Indicele BET, cel mai reprezentativ coş de acţiuni pentru dinamica titlurilor principalelor companii de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), a urcat în primele două săptămâni ale acestui an cu 4,75%, a treia cea mai bună evoluţie din ultimul deceniu, după cum arată Alin Brendea, directorul general adjunct al societăţii de brokeraj Prime Transaction , în ultimul său editorial.
"Ultima prognoză a BNR vorbeşte despre o inflaţie de 5,9% pentru finalul acestui an. Practic, randamentul investiţiei bursiere anulează în mare măsură, după doar două săptămâni, birul inflaţionist, lăsând loc pentru un nou an de câştiguri reale pentru deţinătorii de acţiuni listate la BVB", spune brokerul.
În opinia sa, mediul economic actual favorizează scenariul în care, chiar şi după un an cu aprecieri puternice pentru pieţele de capital, acţiunile vor rămâne active căutate în 2022.
"Băncile centrale au avut de ales între protejarea capitalului, prin dobânzi mari care să stopeze fenomenul inflaţionist sau protejarea creşterii economice. Şi au ales creşterea economică, deci implicit au împins capitalurile investiţionale spre burse", spune Alin Brendea.
Din punctul său de vedere, în ţara noastră, evoluţia favorabilă a pieţei bursiere în acest an este potenţată de alţi doi factori.
"Primul îl reprezintă structura pieţei locale. Mare parte dintre emitenţii importanţi sunt companii de tip value, caracterizate şi de o politică de dividend generoasă. Aşteptările ca în următorii doi ani ratele dobânzilor să inverseze trendul descent din ultimii ani, fapt confirmat de evoluţiile din ultimele şase luni, depuncteaza companiile de creştere, puternic îndatorate şi premiază companiile mature ce pot transmite spre consumatori impulsul inflaţionist pe care economia îl traversează", afirmă Alin Brendea.
Afirmaţia brokerului vine în condiţiile în care băncile şi producătorii de energie au ponderi de câte o treime din indicele BET, iar alături de Fondul Proprietatea reprezintă aproape 80% din principalul coş de acţiuni al Bursei de Valori Bucureşti. În plus, în Strategia fiscal-bugetară pentru 2022 - 2024 se vorbeşte despre majorarea cotei de distribuţie către dividende a companiilor controlate de stat, de la 50% la 75% din profit.
"Al doilea factor îl reprezintă evoluţia calitativă a pieţei locale începută, oarecum paradoxal, odată cu declanşarea pandemiei. Combinaţia dintre munca de acasă şi lipsa alternativelor investiţionale a creat o nouă clasă de investitori la BVB, care au adus un plus de dinamism şi au atenuat caracterul puternic speculativ al investitorilor de retail locali", mai spune brokerul de la Prime Transaction.
Analizând evoluţia indicelui BET din 2012 încoace prin prisma dinamicii din primele două săptămâni din an comparativ cu finalul anului, Alin Brendea observă că anii care au început mai modest tind să aibă evoluţii mai slabe la nivelul întregului an. De asemenea, reciproca pare să fie valabilă - evoluţii bune la începutul anului s-au încheiat cu performanţe remarcabile pentru BET.
"O remarcă trebuie făcută în cazul anilor 2018 şi 2019, atunci când celebra Ordonanaţă 114 a devastat piaţa bursieră, la finalul anului 2018. Ca atare am înregistrat un final de an şi un început pentru 2019 negativ, scăderi recuperate pe parcusul anului 2019", punctează directorul de la Prime Transaction.
"Pe burse se spune că ceea ce se întâmplă la începutul anului va caracteriza întregul an", spune Alin Brendea. "Observăm că la nivelul primelor două săptămâni, anul curent se situează pe un podium al unui astfel de clasament, pentru ultimii unsprezece ani. Performanţă cu atât mai remarcabilă cu cât succede o evoluţie excelentă a anului anterior. După cum vedem este o situaţie singulară pentru întreaga perioada analizată. 2022 a început cu semne bune pentru investitorii bursieri. Dacă va reuşi să «rupă» alternanţa din ultimii şase ani (anii pari sub-performează, anii impari supra-perfomează) este întrebarea a cărui răspuns îl vom afla doar la finalul acestui an. Însă, putem spune că avem motive întemeiate să sperăm la un răspuns afirmativ".
În primele două săptămâni ale anului, cele mai bune performanţe din indice le-au avut titlurile Sphera Franchise Group (SFG), operatorul lanţurilor de alimentaţie publică KFC, Pizza Hut şi Taco Bell, ce au urcat cu aproape 20%, şi ale producătorului de materiale de construcţii TeraPlast (TRP), care s-au apreciat cu 18%. După şocul de la finele anului trecut, când s-a anunţat închiderea a peste jumătate din producţie, acţiunile Alro Slatina (ALR) schiţează o mişcare de revenire, astfel încât în primele două săptămâni din an titlurile ALR s-au apreciat cu circa 17%.
Acţiunile BRD - Groupe Societe Generale (BRD) crescuseră cu 13% după anunţul privind dividendul din profitul anilor 2019 şi 2020, în timp ce titlurile dezvoltatorului imobiliar One United Properties (ONE) s-au apreciat cu aproape 9%, în condiţiile în care compania estimează pentru acest an un profit de trei ori mai mare decât cel din 2020.
Ieri, cu o jumătatea de oră înainte de închiderea sesiunii de tranzacţionare, indicele BET avea scădere de 1,5%, cea mai mare din acest an.