Majorarea surprinzătoare a dobânzii de politică monetară şi sentimentul internaţional favorabil a apreciat leul până la un nivel maxim al acestui an. Cursul de referinţă afişat vineri, de Banca Naţională, a fost de 3,5171 de lei pentru un euro.
Analiştii sunt de părere că aprecierea leului este de natură temporară întrucât imaginea ţării noastre la nivel internaţional nu este una pozitivă. Investitorii străini care intră în ţara noastră, fiind atraşi de dobânzile mari, vor lua în considerare riscul investiţiei aici şi îşi vor închide poziţiile, apreciază analiştii financiari. "Diferenţialul de dobândă ar putea atrage capitaluri, cu efect de apreciere a leului, dar cum fundamentele economice nu s-au schimbat, aprecierea leului va fi doar conjuncturală, nu de durată", apreciază Ella Kallai, economist şef al Alpha Bank.
La momentul actual, monedele ţărilor cu economii emergente se apreciază, fiind ajutate atât de diferenţialul de dobândă favorabil, cât şi de menţinerea incertitudinilor la nivel internaţional, care îndepărtează investitorii din ţările dezvoltate.
"Majorarea dobânzii de politică monetară a intensificat trendul de apreciere din ultimele două săptămâni" este de părere Rozalai Pal economist şef al UniCredit Ţiriac Bank.
În ultima şedinţă valutară a săptămânii trecute leul a fost singura monedă din regiune care a avut un trend ascendent. Cele mai multe dintre tranzacţii s-a derulat la un curs între 3,5 şi 3,51 lei pentru un euro.
La sfârşitul lunii iulie a anului trecut, pe fondul excesului de lichiditate la nivel internaţional cursul de schimb ajunsesese la un nivel de 3,1572 lei pentru un euro, nivel considerat nesustenabil. Analiştii consideră că fenomentul nu se va repeta anul acesta întrucât condiţiile de pe piaţă s-au schimbat.