• Este foarte puţin probabil ca Senatul să aprobe preluarea acestei creanţe de către AVAS
• Consiliul Concurenţei anchetează condiţiile preluării creanţei "Prismatown" prin ordonanţă de Guvern
Consiliul Concurenţei a primit, la sfîrşitul anului trecut, o sesizare de la Bruxelles care avertiza că preluarea de către Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a unei creanţe bancare poate fi apreciată drept ajutor de stat. Ieri, senatorii din Comisia pentru buget, finanţe şi bănci au amînat proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanţei de Urgenţă 127/2004, prin care fostul Guvern a aprobat preluarea de către AVAS a unor creanţe neperformante de la "BRD - Group Societe Generale". BRD deţine asupra "Prismatown" o creanţă în valoare de 8,8 milioane de dolari, garantată cu bunuri mobile şi imobile. Deoarece debitoarea a achitat treptat şi foarte puţin din datorie, BRD a introdus cererea de reorganizare judiciară şi faliment.
Senatul a amînat proiectul de lege, deoarece AVAS, Ministerul Finanţelor şi Consiliul Concurenţei au prezentat puncte divergente pe această temă.
Vice-preşedintele comisiei, Viorel Ştefan, ne-a declarat că, înainte de se lua o decizie, comisia trebuie să primească rezultatele investigaţiei Consiliului Concurenţei. De asemenea, reprezentantul AVAS din comisie a precizat în cadrul şedinţei că nici BRD nu agrează preluarea creanţei de către AVAS.
Constantin Ciutacu, reprezentantul Consiliului Concurenţei din comisie, ne-a spus că AVAS nu a notificat Consiliul Concurenţei, aşa cum ar fi trebuit, înainte de aprobarea ordonanţei de urgenţă. De asemenea, domnia sa ne-a declarat că investigaţia în cazul BRD nu a fost deschisă propriu-zis: "După ce reprezentanţii Uniunii Europene au fost informaţi despre preluarea creanţelor BRD de către AVAS din presă, au solicitat un raport cu ceea ce se întîmplă la < Prismatown >". În aceste condiţii, domnul Ciutacu crede că ordonanţa nu va fi aprobată niciodată de Senat.