Preţul aurului a crescut ieri, pe pieţele externe, ca o consecinţă a deprecierii puternice a dolarului. Investitorii se îndreaptă către aur atunci când dolarul scade, considerând metalul preţios un plasament sigur.
Ieri dimineaţă, pe piaţa din SUA, aurul a avut o cotaţie de 667,63 dolari uncia, faţă de 665 dolari uncia la finele zilei anterioare.
Analiştii spun că tendinţa de pe piaţa aurului este una de creştere, investitorii pierzându-şi încrederea în bancnota verde. Astfel, pe termen scurt, piaţa aşteaptă ascensiunea continuă a preţului aurului.
Totuşi, unii specialişti subliniază că răspunsul actual al preţului aurului la deprecierea dolarului nu a fost unul pe măsură, dat fiind că cererea din partea bijutierilor este destul de scăzută în această perioadă.
Menţionăm că dolarul s-a depreciat, în noaptea de marţi spre miercuri, până la cotaţia minimă record a tuturor timpurilor în raport cu euro, după ce fondul de investiţii "Bear Stearns" Cos. a anunţat că are probleme financiare, mai precis i-a înştiinţat pe investitorii săi că nu mai are prea mulţi bani ca să lea dea. Dolarul a coborât până la 1,3834 unităţi/euro în sesiunea overnight de pe piaţa din New York, de la 1,3781 unităţi/euro la finele zilei precedente. Ieri dimineaţă, moneda SUA avea un curs de 1,3790 unităţi/euro, după ce Ben Bernanke, preşedintele Fed (banca centrală a Statelor Unite), a declarat că sectorul imobiliar american nu dă semne de îmbunătăţire, ci mai degrabă de înrăutăţire. Amintim că piaţa imobiliară este cea care influenţează în mod semnificativ evoluţia celei mai mari economii a lumii.