Ministerul Justiţiei din Ungaria i-a cerut Curţii Constituţionale, la finele săptămânii trecute, să analizeze posibila neconstituţionalitate a creditelor în valută, considerând că băncile au abuzat de poziţia lor în relaţia cu împrumutaţii sau au încălcat drepturile consumatorilor. Totodată, Ministerul Justiţiei i-a cerut Curţii opinia privind modul în care pot fi modificate contractele de creditare în valută, astfel încât să nu fie încălcată legislaţia.
În Ungaria, numeroase persoane au contractat credite în valută, în deceniul trecut. Criza financiară globală a generat, însă, deprecierea puternică a monedei Ungariei (forintul) şi probleme majore pentru consumatorii cu împrumuturi în valută, în principal în franci elveţieni şi euro. În multe cazuri, costurile lunare ale unui astfel de credit au crescut chiar de peste două ori.
Dacă creditele în valută vor fi declarate neconstituţionale, impactul asupra băncilor ar putea fi major, având în vedere valoarea ridicată a acestor împrumuturi în portofoliile de credite.