Creditele neperformante ating cel mai ridicat nivel înregistrat vreodată în Europa

G.D.
Miscellanea / 18 ianuarie 2023

Maxime Otto, Consultant Capital Markets la JLL România

Maxime Otto, Consultant Capital Markets la JLL România

JLL a publicat raportul European Banking: Credit Portfolio Update 2022, care arată că, în timp ce rata medie europeană a creditelor neperformante a scăzut la 1,8% la sfârşitul celui de-al doilea trimestru al anului 2022, creditele neperformante din etapa 2 au crescut la 9,5% - în creştere de la 8,9% la sfârşitul anului 2021 şi la cel mai ridicat nivel înregistrat de la intrarea în vigoare a IFRS 9 Financial Instruments în ianuarie 2018, se menţionează în comunicat.

Potrivit sursei citate, europa se confruntă cu multiple obstacole, iar acestea sunt mai acute în comparaţie cu alte regiuni. Luând în considerare că există deja o divergenţă considerabilă, atât în ceea ce priveşte inflaţia, cât şi ratele dobânzilor în întreaga regiune, raportul subliniază că acesta este un lucru pe care multe economii europene nu sunt obişnuite să îl vadă. Inăsprirea costurilor de finanţare este resimţită la nivel universal şi, deşi iniţial BCE a reacţionat lent, acum a accelerat, pieţele financiare prevăzând o înăsprire suplimentară.

O provocare cheie cu care se confruntă multe societăţi imobiliare, care, din punct de vedere istoric, s-au bazat pe pieţele de obligaţiuni, este reprezentată de numărul mare de scadenţe pe termen scurt - inclusiv în ţările nordice, unde JLL estimează că aproximativ 32% din obligaţiunile societăţilor imobiliare urmează să ajungă la scadenţă în următorii 2 ani, şi într-un moment în care pieţele de capital de împrumuturi sunt închise, costurile de finanţare cresc, iar valoarea activelor scade, ceea ce i-ar putea forţa pe unii dintre actorii din sectorul imobiliar să ia în considerare datorii mai scumpe, recapitalizări, vânzări de active sau, ceea ce ar fi poate mai acceptabil, să ia în considerare asocieri în participaţie cu investitori privaţi de capital.

Maxime Otto, Consultant Capital Markets la JLL România: "În ciuda obstacolelor economice actuale şi a contextului geopolitic, rata NPL din România a scăzut, în octombrie 2022, la 2,9%, reflectând rezilienţa economiei româneşti. Cu toate acestea, în contextul unei inflaţii ridicate şi al înăspririi politicii monetare legate de o încetinire prognozată a creşterii PIB-ului, este probabil ca aceşti factori să afecteze puterea de cumpărare a gospodăriilor, precum şi profitabilitatea companiilor, ceea ce ar putea duce, în cele din urmă, la o potenţială creştere a NPL-urilor în lunile următoare. Acestea fiind spuse şi având în vedere atât nivelul de capitalizare al sistemului bancar românesc, cât şi calitatea portofoliului său de credite, se aşteaptă ca rata NPL viitoare să urmeze tendinţa observată în ţările OCDE, ceea ce ar trebui să permită o activitate de creditare normală pe toate segmentele", se mai arată în comunicat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb