Creştere puternică a acţiunii Alro, după profitul raportat pentru primul semestru

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 13 august 2020

Creştere puternică a acţiunii Alro, după profitul raportat pentru primul semestru

Grupul a obţinut un rezultat net de 253,6 milioane lei, datorită punerii în aplicare a schemei de compensare a companiilor energo-intensive, privind costurile indirecte cu emisiile

Venituri în scădere cu 9,6%, în condiţiile impactului pandemiei de Covid-19 asupra pieţei

Acţiunile Alro Slatina (ALR) s-au apreciat puternic în şedinţa de tranzacţionare de ieri, titlurile emitentului încheind ziua bursieră în creştere cu 12,14%, la 2,14 lei, după ce producătorul din aluminiu a raportat pentru jumătatea anului un profit net consolidat de 253,66 milioane de lei, de peste trei ori mai mare decât cel de 79,7 milioane de lei din primele şase luni ale lui 2019.

Creşterea a venit pe un rulaj relativ ridicat, volumul înregistrat ieri de titlurile ALR fiind de 183.134 de acţiuni, cu mult peste media zilnică a ultimei luni de tranzacţionare, de puţin peste 3.000 de unităţi, trasferurile de ieri fiind în sumă de 0,386 milioane lei.

Rezultatul obţinut de Alro a apărut îndeosebi datorită sumei 486,56 milioane de lei recunoscută în primul semestru din acest an la categoria venituri operaţionale, legată de aprobarea aplicării schemei de compensare EU-ETS pentru anul 2019 şi primele sase luni ale anului 2020, pe de o parte, si de vânzarea de drepturi de emisii pe de altă parte, după cum reiese din raportul emitentului.

Schema de compensare a Comisiei Europene pentru compensarea companiilor energo-intensive din ţara noastră, privind costurile indirecte cu emisiile incluse în preţul energiei a fost aprobată pe 11 mai, în conformitate cu normele UE privind ajutoarele de stat, şi acoperă perioada 2019-2020.

Vânzările Grupului din prima jumătate a anului s-au ridicat la circa 1,36 miliarde lei, cu circa 9,7% sub cele aferente primelor şase luni din 2019, în principal din cauza cererii mai slabe pe întregul semestru, a tendinţelor descendente a cotaţiilor aluminiului de Bursa de Metale din Londra (LME) în aceeaşi perioadă, a preţurilor mai mici la alumină şi a scăderii cantităţilor produse că urmare a nivelului redus al cererii, conform raportului Alro.

În primul semestru al anului, preţul mediu al aluminiului la bursa londoneză a fost de 1.595 dolari/tonă, comparativ cu o medie de 1.791 dolari/ tonă în 2019, în timp ce în aprilie şi mai 2020, luni în care s-a resimţit cel mai puternic impactul pandemiei de Covid-10, la Bursa de Metale din Londra s-au înregistrat niveluri ale cotaţiei în jurul valorii de 1.450 dolari/tonă.

Contribuţia vânzărilor către terţi pe segmentul Aluminiu Primar din primele şase luni ale anului a fost de 576,09 milioane lei, reprezentând circa 42% din veniturile totale ale Grupului (faţă de 621,12 milioane lei în primul semestru din 2019 - 41%), iar vânzările către terţi pe segmentul Aluminiu Prelucrat au fost de 676,35 milioane lei, reprezentând 50% din veniturile totale (751,12 milioane lei în primul semestru a anului trecut - 50%), în conformitate cu strategia Grupului de creştere a procentului de vânzări a produselor cu valoare adăugată mare şi foarte mare.

Pe de altă parte, costul bunurilor vândute ale Grupului Alro în primul semestru al anului s-au ridicat la 1,364 miliarde lei, cu circa 1,6% peste cele din primele şase luni ale lui 2019, ca urmare a preţurilor de achiziţie, în linie cu cele din pieţele dedicate, şi cu strategia Grupului din primul semestru al anului de a-şi reduce costurile, diminuate parţial de preţurile existente în piaţa din ţara noastră la energie, arată emitentul.

Rezultatul operaţional al Grupului pentru primul semestru a anului se ridică la 343,42 milioane lei, dublu faţă de cel din primele şase luni ale lui 2019, în principal ca urmare a punerii în aplicare a schemei de compensare EU-ETS.

La nivel individual, Alro a înregistrat un rezultat operaţional de 288,45 milioane lei, faţă de doar 13,02 milioane lei în prima jumătate a anului trecut, în timp ce profitul net a fost de 211,77 milioane lei, comparativ cu o pierdere de 1,48 milioane lei, în perioada ianuarie - iunie 2019.

"Am reuşit să depăşim cu succes o primă jumătate de an dificilă, să ne păstrăm toate unităţile de producţie complet operaţionale şi să menţinem atât  activitatea Alro neafectată cât şi a celorlalte subsidiare. Astfel, în primul semestru din 2020, toate segmentele noastre au funcţionat continuu şi la parametri normali - mina de bauxită, rafinăria de alumină şi facilităţile de producţie a aluminiului şi ne aşteptăm la acelaşi lucru şi în viitorul apropiat", se arată în raportul Alro.

Producătorul de aluminiu menţionează că, obiectivul său pentru 2020 şi pentru viitor este să menţină sau chiar să îmbunătăţească nivelul emisiilor de carbon şi al emisiilor indirecte, care în 2019 a fost semnificativ sub media europeană, plasând astfel Alro în topul companiilor cu impact redus asupra mediului.

În primele trei luni ale anului Grupul Alro a înregistrat o pierdere de 110,02 milioane lei, cu mult peste cea din primul semestru al anului trecut, de 9,06 milioane lei.

La data de 30 iunie 2020, activele totale ale Grupului se ridicau la 2,772 miliarde lei, cu 12,6% peste cele de la începutul anului curent, în timp ce datoriile totale au crescut cu circa 3%, la 1,749 miliarde lei.

Grupul Vimetco NV, înregistrat în Olanda şi controlat de miliardarul rus Vitali Machitski, deţinea la finele anului trecut 54,19% din producătorul de aluminiu din Slatina, în timp ce fraţii Pavăl, fondatorii Dedeman aveau, prin Pavăl Holding, 23,21% din Alro, iar Fondul Proprietatea deţinea 10,21% din emitente.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Am intrebari :

    schema de compensare se dă o singură dată sau va continua si dacă da până când?

    dacă primind compensarea ai profit poți să dai dividende sau există restricții? 

    1. Durata de valabilitate a schemei de ajutor de stat este aferentă perioadei 2019-2021.

      Mulțumesc, dar nu sunt lămurit. Ajutorul a fost dat efectiv în trim. 2 pentru 2019 plus sem1 2020! Mai urmează cu totul o tranșă?Aceiași bani sau în funcție de cifra de afaceri?

    ajutorul de stat, nu se numeste profit,

    rezultatele totale sint in pierdere... 

    plus cerere in scadere la aluminiu...  

    industria aero nu va mai reveni niciodata la  

    nivelul de inainte de pandemie.  

    rezultatele spun ca alro e pe topogan.......

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb