Agricover Credit IFN, instituţie financiară non-bancară specializată exclusiv pe finanţarea agriculturii, a înregistrat în 2015 un profit operaţional de 25,62 milioane de lei, în creştere cu 17% faţă de anul 2014, potrivit unui comunicat de presă al companiei.
Robert Rekkers, directorul general al Agricover Credit IFN, a declarat: "Am obţinut un profit net de peste 17,3 milioane lei, în creştere cu 5% faţă de 2014 şi o valoare a creditelor acordate de 950 milioane lei, în creştere cu 14%".
Anul agricol 2015 a fost unul dificil din punct de vedere al profitabilităţii afacerilor din agricultură, fiind înregistrate scăderi ale producţiilor de cereale şi oleaginoase cu circa 30%, precum şi o volatilitate crescută a preţurilor la nivel mondial. Aceşti factori au determinat prudenţă în ceea ce priveşte politica de creditare, provizionare şi de majorare a expunerii pe client, mai precizează conducerea Agricover Credit IFN.
Comunicatul companiei arată: "Având în vedere evoluţiile recente ale pieţei, este de aşteptat ca o mare parte din creditul furnizor utilizat pe scară largă de fermieri pentru achiziţia de inputuri necesare producţiei să fie înlocuit cu creditul financiar, mai atractiv şi mai transparent. Din acest punct de vedere, Agricover Credit deţine toate resursele şi cunoştinţele necesare pentru a oferi soluţii care răspund nevoilor actuale de finanţare a fermierilor.
Automatizarea fluxurilor operaţionale, prin dezvoltarea unui sistem informatic complex, va reprezenta un motor de creştere în 2016. Acesta va asigura un plus de flexibilitate şi de eficienţă în activitatea de finanţare prin reducerea timpului de aşteptare şi procesare a informaţiilor".
Creditele neperformante cu restanţe mai mari de 90 de zile reprezintă 1,68% din expunerea totală.
Anul trecut, Agricover Credit IFN a lansat Creditul Avans Porumb Forward - o soluţie de finanţare destinată fermierilor care aleg să valorifice recolta pe baza unui contract forward, pentru a beneficia de preţuri favorabile, înainte de perioada de recoltare. Totodată, decizia multor fermieri de a nu valorifica producţia imediat după recoltare a însemnat pentru Agricover Credit dublarea valorii creditelor pe stoc, comparativ cu 2014, potrivit oficialilor companiei, care precizează: "Creşterea interesului din partea clienţilor pentru acest tip de finanţare a reprezentat o oportunitate pentru companie de a răspunde imediat solicitărilor specifice ale acestora".
Numărul de clienţi activi ai Agricover Credit s-a ridicat la peste 1.700 în 2015, în creştere cu 10% faţă de anul anterior. De asemenea, un aspect important l-a constituit extinderea portofoliului către clienţii micro, mici şi mijlocii. Pentru anul 2016, compania are în vedere continuarea acestei direcţii de dezvoltare a portofoliului şi construirea unor noi produse speciale pentru acest segment.
Planurile Agricover Credit pentru 2016 includ deschiderea a patru noi sucursale. Procesul de extindere face parte din linia strategică a companiei, vizând creşterea eficienţei operaţionale şi proximitatea faţă de clienţi. De asemenea, compania are în vedere şi extinderea echipelor sale din teren, pentru o mai bună acoperire zonală a numărului de clienţi în creştere.
REZULTATE FINANCIARE LA 31 DECEMBRIE 2015:
- Profitul net: 17.398.101 Lei, în creştere cu 5% faţă de 2014
- Profit operaţional: 25.620.000 Lei, în creştere cu 17%
- Capitaluri proprii: 126.297.591 Lei, în creştere cu 16%
- Rata de adecvare a capitalului (conform normelor BNR): 24%
- Credite neperformante cu restanţe mai mari de 90 de zile: 1,68%
- Valoarea creditelor acordate: 950.000.000 lei, în creştere cu 14%
- Expunere din credite: 713.400.000 Lei, în creştere cu 25%
- Număr clienţi activi: 1.700.