La câteva ore după ce Banca Centrală elveţiană a declarat că este pregătită să ofere sprijin financiar Credit Suisse, banca a acceptat oferta, sperând să-i asigure pe investitori că are lichidităţile necesare pentru a rămâne pe linia de plutire, conform News.ro.
Credit Suisse a declarat că va împrumuta până la 50 de miliarde de franci elveţieni (53,7 miliarde de dolari) de la Banca Centrală a Elveţiei.
Banca a numit împrumutul o "acţiune decisivă pentru a-şi consolida lichiditatea în mod preventiv".
"Această lichiditate suplimentară ar sprijini afacerile de bază şi clienţii Credit Suisse, deoarece Credit Suisse adoptă măsurile necesare pentru a crea o bancă mai simplă şi mai concentrată, construită pe nevoile clienţilor", a transmis banca, potrivit News.ro.
Pe lângă împrumutul de la Banca Centrală, Credit Suisse a mai anunţat că a răscumpărat miliarde de dolari din propria datorie pentru a-şi gestiona pasivele şi cheltuielile cu plata dobânzilor.
Banca, fondată în 1856, este una dintre cele mai mari instituţii financiare din lume şi clasificată drept "bancă de importanţă sistemică globală", împreună cu alte 30, inclusiv JP Morgan Chase, Bank of America şi Bank of China.
Autorităţile elveţiene şi Credit Suisse Group au discutat despre modalităţi de stabilizare a băncii, a informat miercuri Bloomberg, citând persoane familiare cu subiectul
Liderii Credit Suisse şi oficialii guvernamentali au discutat despre opţiuni care variau de la o declaraţie publică de sprijin până la un potenţial sprijin de lichiditate.
Alte mişcări potenţiale sugerate pentru Credit Suisse au fost o potenţială separare a filialei elveţiene şi o asociere cu concurentul său elveţian mai mare, UBS Group, potrivit articolului.
Elveţia este supusă presiunii din partea cel puţin a unui guvern important, pentru a interveni rapid asupra Credit Suisse, a declarat pentru Reuters o sursă familiarizată cu situaţia, după ce acţiunile băncii elveţiene au condus miercuri la o prăbuşire a acţiunilor băncilor europene.
Acţiunile Credit Suisse au scăzut ieri cu până la 30,8%, ceea ce a condus la o scădere de 7% a indicelui bancar european SX7P, în timp ce CDS-urile pe cinci ale pentru banca emblematică elveţiană au atins un nou record, amplificând temerile legate de un pericol mai mare la adresa sistemului financiar.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 16.03.2023, 08:06)
Era culmea in Europa sa dea faliment tocmai o banca elvetiana.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 16.03.2023, 09:05)
Informatie elementara mai comentatorule..... un imprumut nu schimba situatia de insolventa. Ci din contra, creste partea cu minus din ecuatie. Doar o marire a capitalului social imbunatateste insolventa, eventual o rezolva. Nu te lua dupa fenta. Credit Suisse este falita iar investitorii adevarati nu pleaca dupa fenta.
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 16.03.2023, 09:16)
Daaa, da faliment e cand nu-ti poti plati datoriile, dar daca vroiau sa o lase sa intre in faliment nu-i dadea banca centrala 54 mld chf imprumut. Depinde si la cine esti dator.
Au anuntat 2 lucruri CS, rascumpararea datoriilor mai vechi, de fapt trec datori la banca centrala in loc de rechini, si 2. o banca mai mica si mai blabla. Deci nici vorba de faliment cand au in spate banca nationala a Elvetiei. E corect? Probabil nu, dar sa nu uitam ca economia intreaga a Elvetiei depinde in mare parte de banking. Elvetia e cunoscuta a fi bancherul lumii. Deci vor face orice e necesar sa rezolve situatia.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 16.03.2023, 09:54)
"Credit Suisse împrumută peste 50 de miliarde
de dolari de la Banca Centrală a Elveţiei"
1/2 din suma sa dea Ucrainei ptr.a plati mercenari
care sa lupte pe front ca lucalnicii fug din tara prea multi
slava ukri
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 16.03.2023, 11:31)
Elvetienii nu au aprobat nici un ajutor militar pentru razboiul din Ucraina
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 16.03.2023, 13:51)
E doar un misel cu scoala terminata in Rusia, nu-l baga in seama.
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 16.03.2023, 12:37)
karma rea.... pentru ca au acceptat si au rulat banutzii rusilor ;)
they will be kicked down .... down underground like some dirty coyotes
se cred smecheri si sunt doar niste vacari de vacute milka move :)))
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 16.03.2023, 13:54)
Foarte multe nasoale s-au finantat prin bancile elvetiene, multi banii s-au albit.
Toate scursurile, toti dictatorii si responsabili de crime de razboi au bani in Elvetia.
Toti hotii din guvernele Romaniei de dupa Revolutie...