Creditele neperformante "Cemacon" şi "Ambient" cedate de BCR pe 2 euro - reevaluate de ANAF

EMILIA OLESCU, ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 18 septembrie 2017

"Erste" are o participaţie de 83,33% din fondul Business Capital for Romania Opportunity Fund (BOF), restul fiind în posesia omului de afaceri Florin Pogonaru (foto). În piaţă se zvoneşte că acesta ar fi oferit consultanţă la tranzacţiile de vânzare a creditelor neperformante "Cemacon" şi "Ambient" de către BCR.

"Erste" are o participaţie de 83,33% din fondul Business Capital for Romania Opportunity Fund (BOF), restul fiind în posesia omului de afaceri Florin Pogonaru (foto). În piaţă se zvoneşte că acesta ar fi oferit consultanţă la tranzacţiile de vânzare a creditelor neperformante "Cemacon" şi "Ambient" de către BCR.

Banca Comercială Română a recunoscut că ANAF i-a impus obligaţii fiscale suplimentare

BCR contestă sumele suplimentare de plată impuse de ANAF

Creditele neperformante de 16,5 milioane de euro ale companiilor "Cemacon" şi "Ambient", cedate de BCR pe 2 euro, se numără printre problemele identificate de ANAF, în urma controlului efectuat la bancă, în perioada 3 mai 2016 - 9 iunie 2017, încheiat cu un impozit suplimentar de peste 100 de milioane de lei impus instituţiei financiare, conform unor surse din piaţă.

Se pare că Autoritatea Fiscală a evaluat diferit faţă de BCR transferurile de credite neperformante, dar şi vânzarea, din ianuarie 2014, a pachetului deţinut de BCR la fondul Business Capital for Romania Opportunity Fund (BOF) către Erste Bank, pentru suma de 15,5 milioane de euro, în baza unui raport de evaluare întocmit de KPMG. Fondul BOF, în care Erste are o participaţie de 83,33%, restul fiind în posesia omului de afaceri Florin Pogonaru, este cel care preluase, în 2013 şi 2014, creanţele "Cemacon" şi "Ambient", pentru câte un euro fiecare.

În ultima vreme, Ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa, a vorbit despre neregulile găsite la o bancă, în urma controlului ANAF, iar în tabloul pictat pare să fie BCR, cazul "Cemacon" nelipsind din peisaj.

În urmă cu câteva luni, Ionuţ Mişa a anunţat că ANAF a finalizat controalele la două bănci, una dintre ele fiind "mare, mare de tot în sistem", unde au fost stabilite plăţi suplimentare de 104 milioane de lei: "Controlul s-a finalizat prin diminuarea pierderii fiscale de 650 de milioane de lei şi stabilirea unei plăţi suplimentare de 104 milioane de lei".

Ministrul a explicat: "Această pierdere era artificial creată. Diminuându-se pierderea, în anii următori acea bancă va plăti impozit pe profit. Nu va mai compensa impozit pe profit cu pierderile anterioare".

Recent, ministrul de resort a completat: "Acolo este vorba şi de o plângere penală. Au fost nişte tranzacţii succesive de vânzare/cumpărare de creanţe, prin care o parte din active, sute de milioane de euro, au mers în paradisuri fiscale. (...) Spre exemplu, a fost o bancă ce a vândut o creanţă cu o valoare nominală de 14 milioane euro cu un euro, în străinătate, iar cumpărătorul a venit la firma românească şi i-a spus simplu: dacă nu intru acţionar, cer lichidarea. Gândiţi-vă că avem firme de stat care pot ajunge în această situaţie când iau credite de la bănci străine din România. Acestea pot fi preluate pe nimic prin acest mecanism. Este chiar şi o problemă de siguranţă naţională".

Deşi Mişa nu a nominalizat banca la care făcea referire, presa a scris că ar fi vorba de BCR.

Confirmarea a venit în raportul semestrial al băncii, unde reprezentanţii instituţiei au recunoscut că, în urma controlului efectuat de Fisc, banca este obligată să plătească impozit de 40,57% din profitul pe primul semestru al anului în curs, respectiv 176,1 milioane de lei.

Ministrul Mişa a vorbit despre instituţia controlată în acelaşi context în care a invocat vânzarea unei creanţe cu o valoare nominală de 14 milioane euro cu un euro, caz care seamnă izbitor cu "Cemacon", iar ministrul a precizat că "acolo este vorba şi de o plângere penală".

Ziarul "BURSA" a scris, în iunie 2016, că se zvoneşte că cedarea creanţelor Cemacon şi Ambient de către BCR, pe 2 euro ar fi ajuns chiar în atenţia procurorilor.

În iunie 2016, Liviu Stoleru, directorul general al Cemacon, ne-a spus că nu deţine informaţia că restructurarea datoriilor Cemacon ar fi în atenţia procurorilor.

Într-un interviu din iunie 2015, fostul CEO BCR, Tomas Spurny, ne-a oferit detalii despre circumstanţele înţelegerilor cu "Cemacon" şi "Ambient": "Acţionarii de la Cemacon au venit la noi şi ne-au spus că firma are datorii foarte mari şi nu poate supravieţui. Ne-au întrebat dacă am fi de acord să transformăm o parte din datorie în acţiuni. Am încheiat un acord cu societatea clujeană în vara lui 2013, am realizat o evaluare şi am decis să convertim 15 sau 17 milioane de euro în acţiuni şi să salvăm compania. Asta e povestea! (...) Nu sunt mulţumit, pentru că pentru bancă a fost foarte dureros să facă asta. Totuşi, în alte cazuri, banca a pierdut practic toţi banii, de exemplu la Romstrade.

Pot să mă gândesc la aproximativ 20 de alte cazuri, unde proprietarilor nu le păsa de companie, nu le păsa de oamenii pe care îi aveau angajaţi, ci se gândeau la alte lucruri.

La Cemacon am făcut lucrul corect, am salvat societatea, locurile de muncă, am salvat o parte din economie. Suntem mulţumiţi? Sigur că nu".

Spurny a spus atunci că, pe lângă "Cemacon", Ambient este singurul caz unde banca a mai practicat conversia datoriilor, însă că a avut negocieri cu alte 12 societăţi pentru această operaţiune.

Controlul ANAF - pentru perioada 1 ianuarie 2012 - 31 decembrie 2015

Raportul financiar aferent primelor şase luni ale anului, publicat pe site-ul BCR, menţionează: "În perioada 3 mai 2016 - 9 iunie 2017, BCR a fost subiectul unui control fiscal cu scopul verificării impozitului pe profit şi a taxei pe valoare adaugată pentru perioada 1 ianuarie 2012 - 31 decembrie 2015. Ca urmare a acţiunii de control, sume adiţionale au fost considerate de către autorităţile fiscale ca şi obligaţii de plată şi au fost contabilizate în consecinţă la data de 30 iunie 2017, chiar dacă banca va contesta această decizie în perioada imediat următoare. Datorită faptului că BCR a solicitat deductibilitate pentru cheltuielile cu deprecierea subsidiarelor, activul privind impozitul amânat recunoscut anterior pentru aceste diferenţe temporare a fost reversat la 30 iunie 2017. Cu toate acestea, banca consideră că deductibilitatea acestor cheltuieli se va obţine, prin urmare a recunoscut un activ din creanţe fiscale".

Raportul BCR arată că, la un profit de circa 434 milioane lei, în prima jumătate a anului, impozitul calculat se ridică la aproximativ 176 milioane de lei, adică 40,57% din profit.

Treichl, enervat de fiscalitatea din România

ANAF a transmis o scrisoare către Erste Bank cu rezultatele controlului pe care inspectorii fiscali l-au efectuat la BCR.

Se pare că scrisoarea ANAF l-a deranjat profund pe Andreas Treichl, preşedintele Erste Bank - acţionarul majoritar al BCR -, care a spus, recent, într-o teleconferinţă cu analiştii, că nu poate comenta despre fiscalitatea din ţara noastră fără să se enerveze.

La întrebarea unuia dintre analiştii străini, privitoare la fiscalitatea de la noi şi la modul în care aceasta influenţează activitatea BCR, Gernot Mittendorfer, directorul financiar al băncii austriece Erste, a precizat: "Am primit o primă scrisoare privind rezultatele controlului şi aşteptăm să primim decizia finală în următoarele zile. Contestăm rezultatele controlului, însă am reflectat în bilanţ toate potenţialele efecte negative. Autoritatea fiscală din România contestă deductibilitatea fiscală a provizioanelor, care au determinat pierderi băncii. Dar noi avem o opinie complet diferită faţă de cea a autorităţilor, bazată pe opiniile experţilor.

Autoritatea fiscală mai consideră că finanţarea de la grup este prea scumpă pentru BCR. Astfel că problema este unde se taxează venitul băncii - în România sau în Austria - şi care este nivelul corect al cheltuielii cu dobânda, aceasta fiind o discuţie între autorităţile fiscale din România şi Austria. Dacă va apărea în decizia finală, atunci va trebui să o reflectăm în baza de impozitare. Dar dacă va trebui să plătim un impozit mai mare în România, atunci vom avea o deducere de taxe în Austria. Noi credem că, întrucât aceste finanţări şi depozite au fost furnizate de către Erste Group subsidiarelor locale din diverse ţări, folosim formule de calcul pe larg acceptate de ambele părţi, iar autorităţile române sunt singurele până acum care le contestă.

Apropo, Banca Centrală Europeană (BCE) ne-a indicat că finanţarea pentru România ar putea fi prea ieftină. Aşadar, avem două opinii diferite. Vom vedea, vor mai trece câteva trimestre până se va rezolva, dar această situaţie nu va avea un impact negativ suplimentar asupra rezultatelor trimestriale, dacă vom avea dreptate şi dacă va fi o taxă mai mică în România, la un moment dat".

Banca Comercială Română a raportat, conform comunicatelor postate pe propriul site, profit net în trei din ultimii şase ani (în 2011 - 70,9 milioane lei, în 2013 - 591,2 milioane lei, în 2015 - 918,9 milioane lei şi în 2016 - 1,045 miliarde lei), dar situaţia fiscală, prezentată într-un document obţinut de ziarul BURSA, indică pierderi însemnate (care ajung până la minus 3 miliarde lei, în 2014) în toţi cei şase ani la care facem referire.

Banca Comercială Română (BCR) susţine că afirmaţia potrivit căreia BCR nu a plătit niciun impozit pe profit între 2011 şi 2016 "rămâne profund incorectă", menţionând: "În acest interval, BCR a plătit anticipat către bugetul de stat 161 milioane lei reprezentând impozit pe profit, în conformitate cu prevederile Codului fiscal. BCR a plătit anticipat impozit pe profit în fiecare dintre ultimii doi ani".

Menţionăm, însă, că legea fiscală obligă băncile să plătească impozit anticipat. Codul Fiscal arată, la Art.41 (4): "Instituţiile de credit - persoane juridice române şi sucursalele din România ale instituţiilor de credit - persoane juridice străine - au obligaţia de a declara şi plăti impozit pe profit anual, cu plăţi anticipate efectuate trimestrial".

Experţii fiscali din domeniu şi reprezentanţii Ministerului de Finanţe consultaţi de ziarul BURSA ne-au explicat că, la finalul anului, se face regularizarea impozitului pe profit, moment în care sunt deduse pierderile din anii anteriori şi băncile pot înregistra în continuare pierderi, caz în care nu mai plătesc impozit pe profit.

Astfel, faptul că BCR a plătit anticipat impozit pe profit nu infirmă situaţia fiscală ce indică pierdere pe linie în ultimii ani.

Surse oficiale, apropiate situaţiei, ne-au precizat, în urmă cu circa jumătate de an, că există instituţii financiare care nu au plătit impozit pe profit mai mulţi ani la rând, raportând pierdere în toată această perioadă. Băncile se folosesc de prevederile legislative speciale şi dedicate sectorului bancar ca să nu plătească impozitul pe profit, subliniază sursele citate, explicând că este vorba despre deductibilitatea nelimitată a cheltuielilor cu vânzarea de credite neperformante (NPL).

Sursele noastre ne-au exemplificat: "Să spunem că o bancă a realizat un profit de 100 de milioane de euro şi a vândut un pachet de NPL de 200 de milioane de euro. În general, banca vinde portofoliile de neperformante cu 5-7% din valoarea lor nominală, dar, potrivit unui studiu, media pe sistem este de 11%. Aşadar, la NPL vândute de 200 de milioane de euro, banca încasează 22 de milioane de euro, înregistrând o pierdere de 178 de milioane de euro. Această pierdere este integral deductibilă, conform legislaţiei în vigoare. Aşadar, respectiva instituţie încheie exerciţiul financiar cu o pierdere de 78 de milioane de euro, după ce cheltuiala cu vânzarea portofoliului de neperformante este scăzută din profit. Problema este că pierderile se reportează pe următorii ani fiscali, de la an la an, până când banca ajunge la zero, acesta fiind un fenomen ciclic. Astfel, o bancă ce declară profit într-un an, în realitate nu plăteşte niciun impozit, pentru că profitul raportat se compensează cu pierderile din anul anterior. Este un artificiu folosit de bănci ca să nu plătească impozite la stat".

Ministrul finanţelor Ionuţ Mişa a confirmat, recent, acest fenomen, adăugând că există situaţii în care au fost vândute şi performante, aceste active fiind puse în acelaşi pachet cu neperformantele. Domnia sa a subliniat: "Există situaţii în care băncile sunt acţionari majoritari la societăţile afiliate, către care îşi vând creditele. Însă, sunt şi societăţi care nu sunt afiliate, dar acest lucru nu înseamnă că nu au legătură cu băncile. Pentru că sunt situaţii în care în companiile respective pot fi identificate ca acţionari la alte companii, care să aibă, la rândul lor, acţionari majoritari - băncile".

Reprezentanţii BCR ne-au transmis, în ocazia relatării unui caz, că "politica băncii nu permite cesionarea/vânzarea de credite performante, conform standardelor de risc".

Ministerul Finanţelor Publice a plafonat gradul de deducere a cheltuielilor cu vânzarea creditelor neperformante la 30%, de la 100%, la care se adaugă valoarea venitului realizat din înstrăinarea acestora.

Banca Comercială Română este cea mai mare instituţie de credit din sistemul nostru bancar.

Opinia Cititorului ( 27 )

  1. anul 2011, Erste socheaza lumea financiara cu o amortisre extraordinara a fondului de Goodwill si astfel reuseste sa pacaleasca sifurile cu exceptia unui oltean incapatanat. Prin aceasta achizitie Erste face un Profit de peste 60 de milioane. In acelasi an Comandant Basescu negociaza la Bruxelles acccesarea fondului ESM in cazul secarii lichiditatii si primeste acceptul cancelarului German asa cum reiese din comunicatul de presa la Berlin din 10 noiembrie 2011. La summitul de iarna Bruxelles este reafirmata aceasta disponibilitate. Inceputul anului 2012 da peste cap socotelile domnului Treichl, cel care in criza din 15 septemrie a anului 2008 este unul mai feroce Client de lichiditate al FED. Problemele se complica pentru domnia sa cand Romania publica o crestere economica de 2,5% si face astfel imposibil de sustinut o continuare a amortizarii Good Will. Solutia va fi gasita in toamna lui 2012 prin mutarea scriptica a sediului BCR la Chisinau de catre domnul Wimmer , cel care in 2013 iese anticipat la pensie si preia sefia CS al BCR. Daca va ganditi ca domnul Rödler , seful CA al Erste va avea vreo problema va inselati. Incepand cu anul 2014 in raportul financiar este mentionat explicit ca acesta nu a fost supus aprobarii Consiliului de Supraveghere.Astfel pierderea de 5,8 miliarde a insitutului si nu a concernului Erste, obtinuta ca urmare a fuziunii Ceps Holding si Beteiliungen cu Erste a fost inregistrata fara ca fostul sef al PWC Europe sa aiba vreo tangentza:-)

    1. Valeu ce tampenii...fake news...Russia Today...Sputnik...Brutal

      insa nu inteleg cum sa califici ca fake news contributia mea. Spune o singura stire care e fake si primesti o hartie cu semnatura domnului Draghi. Daca stii mai multe cate una pentru fiecare. ...

    Excrocii nu sunt sufucient de ticalosi daca nu au si tupeu maxim.Bravo Misa,in sfarsit un roman care nu se pune pres la straini.Sa-l vad si pe [Fragment eliminat, conform regulamentului.].Dna -ul si sri-ul se impiedica de [Fragment eliminat, conform regulamentului.] in loc sa-i umfle pe porcii astia .

    Acesta este ocultul penal Pogonaru, ginere de securist, care cumpara creditele cu un leu si imparte castigurile cu bancherii care i le vand, bucurandu-se de suferinta datornicilor din care se hraneste.

    1. Pogobare da consultanta dupa cum a indicat Manole-isarescu=curatati bilantul!

    Tipul asta l-am vazut la tv de cateva ori , cand era nevoie de ...analisti care sa se ingrijoreze de cresterea salariului minin...ca ce mare povara pe firme, cum nu se pot face bisnisuri...omul face parte din cei care cred ca cei multi trebuie sa lucreze pe 8-9mil. ca altfel nu merge ieconomia....uite ca sal.minim a crescut , firmele nu concediaza , ci ar mai angaja dar n-au de unde ca salaruule ...mici au gonit oamenii. Un geniu pogonaru asta cand vb. Un escroc, scuze.

    pam pam! poate investigheaza si intelegerile dintre Raiffeisen si Printul x de Romania

    Ce-am avut si ce-am pierdut

    Ce aiurea e mâncarea în Olanda! Și în tot vestul. Numai Italia se salvează, în rest numa’ carton, ca și ăla din cofrajele de ouă. Pământul e și el vai steaua lui! Ce au vesticii e din furat – colonii și teritorii de la vecini – e la mintea cocosului. De ce au colonii?! Pentru că s-au dus peste alții la furat, că acasă nu aveau. Românii au avut, așa că au stat cum stau și azi: ca tâmpiții și proştii, ca să-i jefuiască străinii! Ce e istoria? O poveste cu tâlhari și criminali, aia este! De la Troia, la Războiul din Golf, același rahat: expediții de jaf. Acum câteva sute de ani, vesticii trebuiau să mearga pe mare la furat, azi ne aduc nouă rahaturi pe uscat și cică-s de mâncat… Niște mizerii, dar musai să plătești firma, brandul. Cum sună, de pildă: „Cârnați de Turingia”? WOW! O mizerie! Dintr-un porc românesc nu poți să faci așa ceva nici din greșeală. Nici un amărât de cartof pai nu au au ăia pe acolo – zici că-s peleți. De ciolan afumat nici nu au auzit, ca urmare fasolea lor – insipidă oricum! – devine inutilizabilă.

    Așa că, mi-am făcut o listă cu ce trebuie adus din România în vestul cel civilizat! N’șpe zeci de kg de cartofi, 200 kg de burtă vită, 200 de ciolane afumate, saci de mere, ceapă – groaznic! – oală Kuhta, de presiune, morcovi, 30 cutii brânză Năsal (net peste orice au ăștia!) 30 bucăți de brânză Homorod, 500 metri liniari de cârnați, un braț de salam de Sibiu, o canistră de țuică de prune, 50 de table de slănina și… mai văd eu. Și îmi bag… în dietele lor de figuranți, de hoți, de zgârciți, care ambalează fiecare cartof în parte, îi dau o denumire pompoasă și de fapt e net inferior celor care se aruncau în spatele aprozarelor lui Ceaușescu! 

    1. sunteti brutal de simpatic, ce trebuie sa fac sa devin prietenul dumneavoastra.

      Suntem deja prieteni toti cei care postam aici, Toate cele bune!

    Dar… nu ei, „civilizații” , sunt proști! Românii sunt proștii. Au vrut „o țara ca afara” – ca afară o să fie! Băi mototolilor, fosta armata româna cânta : „Nu vom ceda o palma de pământ, chiar de vom intra-n mormânt!” E cel mai bun pământ din lume. De aceea își rescriu istoria toți vecinii noștri, ca să pună laba pe el – și nu numai vecinii. Care parteneriat, care prieteni? Aiurea!

    Vine pămpălăul ăla de Charles și își pune ceapă aici și face dulcețuri din fructe adevărate! Fosta monarhie, aia de-a abdicat pe la pa’șepte, e prezentă și ea aici la furat. Și românii?! Românii… ciotcă la șaorma cu de toate. Stau cu mâna la cosor. Păi mă, teritoriul acesta este absolut vital! Cică „lapte din Alpi” – un pișat. Vorbe, reclamă! Imperiul Roman a venit aici pentru că-și băteau unii călători gura: „În Dacia curge lapte și miere, iar vesela e din aur.” România există ca țintă fixă pentru orice altă țară sau concern multinațional, nu există prieteni în jocul profiturilor la nivel mondial. Vacă de muls, atât și nimic altceva. NI-MIC! Mai mult, țara e locuită de proști ușor de păcălit și manevrat. Să fii popor sărac într-o țară ca România, în mod cert nu meriți ceea ce ai! 

    1. Bine scris! Il felicit si pe Make pentru ideea de a publica textul in Bursa.

    Asteptam cu nerabdare pozitia ''profesionista'' a celor de mai sus!

    Dl. Pogonaru, da-ti ordinul pentru PR! :))) 

    De ce, m-a întrebat un marinar, deși are ieșire la mare, România nu a însemnat mare lucru in istoria navigatorilor și a vaselor de tot soiul? Căci, in afara de pânzarul moldovenesc, el alte corăbii românești nu știa. Nu galere, nu caravele, nu bricuri, fregate, goelete, baleniere, crucișătoare sau cuirasate, nu portavioane, etc. – nimic în afară de bărci de pescuit și plute pe Bistrița!

    Caravelele portugheze și spaniole au mers la furat până în America. Vikingii au tras la ramele drakkarelor, mânați de foame, tot până în America. În 1722, olandezii au descoperit Insula Paștelui și au sărbătorit asta măcelărind populația! Evident, primii invadatori planetari sunt englezii. După care vin spaniolii, portughezii, francezii, turcii… Toți cei care aveau flote. Istoria i-a înregistrat ca descoperitori, dar descoperirile au fost doar inerente în goana lor lacomă după bogățiile lumii. În realitate, mergeau la furat! Toată istoria navala este un concurs pentru supremație și descoperirea de noi rute comerciale. Mulți și-au frânt gâtul. Olandezii au fost printre cei mai temerari – au forțat Novaia Zemlea (Nova Zembla, cum spun ei) pierzând navele si întorcându-se acasă doar cinci la sută, după ani si ani, pe o ruta reușită doar peste 200 de ani, de către un spărgător de gheata atomic. Dracii de englezi au înhățat 60% din uscat, la un moment dat, iar asta nu demult. FOAMEA ȘI LĂCOMIA! Mergeau la furat și spaniolii, nu pentru a face pe bunii samariteni, chiar dacă-și cărau și preoții misionari după ei. 

    Românii aveau, de aceea nu se omorau cu navigația. Neamurile care nu aveau ieșire la mare și nici mâncare, dădeau buzna la vecini. Am intrat noi peste careva? Niciodată! Pentru că aveam de toate! Ehei, acu’ s-a rezolvat, nu mai avem! Așa că… n’șpe milioane de români și-au luat lumea în cap și sunt ba la muncă, ba la furat, ba la ucis prin Afganistan (în cârdășie cu alți hoți!) sau înrolați în Legiunea Străină.

    Mecanismul jafului este simplu: orice neam, care întrepătrunde alt neam, vine la furat! Toți hoții au aceeași vrăjeala, ca englezii în India: cică aduc civilizația. Aiurea, au venit să fure! La noi, indiferent că au fost habsburgii și apoi austro-ungarii (care mai sunt încă!), că au fost turcii sau grecii din Fanar, că au fost nemții și pe urmă rușii, aceeași situație: toți au venit la furat! Până și bulgarii au venit la ciupeală pe aici de-a lungul istoriei. Dintre vecini, numai sârbii au avut ce le trebuia, așa că măcar ei ne-au lăsat dracu’ în pace. 

    1. adevarul e altul.dunarea se termina cu delta nu cu estuar.

      Sunteti perfect!

      Ati remarcat esenta mesajului.

      celelate panzare nu exista deoarece oricum vroiau sa i dea la cap si nu avea rost sa le construiasca...

      Daca mai ai ceva de zis, fa-o acum, ca vreau sa propun textul spre publicare in BURSA.

      Ei, vezi dumneata, asta e problema noastra! Avem si am avut de toate, de asta nu ne-a pasat si nici nu ne pasa de cine ne-a condus, cine ne conduce. In Romania nu se moare de foame si nici nu s-a murit. Am avut perioade de foamete, dar nu la fel de tragice precum in alte parti. Adica, de bine de rau si atunci cand prin alte parti se murea de foame, erau vremuri grele, razboaie, romanii s-au descurcat. E plina America de toate popoarele din Europa, irlandezi, englezi, francezi, spanioli, italieni, nemti, dar nu si de romani. Romanii nu au plecat spre noile pamanturi, nu au simtit nevoia. Aveau posibilitatea sa traiasca si aici. De-a lungul istorie romanii s-au revoltat rar si doar atunci cand prea intrau conducatorii la ei in batatura. In momentele in care Tarile Romane avea conducatori mari erau state de care trebuia sa ti seama in lume. Asa a fost si Romania in perioada interbelica, un stat care avea un cuvant de spus in Europa. In ziua de azi, daca ne-ar pasa cine ne conduce, daca am avea conducatori de seama, unde am putea ajunge?

      Va doresc mult succes (daca chiar considerati ca merita promovarea).Toate cele bune!

    Am avut o mare banca romaneasca si am vandut-o austriecilor de la Erste, cei din din Clubul Lombard, care au fost amendati cu 39 milioane euro pentru manipularea dobanzilor. Interfata BCR a ajutat Erste sa continue aceste practici ilicite in Romania incepand cu 2007, fara sa mai aiba probleme cu legea. Intre 2007 si 2009 au acordat un numar enorm de credite cu "dobanda de referinta variabila" ca indicator, evident denumirea inducea in eroare consumatorul, acesta crezand ca este Euribor/Robor, dar era de fapt dobanda interna a BCR, evaluata la 9%. BCR incalca normele prudentiale ale BNR facand evaluarea bonitatii la o dobanda artificial mentinuta fixa timp de 6 luni - 18 luni, apoi se dubla. Practic aveai venit de 2000 lei, maxim 60% luai credit si BCR te evalua nu pe dobanda dorita conform dobanda, ci pe o dobanda introductiva la jumatate. Astfel s-au creat adevarate drame in clasa de mijloc, persoane care acum au intre 35 - 45 de ani, pentru ca nu mai puteau plati. Banca vindea creanta sub 10%, iar noul creditor satelit al bancii, executa silit pana la moartea debitorului. S-au format adevarate retele infractionare de spalare a garantiilor imobiliare, iar BNR care avea rolul de a nu lasa aceste contracte in piata a devenit complice. BCR a fost banca ce a dat startul tuturor bancilor sa-si abuzeze clientii, avand spate asigurat pentru ca mari barosani din BNR isi au economiile la aceasta banca, chiar si actiuni. O vanzare in pierdere este permisa doar in anumite conditii. Interesant cum BCR vinde creanta cu 10%, fara sa-i faca propunere debitorului de reducere a poverii sau chiar sa i-o vanda lui. Clar o schema bine pusa la punct, importata odata cu venirea bancilor din Clubul Lombard.

    Hai sa ma pun eu in contra populismului de tip Peperea.Ce' a facut BCR e perfect legal.Se numeste debt to equity swap. Ecca si cum Make neavand cum sa incaseze un drept al lui de la un tert cade la invoiala sa preia proprietatea actiunilor tertului. Stiu ca dl.Make n are nicio treaba in chestie dar l am pomenit numai ca sa-l enervez.

    1. Bre nea Gigi. Daca zici ca e perfect legal de ce Erste nu mi-a propus mie ca ii dadeam DUBLU adica ii dadeam doi euro pe fiecare!!! Las-o p-asta cu "legal" mai nene ca nu e nimeni "prosti" sau poate tu stii mai bine.

      Nu ti a propus tie pentru ca nu esti in chestie. Scrie clar in text in caz ca stii sa citesti. Proprietarul a venit la banca si a cerut conversia datoriei in actiuni. Dupa aia orwelle banca vinde cui vrea pana ei. C asa I in tenis.

    Iata de ce cancelarul austriac nu vrea Romania in Schengen. Este un santaj facut din afara pentru salvarea bancilor austriece cu probleme. Intr-o vreme Treichl de la Erste intra fara probleme la Presedintele Basescu. Completele de judecata favorizau BCR in majoritatea actiunilor pe clauze abuzive.

    Analizati creditele vindute la Finance Tonescu Luxembourg ,nimeni altul decit verisorul primar al lui Pogonaru

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb