Creştere cu peste 20% a valorii de tranzacţionare pe Piaţa la disponibil a BRM

C.P.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 10 iulie 2008

Piaţa la disponibil a Bursei Române de Mărfuri a înregis-trat în perioada ianuarie - iunie 2008 o valoare de tranzacţionare de aproximativ 65 milioane de euro, cu peste 20% mai mare faţă de aceeaşi perioa-dă a anului trecut.

Ringul produselor petroliere al Pieţei la disponibil a înregis-trat cea mai mare creştere a valorii de tranzacţionare - cu peste 60%. Astfel, în primele şase luni ale anului, au fost tranzacţionate produse petroliere în valoare de 56 de milioane de euro, motorina înregistrând o creştere de 73% faţă de 2007, benzina - de peste 65% şi păcura de peste 273%. Pe locul doi, din punctul de vedere al valorii de tranzacţionare, se află Ringul mărfurilor generale (inclusiv materiale de construcţii şi legume şi fructe) - peste 4,7 milioane de euro, ceea ce reprezintă, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, o creştere de peste 100%. Ringul gazelor naturale, deschis în luna mai 2008, a înregistrat o valoare de tranzacţionare de peste 2,58 milioa-ne de euro, iar Ringul energiei de peste 1,52 milioane de euro.

În ringurile Pieţei la disponibil s-au desfăşurat 194 de tranzacţii (cu peste 15% mai multe decât în 2007), în baza ordinelor de cumpărare şi vânzare introduse de 64 de operatori economici privaţi şi de stat (cu peste 35% mai mulţi faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut).

Directorul Pieţei la disponibil, Ionuţ Zlate, declară că dezvoltarea acestui produs al BRM va continua în următoarele luni, fiind una din priorităţile acestui an: "Ne propunem o creştere atât cantitativă, respectiv atingerea unei valori de tranzacţionare de 150 de milioane de euro la sfârşitul anului, cât si una calitativă, prin îmbunătăţirea instrumentelor bursiere. Primele şase luni au însemnat deschiderea Ringului gazelor naturale, dezvoltarea Ringului produselor petroliere, tranzacţii electronice pentru energie şi gaze naturale,cât şi cotaţii la produse petroliere şi, din acest punct de vedere, ne-am atins obiectivele. Cea de-a doua parte a anului va însemna pentru noi tranzacţii electronice pentru produse petroliere, cotaţii la materiale de cons-trucţii şi creşterea valorii de tranzacţionare pe energie şi gaze naturale".

În topul ordonatorilor care au cumpărat produse pe Piaţa la disponibil a BRM, primele zece locuri sunt ocupate de CN Poşta Română SA, M.Ap.N. (U.M. 02574 Bucureşti), C.F.R. Călători S.A., ELECTROCENTRALE Oradea SA, CET SA Iaşi, D.G.A.I.R.D.P. Argeş, TCE 3 BRAZI, R.A.T.B., LUCRĂRI DRUMURI ŞI PODURI Craiova şi TRANSPORT LOCAL Oradea SA.

Piata la disponibil a fost înfiinţată în luna iulie 2006 şi a dezvoltat, de-a lungul timpului, 9 ringuri: produse petroliere, energie electrică, gaze naturale, cărbune, mărfuri generale, materiale de construcţii, legume şi fructe, cereale şi ringul contractelor de procesare combustibili. In anul 2007, BRM a emis în premieră pentru piaţa românească primele cotaţii la produse petroliere pe Piaţa la disponibil. În prezent, BRM emite cotaţii, stabilite săptămânal, pentru o gamă variată de produse: benzină Euro 4, combustibil lichid greu, combustibil lichid uşor, combustibil tip M, motorină Euro 4, păcură 1% sulf.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb