Investiţiile străine directe în China, excluzând sectorul bancar şi alte companii financiare, au crescut cu 5% anul trecut, ajungând la nivelul record de 63 de miliarde de dolari. Ministrul comerţului, Bo Xilai, a declarat că cifrele arată o redresare a situaţiei în domeniu, după declinul din anul precedent. În 2005, investiţiile directe în China, excluzând băncile şi celelalte societăţi financiare, au însumat 60,3 miliarde de dolari, faţă de 60,6 miliarde în 2004. Dacă este luat în calcul şi sectorul financiar, investiţiile străine din China au atins, în 2005, suma record de 72,4 miliarde de dolari.
Bo Xilai a precizat că investiţiile făcute de chinezi în exterior au sporit cu 32% anul trecut, la 16,1 miliarde de dolari. Autorităţile de la Beijing vor să stimuleze ieşirile de capital peste graniţă, ca să diminueze presiunile asupra monedei naţionale (yuanul). Astfel, executivul chinez a încurajat companiile să investească în exterior, să creeze brand-uri în afara graniţei şi să câştige cotă de piaţă la nivel internaţional.
Donaţie de două milioane de dolari pentru APEC
China a semnat, ieri, memorandumul de înţelegere cu Organizaţia de Cooperare Economică Asia-Pacific (APEC) privind o donaţie de două milioane de dolari, pentru dezvoltarea proiectelor de resurse umane şi organizarea grupului regional. Valoarea contribuţiei a fost dezvăluită încă din noiembrie 2006 de către preşedintele chinez Hu Jintao, în cadrul unei reuniuni a celor 21 de state membre ale APEC. Documentul semnat ieri, în Australia, stabileşte că fondurile donate de China vor fi gestionate de Fondul de Ajutor al APEC. "Ajutorul financiar va fi folosit la dezvoltarea capacităţilor profesionale şi dinamizarea întreprinderilor mici şi mijlocii, luând în considerare protecţia mediului în regiune", a afirmat secretarul executiv al APEC, Colin Heseltine.
Din APEC fac parte Australia, Brunei, Canada, Chile, China, Coreea de Sud, Filipine, Hong Kong, Indonezia, Japonia, Malaezia, Mexic, Noua Zeelandă, Papua Noua Guinee, Peru, Rusia, Singapore, SUA, Thailanda, Taiwan şi Vietnam.
Acord de liber-schimb cu ASEAN
China a semnat duminică, la Cebu (Filipine), un acord de liber-schimb cu zece state din Asia de Sud-Est (ASEAN), documentul acoperind 60 de sectoare industriale. Acesta va intra în vigoare la data de 1 iulie 2007 şi reprezintă un pas către realizarea planului de încheiere a unui acord între China şi întreaga regiune ASEAN, în 2015.
Schimburile comerciale între ASEAN, care cuprinde o populaţie de 550 de milioane de persoane, şi China, cu o populaţie de 1,2 miliarde, a crescut cu 23% în 2006, la 160 miliarde de dolari. China este al doilea mare exportator de bunuri şi servicii către ASEAN, după Japonia.
"China şi ASEAN şi-au construit o relaţie strategică în toate sectoarele", declară premierul chinez Wen Jiabao, adăugând că dezvoltarea Chinei nu poate fi separată de ASEAN, aşa cum nici dezvoltarea ASEAN nu poate fi separată de cea a Chinei.