Creştere exponenţială a contestaţiilor licitaţiilor publice

A.T.
Macroeconomie / 21 aprilie 2010

Numărul contestaţiilor licitaţiilor publice formulate de agenţii economici a cunoscut, în primul trimestru, o creştere exponenţială comparativ cu perioadele similare din anii precedenţi, arată un raport al Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC). Astfel, în primele trei luni ale anului 2010, numărul dosarelor depuse la C.N.S.C. a crescut cu 33,6% comparativ cu perioada similară a anului precedent şi cu 76,94% comparativ cu perioada similară a anului 2008. În perioada menţionată, completele de soluţionare a contestaţiilor au emis 1.468 de decizii, arată un comunicat remis redacţiei.

Analizând obiectul contestaţiilor formulate de către operatorii economici, în primul trimestru al anului curent, rezultă că 34,06% privesc documentaţia de atribuire iar 65,93% rezultatul procedurii.

Conducerea CNSC estimează că, în 2010, numărul contestaţiilor licitaţiilor publice va cunoaşte o creştere de aproximativ 40% comparativ cu anul precedent. "Pe fondul îngheţării schemei de personal a CNSC, această evoluţie ar putea genera o serie de efecte negative care vor avea un impact imediat în ceea ce priveşte achiziţiile publice şi reducerea semnificativă a absorţei fondurilor europene, în mod special", mai arată documentul citat.

Pe parcursul anului 2009, a avut loc o majorare consistentă a numărului de contestaţii comparativ cu anul precedent, care a fost generată de faptul că, pe fondul crizei economice, firmele au dovedit un interes deosebit pentru banul public, astfel că numărul participanţilor la procedurile de achiziţii publice derulate de stat a crescut considerabil. În plus, anul trecut, s-a majorat numărului de contracte cofinanţate din bugetul UE, dar a crescut şi valoarea contractelor semnate.

Astfel, în intervalul 1 ianuarie - 31 decembrie 2009, numărul contestaţiilor depuse la CNSC a atins cifra de 9.218, ceea ce a însemnat o creştere cu 41,45% faţă de anul precedent, când au fost depuse un număr de 6.517 de contestaţii. Per ansamblu, de la înfiinţarea sa şi până la data de 31 decembrie 2009, la CNSC au fost înregistrate un număr de 21.384 dosare.

Deşi numărul contestaţiilor depuse pe parcursul anului 2009 a fost unul extrem de mare, totuşi cele 11 complete de soluţionare a dosarelor au reuşit să emită 7.360 decizii. Pentru perioada 2006 - 2009, statisticile oficiale arată că numărul total al deciziilor emise de CNSC a atins numărul de 18.092. Anul trecut, o treime din decizii a fost în favoarea autorităţii contractante şi încă o treime în favoarea contestatorilor. Pe parcursul anului 2009, din totalul de 7.360 de decizii emise de CNSC, numai 784 (10,65%) au fost atacate cu plângere la Curţile de Apel, iar dintre acestea doar 89 au fost admise, ceea ce reprezintă un procent de 1,2% din totalul deciziilor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

10 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9742
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5050
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3163
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9016
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.8761

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb