Programul de relaxare cantitativă lansat, anul acesta, de Banca Centrală Europeană (BCE), şi creditele ieftine acordate de aceasta băncilor din zona euro au ajutat persoanele fizice şi juridice să se împrumute mai uşor, potrivit unui raport publicat ieri de instituţie.
Documentul notează: "Ambele programe au avut un impact pozitiv asupra costurilor de finanţare ale băncilor, care au fost stimulate să majoreze creditarea, oferind condiţii mai bune".
Per total, băncile au luat împrumuturi ieftine de aproximativ 400 de miliarde de euro, mult sub nivelul de 1.000 de miliarde de euro estimat de BCE, dar instituţia apreciază că cele două programe au dus la reducerea costurilor împrumuturilor. În urma accesării programului Long-Term Refinancing Operations (TLTRO), băncile le-au acordat companiilor credite de peste 100 de miliarde de euro, conform BCE.
Pe lângă creditele ieftine pe care le oferă BCE băncilor din zona euro (pe o perioadă de patru ani), instituţia a lansat, anul acesta, programul de relaxare cantitativă, în baza căruia realizează achiziţii lunare de obligaţiuni suverane şi bonduri corporatiste de până la 60 de miliarde de euro pe lună. Programul se va derula până în septembrie 2016, cel puţin.