Fineco Insolvency, lichidatorul judiciar al SOV Invest, a convocat creditorii, pe 8 iulie, să decidă diminuarea preţului de vânzare a acţiunilor deţinute listate, la nivelul cotaţiei de pe Bursa de Valori Bucureşti.
Potrivit Fineco Insolvency, încă din luna februarie, nu s-a mai reuşit valorificarea acestor acţiuni la preţul de referinţă din data de 30 iunie 2013. Astfel, propunerea este de valorificare a titlurilor la valoarea de referinţă de la BVB din 30 iunie 2014.
SOV Invest a fost înfiinţată în iulie 1995, având ca acţionar majoritar Societatea Generală de Investiţii (80% - controlată de Sorin Ovidiu Vîntu), iar ca acţionari minoritari pe Ioana Maria Vlas (5%), Nicolae Popa (1%) şi alţii.
SOV Invest a fost administratorul Fondului Naţional de Investiţii (FNI).
Fineco Insolvency a arătat, în raportul privind cauzele falimentului SOV Invest, că prăbuşirea FNI - unde vinovăţia foştilor administratori a fost stabilită definitiv prin decizie penală - a avut "efecte dezastruoase" pentru SOV Invest, făcând imposibilă redresarea societăţii. Lichidatorul a aratat că ilegalităţile comise de foştii administratori ai FNI au condus indubitabil şi la prăbuşirea SOV Invest.
Datoriile acumulate de SOV Invest la momentul declanşării falimentului sunt cifrate la peste 471 milioane lei (mai mult de 110 milioane euro), potrivit presei.
Pe lista creditorilor SOV Invest, se regăsesc Administraţia Finanţelor Publice sector 1, Direcţia de Impozite şi Taxe Locale sector 3, AAAS, Artcoop, Romtelecom, Cooperativa de Credit Minerva Bacău, Centrocoop, Unicredit Ţiriac Bank şi şase persoane fizice, printre care Georgiana Pogonaru.