CREŞTERE DE 12 ORI Reducerea cheltuielilor şi majorarea tarifelor au sporit profitul Transelectrica

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 15 noiembrie 2013

Reducerea cheltuielilor şi majorarea tarifelor au sporit profitul Transelectrica

Transportatorul naţional de electricitate Transelectrica a raportat, pe primele nouă luni, un profit net de 131,5 milioane lei, de circa 12 ori mai mare decât cel înregistrat în perioada similară a anului trecut. Cifra de afaceri netă a Transelectrica din perioada analizată a fost de 1,65 miliarde lei, în scădere cu 17% faţă de perioada similară a anului trecut.

Ştefan Bucătaru, directorul general al Transelectrica, a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă: "Energia tarifată pe primele nouă luni a scăzut cu 4,4%, la 38,4 TWh, iar tariful de transport a crescut cu 12,7%, la 21,16 lei/MWh. Şi tariful pentru serviciile funcţionale a crescut cu 6,5% la 1,14 lei/MWh. Costurile cu mentenanţa au scăzut cu 6% la 83 milioane lei, cele cu personalul - cu 2% la 122 milioane lei, iar cele cu consumul propriu tehnologic - cu 14% la 162 milioane lei. În total, cheltuielile de exploatare pe primele nouă luni au fost de 1,27 miliarde lei, cu 29% sub nivelul raportat la 30 septembrie 2013".

La nouă luni, Transelectrica a realizat circa 80% din investiţiile în derulare bugetate, iar la capitolul investiţii noi sunt întârzieri mai mari, a afirmat Constantin Văduva, unul din membrii directoratului Transelectrica. Domnia sa a spus că investiţiile vor fi accelerate în trimestrul IV pentru îndeplinirea planificărilor bugetate. Ştefan Bucătaru a subliniat că directoratul companiei doreşte accelerarea investiţiilor în următorii patru ani şi optimizarea costurilor operaţionale.

În acest an, compania nu s-a mai confruntat, ca în 2012, cu costuri suplimentare generate de seceta hidrologică (impactul vine din echilibrarea sistemului energetic şi serviciile de sistem) şi nici cu costuri suplimentare din diferenţele de curs valutar. Astfel, în primele nouă luni ale acestui an, pierderile financiare au fost de doar 2,6 milioane lei faţă de 64 milioane lei la 30 septembrie 2012.

Institutul Naţional de Statistică a anunţat, pe primele nouă luni, o scădere de circa 7% a consumului de energie, în timp ce Transelectrica a raportat doar o diminuare de 4,4% a volumul de electricitate transportat. Directorul general al companiei a explicat: "Ambele date sunt corecte. Diferenţa provine din exporturi şi din faptul că multă energie este produsă şi consumată la nivelul distribuitorilor, neajungând în reţeaua de transport. De exemplu, doar 40% din noile proiecte de producere a energiei sunt conectate la reţeaua de transport, restul fiind legate doar la reţele de distribuţie. Mai sunt şi consumatori industriali care au propriile unităţi de generare a electricităţii".

Prima emisiune de obligaţiuni corporatiste în valoare de 200 milioane lei va fi lansată de Transelectrica SA cel târziu până la sfârşitul acestui an , a mai spus domnul Bucătaru. Lansarea emisiunii se află într-un proces avansat, a subliniat domnia sa, care a adăugat: "Durata primei emisiuni se întinde pe cinci ani. Etapa a doua a acestei emisiuni va debuta la începutul anului viitor, dar nu ştim încă o dată concretă. Avem o strategie care are nişte principii, nu pietre de hotar fixe. Sunt convins că o parte din emisiunea noastră va fi finanţată direct sau indirect de către BERD".

Din obligaţiuni, Transelectrica va finanţa investiţiile pentru creşterea capacităţii de interconectare cu ţările vecine, modernizarea şi întărirea reţelei, dar şi pentru refinanţarea creditelor şi pentru unele cheltuieli operaţionale. Transelectrica s-a finanţat până acum pe bază de credite comerciale şi în special garantate.

Planul de administrare elaborat de Consiliul de Supraveghere include emiterea unei serii de obligaţiuni de maxim 900 milioane lei în perioada 2013-2017, care vor putea fi denominate atât în lei, cât şi în alte valute. Conducerea Transelectrica doreşte ca aceste emisiuni să fie pe o perioadă mai mare de zece ani.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb