Creditorii companiei petroliere ruse "Iukos Oil" au votat, ieri, în favoarea lichidării acesteia, urmând să se adreseze unei instanţe din Moscova, care va decide, luna viitoare, soarta societăţii - odinioară cel mai mare exportator de ţiţei din Federaţia Rusă. Analiştii sus-ţin că este aproape sigur că instanţa va accepta cererea de lichidare.
Creditorii "Iukos", în frunte cu autorităţile fiscale federale şi compania petrolieră "Rosneft", au recomandat vânzarea activelor "Iukos", după ce adminis-tratorul interimar al acesteia, Eduard Rebgun, numit de o instanţă de judecată, a declarat că societatea nu mai poate fi salvată. Creditorii au respins un plan de redresare propus de conducerea "Iukos", care dădea companiei o valoare de circa 30 de miliarde de dolari. Potrivit calculelor lui Rebgun, "Iukos" are o valoare de numai 17,7 miliarde de dolari.
"Mesajul transmis pieţei este foarte clar şi spus cu voce tare", consideră Adam Landes, analist la "Renaissance Capital" Corp. Acesta arată că, în cei doi ani şi jumătate de când Mihail Hodorkovski, fostul director executiv al "Iukos", a fost ares-tat pentru fraudă, administraţia condusă de Vladimir Putin a folosit activele companiei pentru sprijinirea societăţilor de stat "Rosneft" şi "Gazprom" astfel încât acestea să câştige teren în defavoarea rivalilor străini BP Plc şi "Royal Dutch Shell" Plc. Acum, "Rosneft" şi "Gazprom" controlează 60% din industria energetică a Rusiei. Fostul miliardar Hodorkovski afirmă că devastarea "Iukos" are la bază faptul că el a sprijinit şi finanţat partidele politice oponente lui Putin. Şeful statului rus neagă, însă, toate acestea.
În ceea ce-i priveşte pe oficilaii "Iukos", ei spun că "nu există niciun temei pentru lichidarea companiei".
Amintim că, săptămâna trecută, directorul executiv al "Iukos", Steven Theede, şi-a înaintat demisia din funcţie, ca urmare a faptului că i-a fost respins planul de restructurare financiară a companiei, pe care l-a prezentat consiliului de administraţie al societăţii. La acel moment, Theede sugera că "Iukos" va sesiza Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), unde va cere despăgubiri pentru sechestrarea şi înstrăinarea celei mai mari divizii de producţie pe care o avea compania.
În urma ştirii privind lichidarea companiei, acţiunile "Iukos" au pierdut peste 11,5%, fiind tranzacţionate la 19,177 ruble (71 de cenţi) pe titlu, la MICEX.