu rubiniu strălucitor, fructat, cu uşoare tente de mirodenii, structură bună, cu persis-tenţă aromatică plăcută.
Asocieri culinare: Preparate cu sucuri pretenţioase şi pe bază de carne albă şi roşie.
Temperatura de servire: 18 grade Celsius.
• SANGIOVESE CONFINI
Crama: Rocca delle Macie
Zona: Toscana
Soi: Sangiovese 90%, cu procente reduse de alţi struguri cu bob roşu.
Caracteristici: Vin roşu rubiniu, strălucitor, cu reflexe purpurii, fructat cu aromă de fructe roşii, miros proaspăt şi armonios.
Asocieri culinare: Supe de legume şi verdeţuri, antipasti, preparate pe bază de carne albă.
Temparatura de servire: 16-17 grade Celsius.
• NERO D"DIAVOLA
Crama: Barone Beneventano
Zona: Sicilia
Soi: 100% Nero d"Avola
Caracteristici: Vin roşu rubiniu intens, aromă accentuată de fructe, foarte bună structură, consistenţă şi cu o persistenţă plăcută a aromei.
Asocieri culinare: Brân-zeturi, salamuri, preparate din carne.
Temperatura de servire: 14-16 grade Celsius.
• MONTEPULCIANO VALLE D"ORO
Crama: Tollo
Zona: Abruzzo
Soi: Montepulciano 100%
Caracteristici: Vin roşu-rubiniu cu accente purpurii, aromă de fruct roşu copt, purpuriu, cu o uşoară atingere de cuişoare şi lemn dulce, viguros, cu o bună textură şi taninuri fine bine integrate.
Asocieri culinare: Paste aromate, friptură, salam.
Temperatura de servire: 18 grade Celsius.