CREDERE: "Asociaţiile consumatorilor de servicii financiar-bancare solicită Parlamentului reechilibrarea contractelor de credit"

M.I.
Bănci-Asigurări / 24 martie 2020

"Asociaţiile consumatorilor de servicii financiar-bancare solicită Parlamentului reechilibrarea contractelor de credit"

Asociaţiile reprezentantive ale consumatorilor de servicii financiar-bancare solicită Parlamentului să adopte, de urgenţă, propunerea legislativă care vizează reechilibrarea contractelor de credit, în acord cu deciziile Curţii Constituţionale, se arată într-un comunicat remis Redacţiei noastre.

Potrivit sursei citate, în contextul actual, unul tot mai dificil din punct de vedere economic, o categorie deosebit de vulnerabilă o reprezintă debitorii cu credite în valută, în special cei cu credite în franci elveţieni.

"Pe lângă dificultatea sporită a achitării ratelor lunare, din cauza unor costuri suplimentare apărute odată cu pandemia de coronavirus, aceştia sunt nevoiţi să facă faţă şi unei creşteri explozive a cursului valutar. Din fericire, în această perioadă în care întreaga societate caută soluţii de redresare financiară sau de limitare a pierderilor şi a costurilor pe care nu le pot acoperi, debitorii cu credite în valută, în special cei în franci elveţieni, au la dispozitie o soluţie mai mult decât eficientă.", arată comunicatul remis.

Astfel, în Parlament aşteaptă votul final al Camerei Deputatilor, cameră decizională, o propunere legislativă (Pl-x 10/2019) care are ca scop reechilibrarea contractului de credit, prin împărţirea poverii între creditor şi debitor şi, pe cale de consecinţă, degrevarea debitorului de o parte din povara ratelor crescute excesiv.

Sursa citată, menţionează că legea reglementează aspectul impreviziunii intervenite în contract, integrând decizia Curtii Constitutionale nr. 731 din 6 noiembrie 2019 care a statuat că Parlamentul este îndreptăţit să emită o astfel de reglementare în materia contractelor de credit încheiate între consumatori şi bănci.

"Solicităm Camerei Deputaţilor să voteze de urgenţă această lege, dat fiind că au existat dezbateri în comisiile de specialitate, ajungându-se la un consens în ceea ce priveşte forma acestei legi. Ca atare, sperăm ca votul în Plen va fi unul unanim, fiind de datoria tuturor partidelor politice să amâne diferendele politice şi doctrinare pentru vremuri mai puţin dificile şi să ajungă la un consens în ceea ce priveşte votarea urgentă a acestei legi vitale pentru debitori. Totodată, ulterior adoptarii de către Parlament, solicităm Preşedintelui României promulgarea urgentă a legii. Cerem în mod ferm tuturor actorilor implicaţi să nu intervină asupra parcursului firesc al legii şi să permită promulgarea şi aplicarea ei de urgenţă.", precizează reprezentanţii asociaţiilor

"Considerăm că legea trebuie aplicată în forma actuală, cât mai curând, deoarece

orice întârziere a promulgării are efecte grave pentru debitori care nu au, în acest moment, nicio opţiune reală de degrevare a poverii ratelor foarte mari. Simpla amânare a ratelor, şi aceea uneori pe baza unui mecanism care mai mult împovărează debitorul, nu reprezintă o soluţie reală pe termen mediu şi lung; pentru că legea a fost "retrimisă" în Parlament de Curtea Constituţională, care a solicitat anumite modificări de fond. Aşadar, forma actuală a legii este în acord cu modificările cerute de Curte, un control suplimentar fiind redundant în acest moment, generând doar o întârziere nejustificată şi de rea-credinţă a intrării în vigoare a legii; şi pentru că procedura descrisă de lege presupune intervenţia instanţei de judecată, în cazul în care părţile (banca şi debitorul) nu ajung la un acord amiabil. Astfel, în cadrul procesului civil, părţile sau judecătorul pot cere un control de constituţionalitate dacă apreciază că se impune acest lucru.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

15 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9750
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8266
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2934
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9005
Gram de aur (XAU)Gram de aur417.1686

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb