Creştere puternică a profitului IAR Braşov, în primul trimestru

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 16 mai 2023

Sursa foto: www.iar.ro

Sursa foto: www.iar.ro

Acţiunile companiei urcă la BVB

IAR Braşov (IARV) a obţinut, pentru primul trimestru al anului, venituri din exploatare de 179,3 milioane de lei, cu 84% peste cele din primele trei luni ale anului trecut, şi un profit net de 38,2 milioane de lei, cu mult peste cel din perioada ianuarie-martie 2022, de 1,8 milioane de lei, conform raportului companiei aeronautice publicat, ieri, la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

Cifra de afaceri netă s-a ridicat la 129,9 milioane de lei, cu 34,5% peste cea din primul trimestru al anului trecut, în vreme ce la variaţia stocurilor de produse finite şi a producţiei în curs de execuţie s-a înregistrat suma de 49,3 milioane de lei, cu mult peste cea de doar 0,6 milioane de lei, în primele trei luni ale anului trecut.

Pe de altă parte, cheltuielile cu materiile prime, materialele şi mărfurile s-au ridicat la 116,5 milioane de lei, în creştere cu 54,3% faţă de cele din primele trei luni ale anului trecut, în vreme ce cheltuielile cu personalul au fost de 13,4 milioane de lei, cu 20,3% mai mari decât cele din primul trimestru al anului 2022. Per ansamblu, cheltuielile de exploatare s-au ridicat la aproape 135,8 milioane de lei, în creştere cu 44,6% faţă de cele din intervalul ianuarie-martie a anului trecut.

În aceste condiţii, IAR Braşov a raportat un profit din exploatare de 43,5 milioane de lei, cu mult peste cel de 3,3 milioane de lei din primele trei luni ale anului trecut, în vreme ce din activitatea financiară compania a obţinut un rezultat pozitiv de 1,96 milioane de lei.

Piaţa a reacţionat la rezultatele raportate de IAR astfel încât ieri, la ora 15:00, preţul acţiunii companiei afişa o creştere de 14,71%, până la 11,7 lei.

Statul Român, prin Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, deţine 64,9% din compania aeronautică, a cărei evaluare bursieră se ridică la aproape circa 220 milioane de lei.

Opinia Cititorului ( 14 )

  1. aceasta companie are un potential imens. e doar inceputul.

    va amintiti cand aminteam de superstocks in momentul invaziei? ;)  

    1. Cand se termina razboiul se termina si potentialul imens

      pune mana si cumpara atunci. vezi cum te fericeste cu niste provizioane la sfarsit de an. fii mai atent la linia de venituri din variatia stocurilor vs crestere cifra de afaceri ;)

      Potentialul a ramas acelasi, dar sunt trimestre in care se lucreaza comenzile, dar nu se incaseaza si atunci profitul este mic, dupa care, la livrare, are loc incasarea banilor si odata cu asta se produce saltul de profit. Este o companie cu profit care pulseaza periodic.

      n-as prea-s crede! pe ce te bazezi cand afirmi asta?

      tot ce a fost achizitionat trebuie intretinut si reparat! 

      Principalii beneficiari ai elicopterelor Puma și Alouette III fabricate/ reparate la Brașov sunt: Ministerul Apărării Naționale (Forțele Aeriene și Forțele Navale din România), Serviciul Român de Informatii, Ministerul de Interne, Eurocopter (Airbus Helicopters), Denel – Republica Sud-Africană, Forțele Aeriene din E.A.U., Forțele Armate și Forțele Aeriene din Pakistan, Forțele Aeriene din Sudan (1982-1984), Ministerul Apărării din Coasta de Fildeș, Fortele Aeriene din Liban, Fortele Aeriene din Oman, etc. 

      Societatea IAR Brașov obține un contract pentru executarea de reparații capitale la un elicopter militar IAR-330 PUMA NATO 

      Cata vreme NATO va fi pe aici, va fi de "ciocanit" continuu! 

      Drone de război la IAR Braşov – Contract cu Israel Aerospace Industries pentru aeronave fără pilot 

      ETC.

      Studiaza, inainte sa-ti dai cu parerea ;) 

      am cumparat inca de pe atunci, printre altele si IARV, cand unii m-au catalogat cretin :)))

      nu-mi pare rau deloc! 

      cel mai pertinent raspuns! Multumesc!

      intr-adevar durata de rotatie a stocurilor este f mare, dar asta tine si de profilul de lucru al companiei! 

      mA GANDESC CA AU FACUT SI NISCAIVA REPARATII LA CV ELICOPTERE UCRAINIENE. Foarte neoficial. Pt ca profitul a depasit tot profitul pe 2022 intr-un singur trimestru. Ceva s-a intamplat extraordinar. Si cu razboiul in vecini te gandesti logic la Ucraina sau Nato pt Ucraian

      au facut! chiar la modul oficial ;)

      Am actiuini IARV si atept ca armata sa faca o comanda de elicopere....!

    Nu sunt rău intenționat dar,îmi poate cineva explica cum e posibil un așa profit când cifra de afaceri a crescut cu doar 30%?Nu e doar o " compensare " a lipsei de profit pe 2012 datorită ciclicitatii afacerii?

    Apoi ce înseamnă datoriile ălea enorme e drept în scădere față 2022! 

    1. Cred ca Airbus se chinuie cu noi....! Vrea sa fabrice elicoptere moderne care sa fie bine intretinute aici in Romania, dar avem politicieni incapabili sa inteleaga cum functioneaza o industrie moderna.

      Zeci de ani am tinut in viata Mig 21 care nu faceau fata unor misiuni de razboi si chiar s-au prabusit cand aveau misiuni simple. Au murit piloti tineri si am aruncat o gramada de bani degeaba.

      La fel facem si cu elicopterele pe care le are armata in prezent. Omoram oameni si nu le putem folosi in misiuni. 

      Vor veni comenzile f curand!

      Sunt obligati de... context! ;) 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb