"Cramele Recaş" vor investii circa 500.000 de euro, anul acesta, pentru înfiinţarea unei plantaţii de viţă de vie, pe o suprafaţă de 50 de hectare, ne-a declarat Gheorghe Iova, directorul general al Cramelor Recaş. Banii care vor duce la finalizarea acestei investiţii provin din fonduri Sapard. Astfel, jumătate din valoarea eligibilă a proiectului este nerambursabilă, iar cealaltă jumătate este reprezentată de cofinanţarea agentului economic beneficiar.
Domnul Iova ne-a mai precizat că pe cele 50 de hectare de vie vor fi utilizate soiuri nobile, iar, în 2006, proiectul se va extinde pînă la 65 de hectare, astfel ca, pînă în momentul aderării ţării noastre la Uniunea Europeană, "Cramele Recaş" să intre în posesia a 750 de hectare cu viţă de vie pe rod, cu o gamă variată de soiuri de cea mai bună calitate, apte pentru competiţia de pe piaţa europeană.
Tot în acest an, un proiect de aproape trei sferturi de milion de euro, prin programul SAPARD, a fost finalizat la "Cramele Recaş", investiţia vizînd crearea unei noi secţii de îmbuteliere (depozit cu o capacitate de un milion litri, presă nouă, buncăre recepţie), ne-a mai spus domnul Iova. Jumătate din cei aproape 750 de mii de euro sînt nerambursabili, prin contribuţia Uniunii Europene şi a Guvernului României, cealaltă jumătate reprezentînd cofinanţarea din partea agentului economic beneficiar.
Anul trecut, din producţia totală de vin, 65% a mers la export, iar pentru anul acesta, "intenţionăm să ne orientăm mai mult asupra pieţei interne", a mai spus directorul de la Recaş. În acest sens, "Cramele Recaş" şi-au înfiinţat propria firmă de distribuţie, care în prezent acoperă zonele Transilvaniei, Banatului şi Capitalei.
Principalele sortimente produse de "Cramele Recaş" sînt Merlot, Cabernet Sauvignon, Pignot Noir, Sauvignon Blanc, Riesling, Fetească, Pignot Grigio, Muscat Ottonel. Aproape două treimi din producţie este reprezentată de vinuri albe.